Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Filipijnen voorbereidingen

Een vakantie naar de Filipijnen betekent een droomreis naar één van de mooiste vakantielanden ter wereld. De Filipijnen bestaat uit meer dan 7100 eilanden, omringd door 's werelds mooiste koralen en zeeën. Het is bij uitstek een vakantieland voor avontuurlijke reizigers; in tegenstelling tot diverse andere landen in Zuidoost-Azië kom je in de Filipijnen nog niet op elke straathoek toeristen tegen. Het land is wat dat betreft nog steeds met een toeristische inhaalslag bezig.

Als u meer specifieke informatie over de Filipijnen of omringende landen wilt, aarzelt u dan niet om ons te e-mailen, chatten, bellen NL 070 250 0062 of te bezoeken. Uw vragen zullen wij met plezier beantwoorden.

Ter introductie


Als vakantieland heeft de Filippijnen erg veel te bieden. Men is nog niet bekend met massa toerisme, er zijn schitterende natuurgebieden en vele bezienswaardigheden. De lokale bevolking (ook wel Pinoy genoemd) is uiterst vriendelijk en gastvrij. Zij spreken goed Engels. Als bestemming voor een onvergetelijke duikreis behoort de Filipijnen al tientallen jaren tot de absolute wereldtop.FILIPIJNEN ! Exclusieve Green Wood Travel Privé reizen.
UW VOORKEUR BEPAALT DE REIS !


Het land is relatief goedkoop en met meer dan 7000 eilanden zal het u niet verbazen dat u hier de mooiste stranden van Azië zult vinden. De Filippijnse cultuur is zeer interessant, er zijn veel uitgaansmogelijkheden en u kunt er lekker eten. Het spectaculaire onderwaterleven rond de meer dan 7000 eilanden van de Filippijnen heeft volgens diverse wetenschappers de grootste variëteit ter wereld. Dit gebied wordt door sommige van hen dan ook aangeduid als de broedkamer van de Stille Oceaan. Duiken op de Filipijnen is zelfs voor de meest ervaren duikers een verrijking van hun logboek.

Om u alvast een indruk te geven van de voorbereidingen voor uw reis (en van het leven op de Filipijnen) hebben wij dit informatiebulletin samengesteld. Als u meer specifieke informatie over de Filipijnen of omringende landen wilt, aarzelt u dan niet om ons te e-mailen, te bellen of te Skypen. Uw vragen zullen wij met plezier beantwoorden. Om uw reis naar de Filipijnen tot een onvergetelijke gebeurtenis te maken, beschikt Green Wood Travel over een Nederlandssprekende vertegenwoordiging op de Filipijnen.

Foto's:

Algemene Informatie


De Filipijnen hebben een totale oppervlakte van ongeveer 300.000 km2 en is ruim 7 maal zo groot als Nederland en ruim 9 maal zo groot als België. De twee grootste eilanden, Luzon en Mindanao beslaan 2/3 van de oppervlakte. De Filipijnen waren ruim 300 jaar lang een Spaanse kolonie tot de archipel in 1898 aan het eind van de Spaans-Amerikaanse oorlog in handen kwam van de Amerikanen. Hoewel de Filipijnse revolutionaire beweging onder leiding van Emilio Aguinaldo op 12 juni 1898 de onafhankelijkheid uitriep, zou het nog tot 4 juli 1946 duren voor het daadwerkelijk zover was. De Filipijnen hebben door de langdurige kolonisatie door Spanje en de Verenigde Staten veel westerse kenmerken. Zo is een groot deel van de bevolking katholiek.

In totaal worden er op de Filipijnen 172 inheemse talen en dialecten gesproken, die alle behoren tot de Austronesische taalfamilie. Engels wordt overal goed verstaan en gesproken. Filipino is de eerste taal . In totaal wonen op de Filipijnen 105 miljoen mensen. De metropool Manilla bestaat eigenlijk uit 16 steden en telt ongeveer 11, 5 miljoen inwoners. Ruim 80 procent van de bevolking is volgeling van de Rooms-katholieke kerk en het land is daarmee na Brazilië en Mexico het grootste katholieke land ter wereld en bovendien het enige overwegend katholieke land in de regio.

