Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Sri Lanka voorbereidingen

Waar denkt u het eerste aan als wij Sri Lanka zeggen? Aan heuvellandschap vol theeplantages? Aan een heerlijk geurend bordje rijst met curry? Of aan cricket spelende kinderen, een echo van de Britse overheersing? Misschien denkt u niet meteen aan surfers op de golven van de Indische oceaan, aan een mogelijke ontmoeting met wilde olifanten of de indrukwekkende variatie aan natuur. Er zijn rijstvelden, oerwoud, bergen en strand. SRI LANKA ! Exclusieve Green Wood Travel privé reizen
PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DE REIS !
Het klimaat is tropisch, de mensen nog onbevangen (en altijd bereid een praatje met u te maken) en het eten een traktatie. Kies uit pannenkoekjes, molasse taart, ongerijpte kaas, kokosnoten, verse groenten en -uiteraard- een keur aan curries.
Nog zo'n verrassing: Sri Lanka heeft een hele bijzondere bezienswaardigheden. Hoe geweldig is het om de wereld te zien vanaf de leeuwenrots van Sigiriya, of de rotstempel van Dambulla binnen te gaan (die onder een reusachtig rots plateau is gebouwd), of de Tempel van de heilige Tand van Boeddha in Kandy? En waarom niet oog in oog met flamingo's en olifanten.
Veel reizigers denken niet meteen aan Sri Lanka als ze plannen voor een vakantie maken. En dat is maar goed ook voor de mensen die wel gaan, voor hen die zelf de geheimen van dit eiland willen ontdekken, voor wie het avontuur nog lonkt. Sri Lanka heeft namelijk heel veel te delen.

Foto's:

Sri Lanka Nederlands reisburo PrijsgarantieSri Lanka bijzondere rondreis StrandSri Lanka droomvakantieSri Lanka Nederlands reisburo PrijsgarantieSri Lanka droomvakantieSri Lanka bijzondere rondreis StrandSri Lanka Nederlands reisburo PrijsgarantieSri Lanka Nederlands reisburo PrijsgarantieSri Lanka droomvakantieSri Lanka bijzondere rondreis Strand

Het Land


Alleen al vertellen waar Sri Lanka ligt doet menige reiziger watertanden: het eiland wordt omringd door de Indische Oceaan en ligt ten zuidoosten van India en ten noordoosten van de Malediven. Wie krijgt dan geen zin onmiddellijk af te reizen?

Dan de grootte. Sri Lanka kun je qua oppervlakte min of meer vergelijken met Nederland. Dan weet je: alles wat je wilt zien is gemakkelijk te bereizen. Smaragdgroene rijstvelden, bronskleurige stranden, levendige dorpjes, woestijngebieden, tropische oerwouden met wilde dieren of heuvelland vol theeplantages, en het is nooit langer dan een dag reizen.

Dan de mensen. De schrijfster Nayomi Munaweera, geboren op Sri Lanka, vertelt hoe de mensen over elkaar denken. Ze legt uit dat als vreemden elkaar ontmoeten, ze net zo lang doorvragen over naaste en verre familieleden, over bloedverwanten en overleden geliefden, over de dorpjes waar je vandaan komt en de vrienden die je hebt. Vroeger of later blijkt er dan een band te zijn. Zie je, zeggen ze dan, we zijn van hetzelfde volk.

En het eten. Ook in Sri Lanka is eten een sociale bezigheid. De basis voor elke maaltijd is rijst en curry. Dat klinkt wat saai, maar dat is het allerminst. De variaties met vlees, vis, groente en kruiden zijn eindeloos. Probeer Dal Curry (met linzen, tomaat, komijn en kokosmelk) of Kothu (met roti, vlees, ei, groente en kruiden). Uiteraard met.... thee.

Geschiedenis


Wie het geluk heeft boven op de leeuwenrots van Sigiriya te staan, zal zich ongetwijfeld afvragen hoe dit tot stand is gekomen en wat er zich hier allemaal heeft afgespeeld. Koning Kashyapa (477- 495 na Christus) besloot op het reusachtige platform boven op de rots een fort en een kleine stad van koninklijke gebouwen met tuinen te vestigen. Geen vijand zou in de buurt van die rots kunnen komen. Het fort kreeg de bijnaam de leeuwenrots. De oude trap naar de top van de rots voert door de mond van een hurkende leeuw, waarvan alleen de enorme poten zijn overgebleven. Die poten geven een indicatie hoe gigantisch groot het hoofd van de leeuw moet zijn geweest. De ruïnes van de eens zo prachtige koninklijke Sigiriya citadel bevinden zich nog altijd op de top van de berg.
SRI LANKA ! Exclusieve Green Wood Travel rondreizen.
UW VOORKEUR BEPAALT DE REIS !


