Homepage > Indonesi%25C3%25AB

Highlights van Indonesië

Indonesië kan het doel zijn van een fantastische reis, maar ook het onderwerp van tientallen of zelfs honderden reizen. Het is een van de grootste landen in de wereld en omvat duizenden eilanden. Het spreekt voor zich dat er dus heel veel te ontdekken is en dat al die ervaringen soms wel lijken opgedaan in totaal verschillende landen.

Bali is anders dan Java, Lombok is geen Sumatra. Misschien vindt u het prettig een beetje structuur te krijgen, een steuntje in de rug bij het kiezen van uw bestemming, uw toekomstige favoriete eiland. Daarom doen wij alvast wat suggesties.

Dit zijn de complete reizen die wij naar Indonesië aanbieden. Informatie die u vooraf moet hebben.


Borobudur (Java)

Dit is de tempel die Java een gezicht geeft: Borobudur, de grootste boeddhistische tempel ter wereld. Het complex is 123 meter bij 123 meter en is voltooid in de 9e eeuw (tijdens de Syailendra dynastie) en opgebouwd uit meerdere terrassen, die u kunt beklimmen. De stenen zijn als het ware gestapeld, er is geen cement of wat dan ook aan te pas gekomen.

Het uitzicht vanaf het complex is prachtig. Bestudeer terwijl u rondloopt vooral de duizenden verschillende reliëf tekeningen (die momenten uit het leven van Boeddha verbeelden), 500 Boeddhabeelden en de 400 verschillende open stoepa's. Ze verbeelden de weg naar het nirwana, de verlichting, het moment waarop een boeddhist zich alle deugden heeft eigen gemaakt en niet meer hoeft te reïncarneren .

Opvallend is dat de tempel lang aan het zicht is onttrokken en pas (nou ja, pas) in 1815 onder het vulkaanstof werd ontdekt. In de jaren '70 van de vorige eeuw sloegen de Indonesische overheid en de Verenigde Naties (Unesco) de handen ineen en werd de tempel in ere hersteld.


Yogyakarta (Java)

Yogyakarta, meestal Yogja genoemd, is het culturele hart van Java, beroemd vanwege het schimmenspel met poppen, de productie van batik, Javaanse dans, ballet en literatuur. Omdat de kunsten hier het meest verfijnd zijn en de taal hier het best wordt gesproken, menen velen dat in Yogja de ziel van Java zich het best laat leren kennen.

Vertier is te vinden in de leuke straat Jalan Malioboro. Het is er vol met allemaal verschillende stalletjes waar kooplui van alles en nog wat verkopen. U vindt er een uitgebreid aanbod en variatie in eten. De Malioboro straat is niet alleen populair bij toeristen maar ook bij de lokale bevolking. Op straat wordt muziek gespeeld, er zijn dansers en kunstenaars aanwezig. Garantie voor een avond vol vermaak.

Een bezoek aan het Paleis van de Sultan mag niet ontbreken. Het paleis, de kraton, is nog altijd zijn officiële verblijfplaats. Een stap in de kraton, het politieke en culturele hart van Yogja, voelt alsof u een stap terug zet naar de 18e eeuw. Het vertegenwoordigt typische Javaanse architectuur en traditionele waarden.

Het paleis wordt bewaakt door oude bewakers in traditionele kostuums, compleet met de Javaanse dolk. Nabij de kraton is een doolhof van smalle straatjes met de lokale vogelmarkt en het waterkasteel. Dat is een koninklijk park met baden en waterlelievijvers dat speciaal werd gebouwd voor de sultan en zijn familie.

Kota Gede is de voormalige hoofdstad van het islamitische Mataram rijk. Toen de sultan verhuisde bleven de zilversmeden die voor hem werkten achter in Kota Gede. Kota Gede is 'thuis' voor Yogyakarta's bekende ambachtsmannen. Bezoek de werkplaats van een zilversmid waar nog steeds zilver wordt gesmeden tot fijne ornamenten en delicate juwelen. In Kota Gede zijn veel kleine, zelfstandige handgemaakte batik werkplaatsen, waar ze traditionele Javaanse patronen maken op een traditionele manier.


Prambanan (Java)

Prambanan is een groot complex van Hindoe tempels gebouwd door het Mataram koninkrijk. Volgens de legende moest de Javaanse prinses Loro Jonggrang trouwen met prins Bandung die haar vader had verslagen. Omdat ze niet wilde vroeg ze hem voor zonsopgang een tempel met 1000 beelden te bouwen. Met hulp van geesten bouwde hij er 999 toen bleek dat er een brand was ontstaan, gesticht door de prinses. Uit woede veranderde Bandung haar in steen. Zij werd de laatste, maar mooiste van de 1000 beelden.