De Filipijnen is een ontwikkelingsland. Een klein deel van de bevolking is onmetelijk rijk, het grootste deel van de bevolking lijdt pure armoede. De Filipijnse bevolking is over het algemeen heel vriendelijk en gastvrij. Soms wordt men bij een familie uitgenodigd voor een maaltijd. Men zal proberen u het lekkerste eten voor te zetten, maar bedenk dat deze mensen vaak zelf geen geld hebben om voldoende eten te kopen.

Op de Filipijnen is het in de zomer 6 uur later dan in Nederland. Tijdens de wintertijd is dit verschil 7 uur.

Reisdocumenten en Visum


U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst op de Filipijnen. Een noodpaspoort wordt niet geaccepteerd.
Een visum is niet nodig als u korter dan 30 dagen op de Filipijnen verblijft.
U dient bij vertrek uit de Filipijnen een vertrekbelasting te betalen van circa 750 Filipijnse peso per persoon.

Blijft u langer op de Filipijnen, dan hebt u wel een visum nodig. Dit kunt u aanvragen bij de Filipijnse ambassade in Den Haag of bij elke andere Filipijnse ambassade ter wereld. U dient het visum tijdig, d.w.z. uiterlijk 2 weken voor vertrek, aan te vragen. Een afgegeven visum moet binnen 90 dagen gebruikt worden. Na aankomst in de Filipijnen is het visum 59 dagen geldig (kan wel verlengd worden.)

Voor de aanvraag van een visum heeft u het volgende nodig:
  Nb: U dient het visum persoonlijk aan te vragen bij de ambassade en kunt dit dus niet door één van uw medereizigers laten doen.
 • ingevuld visumformulier; dat verkrijgbaar is bij de ambassade en via internet.
 • paspoort, nog minimaal 6 maanden geldig na de geplande datum van vertrek uit de Filipijnen.
 • retour (vlieg) ticket naar en van de Filipijnen.
 • bewijs van inkomen uit loon, pensioen, uitkering of eigen bedrijf.
 • 2 gelijke en recente pasfoto's.
 • 39,00 euro contant geld (pinnen niet mogelijk.)
Adressen ambassades:

Filipijnse ambassade in Den Haag: Laan van Copes van Cattenburch 125, 2582 EZ DEN HAAG, Tel: 070-3604820 / Fax: 070-3560030
www.philembassy.nl

Nederlandse ambassade in Manila: 26th Floor, Equitable PCI Bank Tower, 8751 Paseo de Roxas, Makati City, Metro Manila, Tel: + 63 2 786-6666 / Fax: + 63 2 786-6600
www.netherlandsembassy.ph

Filipijnse ambassade in België: 65 Avenue Louise, 1050 Brussel, Tel: 025358946 / Fax: 025357716
www.philembassy.be

Belgische ambassade in Manila: Multinational Bancorporation Center, 9th floor - 6805 Ayala Avenue, Makati City, Metro Manila, Tel: + 63 2 845-1869 tot 73 Fax:+ 63 2 845-2076
www.diplomatie.be/manila


Aankomst in Manila


In het vliegtuig ontvangt u twee formulieren, die u het beste voor de landing al kunt invullen. Het ene formulier (de 'arrival card') is nodig voor de verblijfsvergunning. Het andere formulier is de douaneverklaring. De arrival card moet door iedere passagier ingevuld worden; de douane-verklaring één per gezin.

Na aankomst komt u bij de douane. De arrival card, uw paspoort en eventueel het visum worden gecontroleerd. De douane houdt de arrival card. Daarna gaat u door naar de kofferband. Er zijn bagagewagentjes beschikbaar (gratis). Er zijn ook kruiers, tegen betaling. Met uw bagage gaat u door de controle. Als u niets hebt aan te geven volgt u de groene borden ('nothing to declare'). De douane zal controleren of u uw eigen koffer meeneemt. Houd dus de ticket met de bagagelabels bij de hand. Daarna zal men de douane-verklaring innemen.

Er is één vliegveld (Ninoy Aquino International Airport) in Manila met vier verschillende terminals die ver uit elkaar liggen en onderling alleen met openbare taxi's in verbinding staan. Reken dat u minimaal 4 uur tijd nodig heeft tussen uw aansluitende vluchten van verschillende terminals. Taxikosten zijn een 5 euro per rit en duren gemiddeld 30 minuten.