Het is deze citadel die ons aan het bestaan van koning Kashyapa herinnert. Hij was een van de vele koningen die op Sri Lanka aan de macht waren. Tussen 500 voor Christus tot midden 19e eeuw werd er geregeerd door een lange reeks van dynastieën, allemaal met meerdere koningen. Toch werden in de Balangoda grotten bij Colombo resten gevonden die er op duiden dat er waarschijnlijk al meer dan 30 duizend jaar geleden mensen op Sri Lanka leefden.

Relevant is koning Vijava die rond 543 v. Chr aan de macht was. Hij vluchtte uit India en vestigde zich op het eiland. Hij wordt gezien als de oervader van het Singalese volk en als de eerste koning van wie de geschiedenis is vastgelegd. Vijava plantte de jonge boompjes van de Sri Maha Bodhi, de boom waaronder later Boeddha de verlichting heeft bereikt. Dat wist Vijava toen natuurlijk nog niet. Onder zijn opvolgers ontstond het Anuradhapura rijk, dat zich over heel Sri Lanka uitstrekte. In deze tijd werd het boeddhisme omarmd en werd de Tand van Boeddha naar Sri Lanka gebracht. Deze wordt nog altijd gekoesterd en aanbeden in de Tempel van de Heilige Tand in Kandy.

In de lange geschiedenis van Sri Lanka waren koningen machtig en minder sterk. Lange tijd waren er meerdere koninkrijken op het eiland. Dat veranderde met de komst van de Portugezen rond 1500. Zij kregen steeds meer macht, noemde het eiland Ceilao en kwamen op voet van oorlog met het enige koninkrijk dat niet naar hun pijpen wilde dansen, Kandy. Kandy zocht steun en vond die bij Nederland, een samenwerking die tot het vertrek van de Portugezen leidde.

Halverwege de 17e eeuw hadden de Nederlanders het voor het zeggen. In Galle staat nog altijd een Nederlands fort. Het eiland ontwikkelde zich goed onder Nederlands gezag. De VOC stimuleerde de verbouwing van tabak en koffie. Ze versterkten de handel die tot dan toe uit kaneel, edelstenen en olifanten bestond. De polygamie werd afgeschaft, en alhoewel het protestantisme de belangrijkste godsdienst was geworden, werd boeddhisme toegestaan. Het ging zoals het ging, tot in 1796 de Britten wel brood in het eiland zagen en de Nederlanders verjoegen.

Er volgden een paar belangrijke veranderingen. Om te beginnen werd Engels de voertaal en Ceylon de officiële naam. Veel koffie-oogsten mislukten en de Britten besloten over te schakelen naar thee. Zo werden Ceylon en thee min of meer synoniem voor hetzelfde. Uit het zuiden van India werden goedkope Tamil arbeiders gehaald om spoorwegen aan te leggen. Er woonden al honderden jaren Tamils op het eiland, maar blijkbaar verstoorde deze aanwas van arbeiders de balans. Het is het prilste begin van ingrijpende problemen tussen Singalezen en Tamils.

Die conflicten escaleerden nadat Sri Lanka in 1948 onafhankelijk was geworden. Tientallen jaren stonden de twee bevolkingsgroepen op gespannen voet, hetgeen regelmatig in bloedige conflicten resulteerde. In de jaren tachtig ontstond een burgeroorlog toen de groepering Tamil Tijgers een eigen staat eiste. Er vielen ruim honderdduizend doden en duizenden mensen verdwenen spoorloos. In 2009 werd de vrede getekend. Tegenwoordig is ongeveer 11 procent van de Sri Lankanen Tamil, de meeste wonen in het Noorden en Noordoosten. Alhoewel de spanningen niet helemaal zijn verdwenen is het relatief rustig. De belangrijkste en mooiste reisdoelen van Sri Lanka liggen in het Zuiden en het centrale deel van het eiland.

Klimaat en weer


Sri Lanka heeft een behoorlijk rustig tropisch klimaat. Het is er eigenlijk het hele jaar door warm (met een hoge vochtigheidsgraad). Gemiddeld een graad of 27. Dat betekent dat overdag de temperatuur tot boven de 30 graden kan oplopen en het 's nachts 'afkoelt' tot een graad of 22.

Er zit wel wat meer variatie in de regenval. Mei, oktober en november hebben gemiddeld de meeste neerslag. Januari, februari, juli en augustus gemiddeld de minste.

Je kunt zeggen dat de beste periodes om Sri Lanka te bezoeken zijn: van december tot maart, voor het westen en zuidelijk deel van het eiland en de heuvels. Van april tot september heeft de oostkust het mooiste weer.

