Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Indonesië voorbereidingen

Indonesië is een van de grootste landen van de wereld en het bestaat uit duizenden eilanden. Niet zo gek dat het land vele gezichten heeft. Reizigers die alleen Lombok, Java, Borneo of Bali hebben bezocht, zullen in hun verhalen putten uit een totaal andere ervaring. Neem dus de tijd voor dit prachtige land, en als het u aan tijd ontbreekt, neem u dan alvast voor zeker nog eens terug te gaan. Hoe dan ook, informeer u goed over reisdocumenten, gezondheid, geld en internet. Op deze pagina hebben we de belangrijkste zaken voor u bij elkaar gebracht.

Als u meer specifieke informatie over Indonesië of een van de omringende landen wilt, aarzelt u dan niet om ons te e-mailen, te bellen NL 070 250 0062 of te chatten. Uw vragen zullen wij graag beantwoorden.

Foto's:

Indonesië voorbereidingen voordelige vliegticketsIndonesië voorbereidingen voordelige vliegticketsIndonesië voorbereidingen voordelige vliegticketsIndonesië voorbereidingen voordelige vliegticketsIndonesië voorbereidingen voordelige vliegticketsIndonesië voorbereidingen voordelige vliegticketsIndonesië voorbereidingen voordelige vliegticketsIndonesië voorbereidingen voordelige vliegticketsIndonesië voorbereidingen voordelige vliegticketsIndonesië voorbereidingen voordelige vliegtickets

Algemene Informatie


Indonesië voorbereidingen voordelige vliegtickets
Je hoeft nog geen stap in Indonesië te hebben gezet om al behoorlijk onder de indruk te zijn van de informatie die je over het land kunt vinden. Het is opgetrokken uit vulkanische eilanden. De mensen met die er met een loep boven hingen telden er ruim vijftienduizend, waarvan duizenden eilandjes onbewoond zijn. Borneo is het op twee na grootste eiland in de wereld. Indonesië is het grootste land van Zuidoost Azië en het op zes na grootste land ter wereld.

Van de landen die samengesteld zijn uit eilanden is Indonesië nummer 1. Met ruim 260 miljoen inwoners zijn er maar drie landen op onze planeet nog groter. Groter Jakarta is met ruim 30 miljoen (!) mensen de op een na grootste stad ter wereld. Meer dan de helft van de Indonesische bevolking woont op JAVA. Om het indrukwekkende lijstje compleet te maken: Indonesië is het grootste islamitische land op aarde.

Het spreekt bijna vanzelf dat zo'n enorm land grote verschillen kent in cultuur, taal, religie, achtergronden en natuur. Bahasa Indonesia is de officiële taal, maar er worden er lokaal zo'n 700 gesproken op de verschillende eilanden. Er zijn honderden etnische groepen waarvan de Javanen de grootste vormen. Hindoeïsme, christendom en boeddhisme komen voor in het land (denk aan het boeddhistische meesterwerk Borobudur op JAVA), maar zo'n 85 procent van het land is islamitisch.

Er leefden vele tienduizenden jaren geleden al mensen op de eilanden die we nu Indonesië noemen. De eerste vorm van organisatie ontstond, los van elkaar, op verschillende eilanden tussen de 7e een 13e eeuw. Het eerste rijk in dit gebied was in de 7e eeuw het boeddhistische Srivijaya INDONESIË ! Exclusieve Green Wood Travel privé reizen
PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DE REIS !
koninkrijk dat Sumatra als middelpunt had. Tussen de 8e en 10e eeuw ontwikkelde zich een boeddhistische gemeenschap op Java die de tempels Borobudur, Sewu en Prambanan voortbracht. Het hindoeïsme kreeg in de 10e eeuw voet aan de grond op BALI (het Warmadewa rijk) en delen van Java. Veel later, in de 16e eeuw, werden in navolging van Noord-SUMATRA de meeste eilanden islamitisch, in die tijd de meest voorkomende religie in dit gebied.

Aan het begin van de 16e eeuw meldden zich ook de eerste Europese landen in de Indonesische archipel. Eerst Portugal, maar later ook Engeland en natuurlijk Nederland, met de VOC. Rond 1800 lijft Nederland de eilandengroep in als kolonie. Nederlands Indie, met als hoofdstad Batavia wordt al dan niet tegen de zin van de lokale bevolking en op sommige plaatsen met geweld in stand gehouden. Pas aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, als Soekarno de nederlaag van de Japanse bezetter aangrijpt om zich (ook) los te maken van Nederland, dat meteen na de oorlog weer aanspraak op de eilanden wil maken. Maar Soekarno trekt met steun van de internationale politiek (Verenigde Naties) aan het langste eind en roept de onafhankelijke Republiek Indonesië uit.

