Homepage > Maleisi%25C3%25AB%2520

Highlights van Maleisië

Niet veel mensen die thuis (al dan niet digitaal) door de reisgids zitten te bladeren hebben Maleisië in hun hoofd als reisdoel. In Azië trekken Thailand, Vietnam en Cambodja waarschijnlijk eerder de aandacht. Toch heeft Maleisië alles wat een reiziger zoekt.

We lopen even het lijstje af: wervelende steden, check; witte zandstranden, check; heerlijk gevarieerd en lekker eten, check; nationale parken en wildlife, check; adembenemende eilanden, check; leuke mensen met allerlei verschillende achtergronden, check; een klimaat met veel zon, check. Kortom: u kunt uw hart verliezen aan Maleisië , want het is er interessant, het is er heerlijk en bovenal, het is er echt Azië . Om het u gemakkelijk te maken, hebben we een paar troeven op een rijtje gezet.

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur wordt in Maleisië afgekort tot KL, wel zo gemakkelijk. KL is het stedelijk centrum van het land. Een moderne stad met koloniale geschiedenis en culturele diversiteit in de haarvaten. Etnische Maleisië rs, Chinese gelukzoekers, Indische migranten en Britse koloniën trokken in het verleden allemaal naar KL en droegen bij aan het creëren van een bruisende hoofdstad.

Blikvanger is Petronas Twin Towers, het iconische gebouw, met 452 meter de hoogste tweeling wolkenkrabber ter wereld.

Ga ook naar het kleurrijke Chinatown en de Jamek Moskee, een van de oudste in Maleisië , ook wel de 'vrijdag moskee' genoemd. Ook Istana Negara, het Royal King Palace, dat door een erewacht te paard wordt bewaakt hoort op uw programma, net als Independence Square

U kunt een uitstapje naar het waterpark Sunway Lagoon Theme Park overwegen. Het ligt in Petaling Jaya, 15 kilometer buiten KL. Er zijn spectaculaire surf simulators en snelle tubes voor waterpret, net als een natuurpark en een horror en griezelgedeelte.

Of het grote Aquaria KLCC, waar meer dan 150 soorten vissen en verschillende koralen te zien zijn in en rond een enorm aquarium (waar u ook onder door kunt lopen).


Langkawi
Een juweeltje! Langkawi, een groep van ruim honderd eilanden in de Andaman Zee, heet officieel Langkawi, het Juweel van Kedah (Kedah is een sultanaat waartoe de eilanden ooit behoorden). Een fraaie naam, als u het ons vraagt. In de regel bedoelt men met Langkawi het grootste eiland van de archipel, een van de paar waar mensen wonen.

Langkawi staat nog steeds symbool voor zandstranden en vissersdorpjes. Het eiland is nog niet onder de voet gelopen. Er zijn watervallen en warmwaterbronnen. Het Juweel glimt nog als altijd.

Naast de Jetty Point, tegen de rand van het stadje Kuah, ligt Langkawi Eagle Square. Op dit plein rijst een handgemaakte, metershoge adelaar overal bovenuit. Deze Eagle ziet u op heel Langkawi terug. De naam van het eiland komt dan ook voort uit een combinatie van de woorden 'Helang' (Arend) en 'Kawi' (Marmer).

Naast de Eagle Square ligt het 50 hectare grote Lagenda Langkawi Park, met veel verschillende soorten bomen, planten en bloemen. Daarnaast heeft het park 4 meertjes en zuilen met informatie over het eiland en haar geschiedenis.

Penang

Penang, het eiland ten noordwesten van het vasteland, is een mengelmoes van culturen en volkeren, en dan vooral in de hoofdstad Georgetown.

Georgetown werd eind 18e eeuw gesticht door de Britten en werd onderdeel van een verzameling eilanden in de Straat van Malakka die allemaal onder Brits protectoraat vielen. Met onderbreking van de Tweede Wereldoorlog, toen de Japanners het eiland in hun macht kregen, was Penang tot in de jaren 50 van de vorige eeuw Brits, daarna werd het bij Maleisië gevoegd.

Het stempel van een multiculturele samenleving was gezet. Er leefden Chinezen, Britten, Indiërs en Maleisië rs. Het bracht veel kleur naar het eiland. Nog altijd te zien aan de hippe kunstscene, let alleen al eens op de vele muurschilderingen; aan de aanwezigheid van oude trishaw's en aan de invloed op de markten uit China en het Midden-Oosten. U ziet er oude Aziatische shophouses en moderne panden; er is een goed stadsleven, maar ook strand.

Onze tips: bezoek een van de vele markten. er zijn nachtmarkten, bazaars, vlooienmarkten en straatmarkten. Genoeg keus dus. Op de Chowrasta Bazaar doet de lokale bevolking de boodschappen en deelt ondertussen even de laatste nieuwtjes met elkaar. er zijn aparte gedeeltes met zoetigheid, vers vlees, maar ook met tweedehands boeken.