 • de zuidwestelijke Yala monsoon laat het regenen in het westen en aan de zuidwestelijke kust en heuvelland tussen april en september, met de meeste regen van april tot juni.
 • de noordoostelijke Maha monsoon zorgt voor neerslag aan de oostkust van november tot maart, de meeste regen in november en december.
 • voorafgaand aan de Maha monsoons kan het op het hele eiland regenen.

 • In het kort: het is warm (en mocht het een keer regenen dan kun je met deze temperaturen wel een kleine regenbui hebben). Meer gedetailleerde informatie over het klimaat op Sri Lanka vindt u op: Klimaat Sri Lanka  Geld


  De munt van Sri Lanka is de roepie. De meeste transacties (in restaurants, bars, winkels, etc), gaan nog altijd contant. Er zijn pinautomaten in alle (middel)grotere plaatsen. U kunt daar met uw Nederlandse pinpas geld uit de muur halen. Let er wel op dat er een limiet bestaat voor wat u per dag kunt opnemen en dat u bij een automaat pint die internationale passen accepteert.

  Probeer grotere biljetten (van 500, 1000 en 2000 roepie) te vermijden of om te wisselen. Op veel plaatsen hebben de chauffeurs en winkeliers onvoldoende wisselgeld voor deze biljetten. Er zijn kleinere biljetten van 20, 50, 100 en 200 roepie.

  De meeste Belgische en Nederlandse banken blokkeren het gebruik van bankpassen buiten Europa in verband met het grote aantal diefstallen. U kunt bij de bank of via de website van de bank uw pas omzetten naar wereldwijd.

  In grotere hotels (en restaurants, etc) kunt u met uw creditcard betalen. Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard, maar in de regel is geld opnemen met een creditcard (zeker als het gaat om kleine bedragen) relatief erg duur.

  Reisdocumenten en Visum


  Reizigers uit Nederland en België moeten vooraf een e-visum voor toeristen aanvragen.

  Dat kan (in het Engels) via Online Visa Application Sri Lanka
  Als u deze aanvraag doet mag u niet in Sri Lanka zijn.

 • de aanvraag kost 35 dollar en u kunt betalen met creditcards van Visa, Master en American Express.
 • u hoeft nog geen ticket te hebben als u het visum aanvraagt. U moet wel een retourticket hebben als u Sri Lanka binnenkomt.
 • in de bevestiging staat een datum tot wanneer u Sri Lanka met het visum binnen mag. Reken op ongeveer 180 dagen.
 • neem een afdruk van de bevestiging die u ontvangt mee als u op reis gaat
 • bij aankomst op de luchthaven in Sri Lanka krijgt u 30 dagen toegang.

 • Het paspoort waarmee u het e-visum aanvraagt, moet hetzelfde paspoort zijn dat u laat zien bij aankomst op Sri Lanka. Overweegt u langer te blijven dan kan het visum op Sri Lanka, bij een immigratiekantoor, worden verlengd tot maximaal zes maanden.

  U mag met hetzelfde visum een maal het land verlaten (zolang u maar binnen die eerste dertig dagen terugkeert). Een prachtige gelegenheid om een uitstapje naar de Malediven te maken!

  Aan welke eisen moet u voldoen om bij aankomst op Sri Lanka een visum te krijgen?

 • uw paspoort moet bij aankomst nog minimaal zes maanden geldig zijn.
 • u moet een retourticket kunnen laten zien of een ticket waarmee u Sri Lanka verlaat
 • u moet een print van de bevestiging van uw e-visum aanvraag kunnen laten zien
 • u dient over voldoende geld te beschikken om uw verblijf in Sri Lanka te bekostigen. Alhoewel niet wordt aangegeven hoeveel geld dat precies is.

 • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben en mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders.

  U kunt eventueel ook een visum aanvragen bij een ambassade van Sri Lanka. Er zijn ambassades in Den Haag en Brussel.

  De voorwaarden en condities voor een visum kunnen veranderen. Controleer daarom altijd de voorwaarden bij ambassade of consulaat.

  Internet en telefonie


  Er is internet in de meeste hotels, bars, restaurants en guesthouses. Vooral in de stedelijke gebieden. Sri Lanka heeft een 4G netwerk.

  Bellen is in Sri Lanka een stuk goedkoper met een Sri Lankaanse simkaart. Zo'n simkaart is goedkoop en u betaalt per minuut veel minder dan met uw eigen telefoon. Ze zijn te koop in telefoonwinkels. U moet wel uw paspoort laten zien. Bellen kan met een internetverbinding natuurlijk gratis via Facetime, Skype, Whatsapp, Line of soortgelijke internetdiensten.