Indonesië heeft bezoekers veel te bieden. Natuur, lekker eten, mooi weer en 8 bezienswaardigheden die op de Werelderfgoedlijst staan. Borobudur tempel (JAVA), de KOMODO Eilanden (met de beroemde varanen), het culturele landschap van BALI, Lorentz Nationale Park op Papua, Prambanan tempelcomplex (JAVA), de Sangiran historische opgravingen (Java), Ujung Kulon National Park (ook Java) en het tropische regenwoud van Sumatra. Los van deze 8 staan er tientallen op de lijst van genomineerden, zoals de Banda Eilanden, het historische centrum van Yogjakarta, de Derawan Eilanden, de ruines van Trowulan van de oude hoofdstad Majapahit (JAVA), de oude mijnstad Sawahlunto op SUMATRA en de wateren van het Wakatobi National Park op Sulawesi.

Klimaat en weer


Indonesië voorbereidingen voordelige vliegtickets
Over het weer in Indonesië hoeft u zich niet erg zorgen te maken. Dat is behoorlijk constant. De temperatuur schommelt altijd rond de dertig graden. De meeste eilanden hebben een tropisch regenwoudklimaat. In de meeste regio's is er daarom een droog en een nat seizoen.

Het regenseizoen duurt van (ongeveer) oktober tot april. Er kan iedere dag regen vallen, maar dat hoeft niet. Er dreigt in ieder geval dan wel altijd een bui en het kan behoorlijk tekeer gaan.

Op sommige eilanden, zoals Borneo, Sumatra en Java kan het flink onweren. Van eiland tot eiland verschilt dus de hoeveelheid regen die valt. De luchtvochtigheid maakt het in dit seizoen plakkerig en warm.

Het droge seizoen loopt dan uiteraard van mei tot september. Het klimaat kan van eiland tot eiland wat verschillen. In gebieden met bergen is het vaak wat minder warm. Het noorden van Indonesië heeft in de droge periode nog wel een korte (en kleinere) regenperiode in juni en juli.

Gezondheid


Indonesië voorbereidingen voordelige vliegtickets
Voor Indonesie zijn geen inentingen verplicht. Inentingen tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht), buiktyfus, en difterie, tetanus en polio (DTP) worden echter wel aangeraden.

In Nederland krijgen de meeste kinderen een vaccinatie tegen de bof, mazelen en rode hond. Mensen die niet, of niet volledig, gevaccineerd zijn, kunnen ziek worden. Ook mensen die de ziekte nooit hebben gehad, kunnen ziek worden. In Indonesië loopt u het risico om deze ziekte op te lopen. Daarom adviseert de GGD soms een vaccinatie. Dat advies is afhankelijk van de leeftijd, vaccinaties in het verleden en doorgemaakte ziekten. Neem contact op met uw huisarts of de GGD.

Malaria komt op Indonesie niet voor in Jakarta, Ubud en grote delen van JAVA, BALI, de Gili Eilanden en Pulau Seribu. Er is wel malaria op de Molukken, Nusa Tenggara Timur, Papua en Papua Barat, de KOMODO Eilanden, de Nusa Tenggara regio en gebieden rond Kalimantan (Borneo), Nusa Tenggara Barat (inclusief Lombok), Sulawesi en Sumatra. In de landelijke omgeving van Java komt wel malaria voor, maar minder dan op de eerder genoemde eilanden. Overleg dus altijd met uw huisarts of de GGD. Kijk voor meer informatie over vaccinaties en malaria op website van de GGD

In Indonesie komen ook muggen voor die dengue, chikungunya en/of zika verspreiden. Heeft u koorts tijdens uw reis of in de eerste maanden na thuiskomst? Laat dan altijd ook uw bloed onderzoeken.

Neem preventieve maatregelen zoals muskietennetten, muggenolie en muggenwierook.

 • Draag 's avonds en 's nachts bedekkende kleding; lange broek, lange mouwen, sokken.
 • Smeer de onbedekte huid in met een muggenmiddel met DEET. Slaap 's nachts onder een geïmpregneerde klamboe.
 • Zet de ventilator of airco aan: muggen hebben een hekel aan tocht en kou.
 • Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding.
 • Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
 • Gebruik geen parfum of geurende deodorant of aftershave.

 • Handig om mee te nemen: klamboe en muggenmiddel met DEET, Stopmiddel tegen diarree en ORS tegen uitdroging bij diarree en een koortsthermometer (meten is weten).