Prambanan (het bevat meer dan 240 tempels grotere en kleinere tempels) is volledig toegewijd aan de goden Brahma, Vishnu en Shiva. Volgens kenners zou een complex van deze schoonheid en omvang in een ander land wereldberoemd zijn geweest, maar omdat Prambanan in Indonesië staat, leidt het (onterecht) onder de concurrentie met Borobudur.

Net als Borobudur is Prambanan in de 9e eeuw gebouwd en er wordt aangenomen dat het zo'n 200 jaar heeft geduurd voordat de maximale omvang van het complex was bereikt. In de 16e eeuw vernietigde een aardbeving een groot deel van de gebouwen en leek de tempel opgegeven. Aan het eind van de 19e eeuw werden al pogingen gedaan tot herstel, maar in 1937 werd echt begonnen met de restoratie.


Bromo vulkaan (Java)

Het bezoek aan de Bromo vulkaan vormt voor veel reizigers het hoogtepunt van hun tocht naar Indonesië .

Wat denkt u van dit programma: Het begin van de dag is even pittig, want al om 04.00 staan we op zodat u genoeg tijd heeft om met de jeep naar het zonsopkomst punt bij de Bromo vulkaan te rijden.

Hier wordt u beloond voor het vroege opstaan met een prachtige zonsopkomst over Mount Bromo en Mount Semeru.

Vervolgens gaan we met de jeep naar de 'sea of sand' waarvandaan het nog een klim van 246 treden is naar de top van Mount Bromo. Hier vandaan kijkt u recht in de krater van dit imposante beest. In het ochtendlicht ziet u de rook uit de krater komen, een fantastisch gezicht. Wat het nog beter maakt is het surrealistisch maanlandschap waar u zich op dat moment bevindt.


Bandung (Java)

Bandung werd (in een donker verleden) door de Nederlanders het Parijs van Java genoemd vanwege de sfeer in de stad in de koloniale tijd. Het had de bijnaam van bloemenstad.

De Grote Postweg in Bandung heet inmiddels Jalan Asia-Afrika, maar de Nederlandse invloed van de jaren 40 van de vorige eeuw is hier nog altijd terug te vinden. Bandung ligt in een dal omgeven door vulkanen en vormde daardoor een goede verdedigingsbasis.

Vandaar dat de regering van Nederlands-Indië destijds besloot om de hoofdstad van Batavia (nu Jakarta) te verplaatsen naar Bandung. Uiteindelijk komt het plan nooit tot stand omdat Indonesië in 1949 onafhankelijk wordt.

Bandung heeft een grote aantrekkingskracht op koopjesjagers vanwege de vele markten en het grote aanbod van winkels. Het is na Jakarta en Surabaya de grootste stad van Indonesië en heeft alle kenmerken van een grote stad. De drukte van het dagelijkse Javaanse leven, maar ook koloniale en klassieke art deco gebouwen. In de nabije omgeving liggen warmwaterbronnen en theeplantages.


Tangkuban Perahu vulkaan (Java)

Tangkuban Perahu is een vulkaan met een verhaal. Volgens de beroemde legende wordt Sangkurian verliefd op Dayang. Een onmogelijke liefde omdat Dayang de moeder is van Sangkurian. Omdat de jongen nog jong is en zijn moeder hem niet meteen wil teleurstellen vraagt ze hem iets onmogelijks: bouw een ark in een nacht.

Als Sangkurian hulp krijgt van geesten vreest zijn moeder dat het hem gaat lukken. Ze gebruikt haar toversjaal om het vroeg licht te laten worden. De jongen heeft het door, wordt kwaad en schopt de ark weg. Die ark wordt een vulkaan, Tangkuban Perahu.

Tangkuban Perahu is een slapende vulkaan die geen vuur spuwt maar dat in de toekomst wel weer zou kunnen doen. Zodra u de krater van deze 2076 meter hoge vulkaan nadert, komt de rotte zwavel geur u al tegemoet. De sulfaatwolken komen uit de gele sulfaatgaten en hebben een zeer herkenbare geur. Als u het ruikt dan begrijpt u wat we bedoelen.


Tanah Lot (Bali)
De zeetempel Tanah Lot ligt op een klein rotseilandje en is een van de juwelen van Bali. En een van de meest fotogenieke locaties op het eiland.

Een hogepriester zocht ooit deze plek uit om het Hindoeïsme te verkondigen en de zeegod Baruna te eren. Lokale bewoners waren er niet heel blij mee, vertelt het verhaal, maar de priester trok zich terug op dit rotseiland en kreeg hulp van zeeslangen om hem te beschermen.