  De ANWB geeft de volgende tips voor veilig internetgebruik in het buitenland:

 • maak liever geen verbinding met een open wifi-netwerk, dus zonder wachtwoord.
 • mocht u toch verbinding met een open netwerk maken, voer geen persoonlijke gegevens in zoals wachtwoorden en inlognamen.
 • ook een verbinding met 'het slotje' is niet altijd te vertrouwen.
 • gebruikt u geen wifi, zet deze dan uit op uw apparaat.
 • verbind niet automatisch met 'bekende netwerken'.
 • wilt u onderweg vertrouwelijke informatie versturen, maak dan gebruik van de 3G- of 4G-verbinding.
 • gebruik een browser die onthoudt wanneer een website vraagt om 'in het vervolg uitsluitend beveiligde verbindingen voor deze website te gebruiken'.
 • varieer uw wachtwoord-gebruik.
 • creëer uw eigen Wifi-netwerk met mifi-apparaat. Mifi is een apparaatje dat u met een lokale simkaart kunt omtoveren tot een eigen wifi-hotspot. Veilig en betrouwbaar. U koopt de mifi eenmalig en voor iedere vakantie kunt u er een lokale simkaart bij kopen.


 • Gezondheid en inentingen


  Voor Sri Lanka zijn geen inentingen verplicht. Inentingen tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht), buiktyfus, en difterie, tetanus en polio (DTP) worden echter wel aangeraden.

  Malaria komt op Sri Lanka niet voor (of in ieder geval nagenoeg niet). In 2016 werd Sri Lanka malariavrij verklaard door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

  In Sri Lanka komen wel muggen voor die dengue, chikungunya en/of zika verspreiden. Heeft u koorts tijdens uw reis of in de eerste maanden na thuiskomst? Laat dan altijd ook uw bloed onderzoeken.

  Neem preventieve maatregelen zoals muskietennetten, muggenolie en muggenwierook.

 • Draag 's avonds en 's nachts bedekkende kleding; lange broek, lange mouwen, sokken.
 • Smeer de onbedekte huid in met een muggenmiddel met DEET. Slaap 's nachts onder een geïmpregneerde klamboe.
 • Zet de ventilator of airco aan: muggen hebben een hekel aan tocht en kou.
 • Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding.
 • Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
 • Gebruik geen parfum of geurende deodorant of aftershave.

 • Handig om mee te nemen: klamboe en muggenmiddel met DEET, Stopmiddel tegen diarree en ORS tegen uitdroging bij diarree en een koortsthermometer (meten is weten).

  Kijk voor een actueel reis- of persoonsgebonden advies over lokaal voorkomende ziektes, inentingen en vaccinaties voor Sri Lanka op deze website van de GGD.

  Wij raden u aan de geneesmiddelen die u eventueel gebruikt in voldoende mate mee te nemen. Mogelijk zijn deze op Sri Lanka niet verkrijgbaar. Neem voor de zekerheid ook een kopie van het recept mee. Wanneer u een speciaal doktersadvies heeft (bijvoorbeeld bij een allergie) is het raadzaam uw arts dit advies in het Engels te laten uitschrijven. Dit om taalproblemen bij een eventueel artsenbezoek te voorkomen.

  Redelijke geneeskundige zorg in noodgevallen is op Sri Lanka te vinden in particuliere klinieken. In geval van ernstige ziekte of ongeval is medische evacuatie de beste optie. Een reisverzekering die dit dekt, is dus absolute noodzaak.

  En verder...


  TAAL
  Veel Sri Lankanen spreken Engels, een overblijfsel van de Britse overheersing. Zeker in de gebieden waar veel reizigers komen, zoals Colombo, Kandy en de kuststreken. Verder spreekt bijna iedereen Singalees. Tamils hebben ook hun eigen taal, Tamil.

  FOOI
  Fooi is bij veel hotel- en restaurantrekeningen inbegrepen, maar als u goed geholpen bent, misstaat een tip van 10% niet. De lonen liggen laag, dus een extraatje wordt gewaardeerd. Dat geldt ook voor kamermeisjes, portiers en taxichauffeurs.

  TIJDSVERSCHIL
  Het is op Sri Lanka later dan in Nederland. In de zomer is het 3,5 uur later, in de winter 4,5 uur.

  REISADVIES
  Het ministerie van buitenlandse zaken adviseert reizigers over de veiligheid en gezondheidssituatie in andere landen. Actuele informatie over Sri Lanka vindt u hier: Reisadvies Sri Lanka

  MALEDIVEN
  Een reis naar Sri Lanka laat zich heel goed combineren met een bezoek aan de Malediven. Informeer via Contact met Green Wood Travel naar de mogelijkheden!

  << Thailand algemeen Aanbieding Vakantiebeurs 2019 >>