  Kijk voor een actueel reis- of persoonsgebonden advies over lokaal voorkomende ziektes, inentingen en vaccinaties voor Indonesië op deze website van de GGD.

  Wij raden u aan de geneesmiddelen die u eventueel gebruikt in voldoende mate mee te nemen. Mogelijk zijn deze op Indonesië niet verkrijgbaar. Neem voor de zekerheid ook een kopie van het recept mee. Wanneer u een speciaal doktersadvies heeft (bijvoorbeeld bij een allergie) is het raadzaam uw arts dit advies in het Engels te laten uitschrijven. Dit om taalproblemen bij een eventueel artsenbezoek te voorkomen.

  Redelijke geneeskundige zorg in noodgevallen is op Indonesië te vinden in ziekenhuizen (in de grotere steden) en beter nog in particuliere klinieken. In geval van ernstige ziekte of ongeval is medische evacuatie de beste optie. Een reisverzekering die dit dekt, is dus absolute noodzaak.


  Andere instellingen die u hierover kunnen voorlichten zijn:

  - Havenziekenhuis te Rotterdam, telefoon 0900 503 40 90
  website Travelclinic van het Havenziekenhuis

  - Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen
  website Instituut voor Tropische Geneeskunde


  Mocht u allergisch zijn of een bepaald dieet moeten volgen, wilt u dat ons dan voor uw reis laten weten. Het is handig bij aankomst in Indonesië ook uw reisbegeleider daarvan op de hoogte te stellen.
  In de tropen moet men voorzichtig zijn met schaaf- en snijdwonden; deze helen langzaam en kunnen gemakkelijk geïnfecteerd raken.

  Als u eenmaal in Indonesië bent is het belangrijk om een basishygiëne in acht te nemen. Was meerdere malen per dag uw handen. Drink geen water uit de kraan en let op de kwaliteit van het drinkwater, flessen mineraalwater zijn overal verkrijgbaar. Consumptie van rauwe vis, schaal- en schelpdieren, rauwe groenten, ijsblokjes en ongekookte melk is niet aan te bevelen. En nogmaals: drink water alleen uit flessen - geen kraanwater!

  Reisdocumenten en Visum


  Indonesië voorbereidingen voordelige vliegtickets
  1 - VISUM VOOR MAXIMAAL 30 DAGEN

  Nederlanders en Belgen die tot maximaal 30 dagen in Indonesië op vakantie gaan, hoeven vooraf geen visum aan te vragen.

  Mits:
 • uw paspoort bij aankomst in Indonesië nog minimaal zes maanden geldig is
 • u aan kunt tonen dat u het land binnen 30 dagen verlaat, bijvoorbeeld met een (retour) ticket
 • u het land binnenkomt via een vliegveld, haven of over land (en dat zijn meestal de grotere vliegvelden en haven douane-overgangen).
  Ter controle, check of de douanepost voorkomt op deze lijst met DOUANE OVERGANGEN

 • Let op: Het is niet mogelijk dit visum in Indonesië te verlengen.

  Informeer altijd tijdig bij de Indonesische ambassade (NL, BE) of de beschreven procedures en voorschriften nog van kracht zijn.

  2 - VISUM VOOR LANGER DAN 30 DAGEN
  A - Visa-on-arrival
  Dit visum koopt u bij aankomst in Indonesië.
 • houders van een Nederlands of Belgisch paspoort kunnen het Visa-on-arrival aanvragen, waarmee u 30 dagen in Indonesië kunt blijven. Aankomstdag en vertrekdag worden meegeteld
 • uw paspoort moet bij aankomst in Indonesië nog minimaal 6 maanden geldig zijn
 • u moet een retourticket kunnen overleggen
 • kosten zijn ongeveer 35 USD. Er kan betaald worden in euro's, maar wisselgeld wordt in roepia teruggegeven. We raden echter aan om 35 USD contant mee te brengen om moeilijkheden of een slechte wisselkoers te voorkomen
 • u kunt het Visa-on-arrival verlengen bij de immigratie dienst (niet op de luchthaven)
 • INDONESIË ! Exclusieve Green Wood Travel privé reizen
  PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DE REIS !

  B - Vooraf in Nederland of België een visum aanvragen

  Vooraf een visum aanvragen is dus alleen nodig als u langer dan 30 dagen wilt blijven. Dat kan via de ambassade in Den Haag. Informatie over openingstijden vindt u op VISUM AMBASSADE INDONESIE. Belgen kunnen terecht bij de INDONESISCHE AMBASSADE BRUSSEL.