De rots was ooit groter maar sleet door de vele golven die eeuwenlang tegen het gesteente sloegen. In de jaren tachtig werd de rots verstevigd om te voorkomen dat dit juweel van Bali aan het water ten onder zou gaan.

Ubud (Bali)

Ubud ligt in een riviergebied en wordt omgeven door rijstvelden en bergen. Het stadje heeft een belangrijke spirituele en culturele positie in de regio.

Er zijn ceremonies in de vele tempels, er is Balinese muziek en -dans; er wordt nog veel traditioneel ambachtelijk gewerkt en er kan -uiteraard- heerlijk worden gegeten. Ubud wordt ook geroemd vanwege de uitstekende yoga en meditatie tradities.

Het gemeenschapsleven, de huizen, tempels en winkels laten zich in Ubud goed te voet of per fiets ontdekken.

De Tirta Empul Tempel is een belangrijke watertempel waar het volgens Hindoes heilige water helpt met het reinigen van lichaam en geest. Bij het bezoek aan de tempel wordt u geholpen bij het brengen van een offer. U krijgt de juiste kleding, de sarong, zodat u het proces kunt meemaken als een echte Balinees. Na de zegening van de priester van de tempel neemt u een bad bij de heilige waterbron.

Aan de oever van een rivier en bij rijstvelden ligt een van Bali's oudste en grootste tempelcomplexen, de Gunung Kawi. Tien schrijnen, grote gekerfde grafstenen uit de 11e eeuw, ontspringen hier aan de rotsen. Volgens de legende zijn ze in een nacht door de mythische Kebo Iwa met zijn enorme nagels uit de rotsen gehakt. Het complex biedt naast de beelden ook nog eens een mooi panoramisch uitzicht over de omgeving.


Pura Besakih tempel (Bali)

De Pura Besakih tempel op Bali wordt niet voor niks de 'moedertempel' genoemd, het is de belangrijkste tempel van het eiland. Omdat het complex tegen de helling van Bali's hoogste berg, de vulkaan Mount Agung aanligt, krijgt het extra zeggingskracht.

Het complex bestaat al meer dan duizend jaar en telt zo'n 80 individuele tempels, waarvan Pura Penataran Agung de grootste is.

De betekenis van de tempel groeide toen in 1963 een desastreuze aardbeving Bali trof. Er stierven zo'n duizend Balinezen, maar de tempel werd gespaard. Volgens velen een teken van de goden.

Zoals elke andere tempel op Bali gaat het cultureel erfgoed hand in hand met de verhalen over geesten en goden en de adembenemende natuur die hen omringt.


Gili eilanden (Lombok)

Het massa-toerisme heeft nog geen greep gekregen op Lombok, het kleine zusje van Bali. De stranden zijn hier stiller, maar de natuur is even adembenemend. Toch heeft Lombok een eigen gezicht. De bevolking hangt hier niet het Hindoeïsme aan maar is, net als de rest van Indonesië (behalve Bali), islamitisch. Lombok heeft ook een eigen smaak. Proef typische lokale gerechten als Taliwang kip en Plecing, dat wordt gemaakt met boerenkool en spinazie. En chilipeper natuurlijk!

De Gili archipel bestaat uit drie kleine eilandjes ten noordwesten van Lombok. Een bezoek garandeert het onbewoond eiland gevoel. Auto's zijn verboden, het vervoer gaat veelal te voet, te paard of per fiets. De natuur krijgt hier voorrang. De drie heten Gili Trawangan, Gili Meno (hier kunt u nog zeeschildpadden zien) en Gili Air.


Keli Mutu vulkaan (Flores)

Op geen enkele andere plek ter wereld hebben verschillende kratermeren van dezelfde vulkaan allemaal een andere kleur. Dat kunt u alleen zien bij de Keli Mutu vulkaan, de Berg der Geesten.

Ons plan: Voor dag en dauw vertrekt u (om 4 uur) om te genieten van een zeer indrukwekkend panorama (bij zonsopkomst).

Hun kleuren steken als edelstenen af bij de diep grijze, lavakleurige omgeving. De buitenaards aandoende Keli Mutu wordt als een van de mooiste plekken van Indonesië beschouwd.

De kleuren van de drie meren veranderen voortdurend door de afwisseling van de hoeveelheid mineralen in het water. Het is dan ook geen wonder dat deze locatie door de jaren heen een belangrijke plek is geworden voor verschillende rituelen.

De mensen op Flores geloven dat de ziel van overledenen hier hun laatste rustplek vindt. Die van oude mannen in het ene meer, die van jongere mannen in het andere en het derde meer is bestemd voor de heksen. U bent gewaarschuwd.