1) NAIA-1 (Terminal 1). Het vliegveld voor internationale vluchten vanuit Europa. (Terminal 1.) Dit is het vliegveld waar u over het algemeen aan zult komen.

2) NAIA-2, ook wel 'Centennial' genoemd (Terminal 2). Dit is het vliegveld voor alle internationale en binnenlandse vluchten van Philippine Airlines. Dit geldt ook voor internationale vluchten die Philippine Airlines in samenwerking met ander luchtvaartmaatschappijen uitvoert.

3) NAIA-3, (Terminal 3.) De nieuwe terminal die onder meer gebruikt wordt door Air Philippines (PAL express vluchten) en voor alle binnenlandse en internationale vluchten van Cebu Pacific.

4) Domestic Airport (Terminal 4.) Dit is het vliegveld voor de binnenlandse vluchten van alle andere maatschappijen als Zest Air, Seair, ITI en verschillende charter maatschappijen.

Veiligheid


De Filipijnen is een prettig en redelijk veilig land om zelfstandig te reizen. Een uitzondering vormt wellicht het uiterste zuiden, waar Moslim-separatisten actief zijn. Om u een indruk te geven het zuidelijk gedeelte van Mindanao ligt op een soortgelijke afstand als van Kopenhagen naar Zuid Spanje. Zoals overal ter wereld zult u een bepaalde voorzichtigheid in acht moeten nemen.
De bevolking is arm en westerse toeristen zijn per definitie schatrijk. Vooral in Manila en in Cebu komt zakkenrollerij en diefstal van tassen regelmatig voor. Met name de busstations en het vliegveld (maar soms ook de luxe malls waar u zich veilig waant) zijn geliefde werkterreinen voor criminelen. Laat uw bagage nooit zonder toezicht!

Het is raadzaam uw waardepapieren in de kluis van het hotel op te bergen. Ook is het handig om altijd wat kleingeld bij de hand te hebben; in de bus of taxi kunt u dan betalen zonder uw portemonnee tevoorschijn te halen. Mocht er toch iets mis gaan dan kunt u zich wenden tot de toeristenpolitie.

Laat u zich door deze waarschuwingen niet afschrikken. Met wat mensen-kennis en voorzichtigheid is de kans dat er wat gebeurt niet groter dan in andere landen. Wantrouw 'te' vriendelijke mensen.

Klimaat


De Filipijnen hebben een tropisch klimaat, dat wordt gekarakteriseerd door een hoge gemiddelde temperatuur, een hoge luchtvochtigheid en overvloedige regenval. Een airconditioned hotel is dan ook geen overbodige luxe (hoewel het natuurlijk ook zonder airconditioning kan, want de meeste Filippino's leven -en werken- zonder airconditioning).

Van maart tot en met mei is het in grote delen van de Filipijnen erg warm. Daarna valt van juni tot oktober in grote delen van het land veel regen als gevolg van de moesson. Het regent dan wel vaak, maar meestal korte, heftige buien, waarna het weer droog -en warm- wordt, maar vaak wel met een hoge luchtvochtigheid.

Van november tot en met februari is het op veel plekken juist droger en koeler. De warmste maand is mei en de koelste maand januari. De gemiddelde temperatuur op zeeniveau is 26,6° Celsius, maar in de bergen is de gemiddelde temperatuur lager. Het tijdsverschil met de Filipijnen bedraagt 6 uur met de Nederlandse zomertijd en 7 uur met de Nederlandse wintertijd.Inentingen en Malaria profylaxis


Voor de Filipijnen zijn geen inentingen verplicht. Inentingen tegen geelzucht (hepatitis), buiktyfus en DTP (difterie, tetanus en polio) worden echter wel door ons aangeraden. Tyfus, hepatitis tetanus en Japanse encefalitis komen voor.

De resistentie van malariamuggen tegen profylaxis is wereldwijd een groot probleem. Hoewel enkele toeristische gebieden malariavrij zijn, kennen de Filipijnen ook risicogebieden. Neem vooral daarom preventieve maatregelen zoals muskietennetten, DEET muggenolie en muggenwierook.