De Macallum Street Night Market levert eten, en alles van t-shirts tot covers voor de mobiele telefoon. Wie een mes, keukenspullen, gereedschap of oude langspeelplaten zoekt, kijkt het best op de Lorong Kulit Flea Market. Waterlooplein, maar dan in Georgetown. Kleding en eten vindt u op de Batu Ferringhi Night Market, met meer dan 100 stalletjes.

Bijzonder is de Kek Lok Si Tempel, die op een heuveltje bij het dorpje Air Itam staat en te midden van tuinen ligt. Op het tempelcomplex trekt de De Pagoda van de 1000 Boeddha's veel aandacht. De naam zegt het al, er staan veel Boeddha's, van allerlei verschillende soorten materialen. Het is helemaal een divers geheel omdat in de tempel Chinese, Thaise en Birmese invloeden te zien zijn. Ook de moeite waard zijn de beelden van de Four Heavenly Kings, die het noorden, oosten, westen en het zuiden beschermen. In het midden staat het beeld van de Lachende Boeddha.

Penang Hill of Flagstaff Hill (Bukit Bendera), zoals het officieel heet is de perfecte plek om van boven op de stad te kijken. U kunt er met het funicular treintje in een half uurtje naar 820 meter hoogte. Naast dat uitzicht (en de mogelijkheid om door een hangende glazen vloer de diepte in te kijken!) is er een kleine Hindoe tempel.


Perhentian Islands

De Perhentian Eilanden zijn een kleine eilandengroep die veel Nederlanders direct aan een chocolade reep met kokosnoot vulling doen denken. De bounty eilanden zijn beroemd vanwege het koraal en een rijk onderwaterleven.

Af en toe komen hier nog grote leatherback schildpadden aan land om hun eieren te leggen. De Perhentians zijn onderdeel van het National Marine Park of Malaysia.

Perhentian betekent zoiets als 'eindpunt'. De eilanden speelden een rol in de smokkelhandel tussen Maleisië en Thailand (wat hier behoorlijk dichtbij ligt). Smokkelwaar wisselde hier van eigenaar.

Er zijn twee eilanden: Pulau Perhentian Besar ('het grote eiland Perhentian') en Pulau Perhentian Kecil ('het kleine eiland Perhentian').


Batu Caves

De beroemdste Hindoe tempel van Maleisië vindt u in de Batu Caves.

Het kalkstenen gebergte waarin de grotten van het tempelcomplex liggen is mogelijk 400 miljoen jaar oud. Laat in de 19e eeuw werden enkele van de grotten als tempel in gebruik genomen. De grootste ruimte, de Kathedraal Grot of Tempel Grot heeft hindoe altaren.

Om het goed te kunnen zien moeten bezoekers de 272 treden van de trap beklimmen. De Ramayana Grot kan al van ver worden herkend aan het 15 meter hoge beeld van Hanuman.

Let alleen even op. Tijdens het jaarlijkse Thaipusam (in januari of februari) Hindoe feest wordt herdacht dat Hindoe god Lord Muragan drie vijandelijke demonen versloeg. Rond een miljoen pelgrims bezoeken dan de Batu Grotten waar een groot beeld van Lord Muragan staat. Dat is zowel een reden om te gaan, als niet te gaan op die dag.


Cameron Highlands

Cameron Highlands is een hoogvlakte van ruim 700 vierkante kilometer met heuvels, groene valleien, rivieren en meren, tuinen en theeplantages.

Aan het eind van de 19e eeuw ontdekte de Britse expeditieleider William Cameron, zeer tot tevredenheid van zijn landgenoten, dit gebied in Maleisië . Voornaamste redenen voor die blijdschap zijn het prettige klimaat en de perfecte omstandigheden om thee te verbouwen. Of het uit dank was, weten we niet, maar de hooglanden kregen de naam van Cameron.

Mocht u toch wat willen ondernemen, dan is een tour naar de Sungai palais Tea Factory, een of meerdere theeplantages, een Vlinder Boerderij, een aardbeien boerderij en een lokale groente markt een mogelijkheid.


Taman Negara
De aantrekkelijkheid van Taman Negara is niet moeilijk te begrijpen: het is woeste natuur, dichtbegroeide jungle met snelstromende rivieren en een breed palet aan dieren die je zelden te zien krijgt (ook niet als je in het gebied bent trouwens).

Het is het oudste regenwoud ter wereld en bestaat al 130 miljoen jaar.

Verblijf bijvoorbeeld in het dorpje Kuala Tahan, midden in het groene oerwoud. In de directe omgeving ligt de Four Steps waterval (om te picknicken en om te zwemmen) en Terasek Hill, voor wie een wandeling door de jungle wil maken. Ook kan vanuit dit resort een boottocht naar Lata Berkoh worden ondernomen.

Op het programma hoort een 'night jungle walk'. Ervaar de jungle in het donker en kijk bij Bumbun Tahan, een plek waar veel zout in de grond zit, en (met een beetje geluk) herten, wilde beren en tapirs een portie zout komen likken.

En voor de liefhebbers is er een jungletrek naar Bukit Teresek. naar de piek op 334 meter hoogte. Het uitzicht is uw beloning.