De 17 eilanden van Riung (Flores)

Wat te denken van een boottocht naar de Pulau Tujuhbelas of zoals de lokale bevolking liever zegt: de 17 eilanden van Riung. Hier komen een paar dingen mooi bij elkaar. Om te beginnen is het water glashelder. Het koraal is er prachtig, er zijn in dit gebied bijna dertig verschillende soorten aangetroffen.

Ook is het een vruchtbaar gebied voor veel diersoorten. Zowel in het water, waar dolfijnen, walvissen en veelkleurige vissoorten leven, als op het land, met Timor herten, apen, hagedissen, fazanten, adelaars en het kleine broertje van de Komodo varaan, de Mbou.


De Komodo varanen (Komodo)

Komodo eiland is een van de ruim 17.000 eilanden die Indonesie vormen en nog geen 400 km2 groot. Het is deel van de Lesser Sunda eiland en deel van het natuurgebied Komodo National Park. De dichtstbijzijnde grotere eilanden zijn Sumbawa, ten westen, en Flores aan de oostkant.

Uiteraard is Komodo het eiland van de varanen. Het zijn de grootste hagedissen ter wereld.

Er lopen draken op Komodo, was het verhaal aan het begin van de twintigste eeuw toen Nederlandse zeelieden wisten te vertellen dat de draken wel zeven meter groot waren en vuur spuwden. Een luitenant uit Nederland ging kijken. Hij trof geen draken aan maar wel de meterslange varanen die voortaan Komodo Dragon (draken) werden genoemd.

Maar dit prachtige Indonesische eiland met maar een paar duizend inwoners heeft meer te bieden. Naast Komodo varanen treft u er Timor herten, die alleen in deze regio voorkomen; er zitten wilde zwijnen, waterbuffels, kaketoes en apen. Onderga de oogstrelende zonsondergang en voel het zeldzame roze zand van Pink Beach tussen uw tenen.


Gunung Leuser Nationaal Park (Sumatra)

Gunung Leuser Nationaal Park. Dit regenwoud park is een van het meest toegankelijke nationale parken in Indonesië . Het park is niet alleen de woonomgeving voor de orang-oetan, het is ook de natuurlijke leefomgeving van gibbons, tijgers, vogels, reptielen, olifanten en zelfs de met uitsterven bedreigde Sumatra neushoorn.

Ook de actieve vulkaan Gunung Leuser, tevens een van de hoogste bergen van Sumatra, ligt binnen de grenzen van het park.

U kunt op bezoek bij de orang-oetans in het rehabilitatiecentrum. Hier wordt apen die in gevangenschap hebben gezeten weer opnieuw geleerd hoe ze in het wild moeten leven. Ook kunt u observeren hoe zij zich in hun natuurlijke omgeving gedragen. Een lokale Engelssprekende gids neemt u mee op een 2 uur durende wandeling door het tropische regenwoud naar de plek waar de orang-oetans gevoerd worden. U kunt onder leiding van een gids ook een wandeling door het Gunung Leuser regenwoud maken.


Sibayak vulkaan (Sumatra)

Actieve reizigers kunnen een dagje naar de Sibayak vulkaan overwegen. Dit wordt een dag voor lichaam en geest. Er moet een beetje gewerkt worden maar de beloning is er naar. U wordt opgehaald en naar het startpunt gebracht voor de trektocht (onder begeleiding van een lokale Engelssprekende gids) naar de krater van de Sibayak vulkaan. Voor de klim heeft u goede berg/wandelschoenen nodig, het kan namelijk redelijk intensief klimmen zijn. Het begin gaat over geplaveide paden maar dat gaat over in jungle met steile, smalle paden langs de helling van de vulkaan. Dus opletten geblazen!

Het landschap verandert, als we uit de groene jungle zijn, in een koud, kaal en mistig landschap. Er komt gele rook tussen de rotsen vandaan. Al snel ruikt u de penetrante geur van rotte eieren, dat is de zwavel die uit de vulkaan opstijgt. Na een klim van 2 uur komt u aan bij de rand van de krater. Met een beetje geluk is de vulkaan niet volledig bedekt met mist en wolken. U wordt beloond met een fantastisch uitzicht over het gebied van Berastagi.

Het pad naar beneden ligt vol met rotsen en stenen, wat de afdaling lastig kan maken. Na regen is het erg glad en wij ontraden het daarom deze tocht in slecht weer te maken. De wandeling naar beneden duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur. Aangekomen bij de voet van de vulkaan wacht er een auto die u weer terug zal brengen naar het hotel. Hier kunnen de voetjes even verdiend de lucht in.