Over inentingen en profylaxis kunt u inlichtingen inwinnen bij uw plaatselijke GGD.

Geneesmiddelen


Wij raden u aan de geneesmiddelen die u eventueel gebruikt in voldoende mate mee te nemen. Neem voor de zekerheid ook een kopie van het recept mee. Wanneer u een speciaal doktersadvies heeft (b.v. bij een allergie) is het raadzaam uw arts dit advies in het Engels te laten uitschrijven. Dit om taalproblemen bij een eventueel artsenbezoek te voorkomen.

In geval van ziekte


Ziekenhuizen met een geneeskundige zorg die te vergelijken is met Nederland of beter zijn er aanwezig in Manilla en andere grote steden maar niet in de provincie. Een reisverzekering die alles dekt, is altijd noodzakelijk.
De gezondheidszorg staat (zolang men geld heeft) op een behoorlijk hoog peil. Als u een arts wilt raadplegen kunt u direct naar een ziekenhuis of een kliniek gaan. De service en vriendelijkheid van het Filipijns ziekenhuis- en verzorgend personeel staan bekend als één van de beste ter wereld. Een nieuw begrip in de reiswereld is het medisch toerisme. Ook de Filipijnen proberen hier met veel succes een graantje van mee te pikken. Voor een groot aantal medische behandelingen loont het zeker de moeite om u eens te oriënteren op een behandeling in de Filipijnen.
Waar in Nederland vaak lange wachtlijsten bestaan kunt u op de Filipijnen veelal direct worden geholpen. Tandartsen zijn erg goed en zetten tegen aanzienlijk lagere kosten en minstens zo professioneel als in Nederland, kronen en implantaten.

Bagage


Naast reisdocumenten, inentingspapieren, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, geld en kleding is het handig de volgende artikelen mee te nemen:

 • fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale

 • telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren.
 • kopie polis van uw reisverzekering
 • kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen)
 • andere artikelen zoals reisgids, taalgids, wekker, wandelschoenen, zaklantaarn, fototoestel, zonnebril, EHBO-setje, zwemkleding en duikspullen, medicijnen tegen maag- en darm stoornissen, anti-muggenolie, hoed of pet, persoonlijke medicijnen, opvouwbare paraplu, azaron (tegen jeuk), zonnebrandcrème (met hoge factor).


Bij het maken van een trektocht moet u aan de volgende zaken denken: kleding en schoenen geschikt voor trektocht (ingelopen), veldfles, kleinere rugzak.

Kleding


Wat kleding betreft, geven we de voorkeur aan lichte kleding. Hoewel het een tropisch land is zijn de mensen, zeker buiten de grote steden, over het algemeen degelijkgekleed. Warmere kleding (een dunne trui) kan zeer welkom zijn tijdens reizen 'up country', vooral 's avonds en 's nachts tijdens het koele (winter)seizoen.

Eten & drinken


Drinkwater is overal in flessen verkrijgbaar. Water uit de kraan is voor ons niet geschikt voor consumptie. In de grote steden zijn blokjes ijs meestal betrouwbaar, maar toch niet te adviseren, omdat zo'n koude plons in de maag vaak leidt tot darmproblemen. Verpakt ijs van bekende merken is ook wel betrouwbaar, maar ook hier geldt: heel langzaam eten. Laat het ijs in de mond 'op temperatuur' komen. Eten staat centraal in het leven van de Filippino's, zowel in culinair als in sociaal opzicht. De Filipijnse keuken omvat natuurlijk rijst en veel vis. Waar u ook komt, een mogelijkheid tot lekker eten is er altijd. In tegenstelling tot veel Aziatische landen is het eten niet scherp gekruid.

Op straat, in de bussen en op busstations verkoopt men gekookte eieren, genaamd 'balut'. Dit zijn bebroede eenden eieren, waar een embryo kuiken in zit! Pinoys eten dit als een energizer. Lekker en ook goed voor het uithoudingsvermogen is het alom verkrijgbare tropische fruit. Het aanbod is enorm, zoals bananen, mango's, watermeloenen, lychees, ramboetans en nog veel meer.