Zo mogelijk nog spectaculairder is de 'canopy walk', een loopbrug door de toppen van de jungle. De 'brug', oorspronkelijk gebouwd voor research doeleinden, is 530 meter lang en hangt 40 meter boven de grond. En trouwens ook behoorlijk smal en wiebelig. U krijgt opnieuw een geweldig uitzicht over de flora en fauna van dit natuurgebied. Waarschijnlijk een ervaring om nooit te vergeten.

Malakka

Malakka is een historische stad met rijke erfgoedgebouwen, oude monumenten en koloniale structuren. Het was in de 15de eeuw de belangrijkste haven in Zuidoost-Azië . Handelaren uit het westen en het oosten troffen elkaar hier. De stad heeft in de loop der eeuwen diverse overheersers gehad: Chinezen, Portugezen, Hollanders en Engelsen. De Nederlanders verkregen het door Padang op Sumatra met de Engelsen te ruilen. Zo ging dat toen.

Malakka was in die tijd een strategische plek aan de Straat van Malakka, goed voor de Nederlandse handel. Uit India werd textiel aangevoerd, uit de Molukken kwamen specerijen, uit China zijde en porselein, uit Maleisië tin en uit Sumatra goud en peper.

In de oude binnenstad vindt u het rode plein. Het plein, officieel Dutch Square, heeft de rode bijnaam vanwege de gebouwen. Als u er staat, is meteen duidelijk waar die naam vandaan komt. In het oog springt de Christ Church, gebouwd in 1750 als een Nederlands Hervormde kerk. Daar vlakbij ligt het Stadthuys, in 1650 als woning voor de gouverneur gebouwd.

Ga naar Jonker Street in Chinatown waar de beste kip-rijstballen van Maleisië te vinden zijn. U moet misschien in de rij aansluiten, maar het is de moeite waard! Bezoek ook de levendige (weekend) avondmarkt in Chinatown.

Verder: St. Paul's kerk. Deze kerk is door de Portugezen gebouwd, maar er liggen veel Nederlanders begraven. De plek biedt een mooi uitzicht over de stad. Ook doen: de Cheng Hoon Teng tempel, de oudste Chinese tempel van Maleisië en de poort van het A Famose-fort.


Mount Kinabalu

Mount Kinabalu is bijna 4100 meter hoog en daarmee niet alleen de hoogste berg in de verre omgeving, maar ook een van de 20 hoogste bergen ter wereld. De top ligt in het noorden van de provincie Sabah op Borneo.

Het gekke is dat je toch geen doorgewinterde bergbeklimmer hoeft te zijn om de top te bereiken en geen bergbeklimmers uitrusting nodig hebt. Voor zo'n hoge berg is de top relatief goed te bereiken, het kan zelfs in twee dagen (Mensen die nooit van de bank afkomen wordt toch eerst geadviseerd wat kleinere toppen te bewandelen en beklimmen).

Op dag een gaat de route vanaf Timpohon Gates naar een rustpunt op twee uur van de top. Hier overnachten, dat wil zeggen, ruim voor het licht wordt opstaan en het overige stuk beklimmen. Een paar dingen weet u zeker: het uitzicht is verpletterend. Maar ook: u bent niet de enige en de overnachting is aan de prijzige kant (vanwege gebrek aan).


Tunku Abdul Rahman National Park

Eilandliefhebbers opgelet! Tunku Abdul Rahman National Park bestaat uit 5 eilanden, die -dat durven we best te zeggen- tot de meest adembenemende behoren die je wereldwijd zult vinden. Ze liggen 3 tot 8 kilometer van de kust van Kota Kinabalu in Sabah op Borneo. De eilanden vormen maar een-derde van het nationale natuurpark, de twee andere delen zijn zee.

Gaya Island (het grootste van de eilanden en het dichtst bij de kust) is de drukste en Sulug Island de rustigste. Beroemd is Police Bay op Gaya eiland, het 400 meter witte zandstrand lijkt heel voorzichtig en rustig uit zee te kruipen.

U kunt op de eilanden wandelen, treks lopen, duiken en snorkelen (Sapi eiland heeft het meeste strand en uniek koraalrif en is populair bij duikers en snorkelaars).

Wie van bovenaf op Mamutik eiland, Sulug (twee rondjes) en Manukan (in de vorm van een liggende banaan) kijkt ziet een lachend gezicht. Dat kan geen toeval zijn.


Mulu National Park

Mulu National Park ligt op Borneo en is een uitdaging voor avontuurlijke reizigers die iets bijzonders willen zien.

Zij vinden er de Sarawak Chamber, 's werelds grootste grotkamer en qua volume de op een na grootste grot ter wereld. En pas in 1981 ontdekt.

Stel je even voor: de grot is 600 meter lang, 435 meter breed en op sommige plekken 115 meter hoog. Er stopt geen bus voor de deur van de grot. Bezoekers moeten met een bootje stroomopwaarts de rivier op en mogelijk nog een stuk zwemmen om de ingang te bereiken.

Als u er toch bent: de rotspieken Gunung Mulu and Gunung Api; de kalkstenen spitsen van the Pinnacles, de verborgen vallei en waterval van The Garden of Eden (die alleen via een grot te bereiken is), en -op 480 meter hoogte- de Mulu Canopy Skywalk.