Geldzaken


De munteenheid in de Filipijnen is de peso, door Filipino's ook wel piso genoemd. Er zijn briefjes van 1000, 500, 200 en 100 en daarnaast muntjes. Een euro is ongeveer 50 peso's waard tijdens dit schrijven.
De Bank of the Philippine Islands (BPI) heeft in de meeste steden pinautomaten die voor Nederlandse en Belgische bankpassen werken. De bank rekent wel opnamen kosten namelijk 200 peso's. Het maximum dat je in een keer kunt pinnen is meestal 10.000 peso's. Bij de BPI Banken (in 3 transacties) 30.000 peso's. Je kunt maar een keer per dag pinnen met een pas, het is dus wel handig twee bankpassen mee te nemen. Geldautomaten vindt u alleen in de grotere steden!

In geldautomaten kunnen creditcards (voorkeur Mastercard of Visa) met pincode gebruikt worden om contant geld op te nemen. Bij sommige banken (BDO) ook creditcards zonder pincode, soms tot 200.000 Peso's per dag. De koers is gunstig, maar men rekent een extra bedrag (tot 3%) aan kosten. De 'moneychangers' geven vaak een goede koers voor de Euro, daarom heeft het geen zin om Amerikaanse Dollars mee te nemen. De banken geven over het algemeen een slechtere koers dan de 'moneychangers'. Hotels geven doorgaans een hele slechte koers. Het is aan te bevelen om bij aankomst in Manila op het vliegveld direct wat Euro's om te wisselen voor Filipijnse Peso's. De banken op het vliegveld geven een redelijke koers. Contant geld wisselen in Nederland is zeer onvoordelig. Vraag bij het wisselen om wat geld in kleine coupures. Veel taxichauffeurs zullen u vaak niet terug kunnen betalen van 500 of 1.000 peso's.

Eten en drinken op de Filipijnen is niet duur. Maaltijden in restaurants kosten ongeveer 300 peso, en in kleine eettentjes slechts 100 peso. Op de markt kan je soms al een broodje hamburger komen voor maar 10 peso. Bier en frisdranken zijn spotgoedkoop, vaak maar 30 peso voor een flinke fles.

Post, telefoon & e-mail


De Filipijnen beschikken over een modern telefoonnetwerk. Er kan dus, zeker in de grote steden, prima naar Nederland gebeld worden. Mobiel bellen is goed mogelijk, kan echter zeer afhankelijk zijn van de provider.

Vanuit de Filipijnen bellen kan in veel gevallen vanuit uw hotel. Er worden dan wel hoge service kosten berekend. Voordeliger is het om gebruik te maken van een mobiele telefoon met Filipijnse prepaidkaart. Uw mobiele telefoon kan meestal snel en goedkoop simlockvrij gemaakt worden. U krijgt dan een Filipijns nummer.

Als u vanuit de Filipijnen naar Nederland / België wilt bellen, dan toetst u eerst het landnummer (0031), dan het netnummer zonder (0) en vervolgens het abonneenummer. Als u vanuit Nederland / België naar de Filipijnen wilt bellen toetst u eerst het landnummer (0063) , dan het netnummer zonder (0) en vervolgens het abonneenummer.

FestivalsElk jaar worden in de Filipijnen omvangrijke festiviteiten georganiseerd, die bekendstaan als Barrio Fiestas en waarmee de beschermheilige van de plaats, het dorp of de regio wordt geëerd. Ook zijn er oogstfeesten. Een festival wordt gevierd met kerkelijke ceremonies, straatparades, vuurwerk, schoonheid- en danswedstrijden en hanengevechten.
Elk dorp heeft wel een eigen festival. Enkele grote en bekende Filipijnse festivals, die alle drie in januari worden gevierd, zijn het Ati-Atihan festival in Kalibo, Sinulog in Cebu City en Dinagyang in Iloilo City.

Ook erg bekend is het Feest van de zwarte Nazarener, waarbij elk jaar op 9 januari honderdduizenden gelovigen een zwart beeld in een massale processie door de straten van Manilla naar Quiapo Church dragen.

Mocht u tijdens uw verblijf op de Filipijnen in de gelegenheid zijn een festival mee te maken dan is dat zeker aan te raden. Wij verstrekken u graag meer informatie hierover.

Foto's:

<< Sri Lanka voorbereidingen Aanbieding Vakantiebeurs 2019 >>