  Benodigdheden:
 • geldig paspoort, dat bij aankomst in Indonesië nog minimaal 6 maanden geldig is
 • VISUMFORMULIER
 • kopie van retourticket of boekingsbewijs met reisschema en vluchtinformatie
 • èèn pasfoto, volledig gezicht, lichte achtergrond
 • kinderen tot 12 jaar moeten een kopie geboortebewijs overleggen

 • Verder:
 • aanvraag van het visum duurt 5 werkdagen
 • u moet het visum binnen 90 dagen laten ingaan. Hier geldt het moment dat u Indonesië binnen reist
 • u kunt dan tot 60 dagen blijven
 • het visum kan in Indonesië bij een kantoor van de immigratiedienst worden verlengd
 • bij aankomst in Indonesië moet uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn en dient u een retourticket te kunnen overleggen

 • Er zijn ook online visumbureaus die het visum voor u aanvragen.

  Reisdocumenten en visa: het visum voor uw vakantie bestemming(en) is uw verantwoordelijkheid, niet die van Green Wood Travel!

  Geldzaken


  Indonesië voorbereidingen voordelige vliegtickets
  De munt van Indonesië heet roepia. U kunt op de vliegvelden en bij wisselkantoren in de grotere steden contant euro's of eventueel US dollars wisselen. Het is verstandig om naast pinpas en creditcard ook contant geld mee te nemen.

  Verder:

 • geld pinnen kan gemakkelijk. Er zijn veel ATM-machines, uiteraard vooral in de grotere steden. Meer op Java dan op Papua, bijvoorbeeld
 • geld pinnen met uw pinpas is in de regel goedkoper dan pinnen met uw creditcard
 • zorg al thuis dat uw pas op 'wereld' staat
 • vaak betaalt u de bank onkosten per transactie. Het is dus beter wat meer te pinnen om het aantal transacties te verlagen
 • banken, hotels en wisselkantoren wisselen geld. Hotels wisselen tegen een ongunstiger koers dan banken

 • Grote creditcardmaatschappijen hebben websites en apps om de dichtstbijzijnde geldautomaat te vinden. Bijvoorbeeld: MASTERCARD, VISA

  Blokkeren Belgische en Nederlandse bankpassen

  De meeste Belgische en Nederlandse banken blokkeren het gebruik van bankpassen buiten Europa in verband met het grote aantal diefstallen. U kunt bij uw bank, voordat u op vakantie gaat aanvragen uw pas niet te blokkeren bij gebruik buiten Europa voor bepaalde tijd.

  Bagage en kleding


  Indonesië voorbereidingen voordelige vliegtickets
  De ervaring leert dat u meestal te veel meeneemt. Vooral schoenen e.d. veroorzaken nodeloos ruimtegebrek en (over)gewicht. Een extra (jeans)broek en een korte broek of rok zijn meestal genoeg.

  Kies het liefst katoenen of linnen kleding. Een regenjas of -poncho kan van pas komen tijdens de regentijd. Denk aan uw zonnebril, hoed of pet en goede zonnebrandcrème. Neem wat shirts met lange mouwen mee ter bescherming 's avonds tegen de muggen. Overweeg eventueel een muskietennet en deet.

  Indonesië is een traditioneel en religieus land. Daar dient u rekening mee te houden bij uw kledingkeuze, dat geldt voor mannen als vrouwen.

  Niettemin: bedenk dat u naar een land gaat waar van alles te koop is en ook nog tegen lage prijzen. U komt in Indonesië nooit onthand te zitten omdat u iets thuis heeft laten liggen.

  U mag per persoon (economy class) maximaal 20 of 23 kilo bagage inchecken en één stuks handbagage van meestal maximaal 7 kilo. CHECK BIJ DE LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJ DE EXACTE IN TE CHECKEN HOEVEELHEID BAGAGE. Voor overgewicht betaalt u al snel zo'n 30 euro per kilo, dus dat kan flink oplopen.

  Wij adviseren u tijdens uw reis het volgende mee te nemen in uw handbagage:

 • Geldige reisdocumenten en visa (indien nodig)
 • Uw reisbescheiden (e-ticket)
 • Contactgegevens verzekeraar
 • Contactgegevens van Green Wood Travel
 • Eventuele medicijnen voor gebruik tijdens de reis
 • Uw overige waardedocumenten, creditcards en pinpassen


 • Internet en Telefoon


  Indonesië voorbereidingen voordelige vliegtickets
  Indonesië beschikt over goed G4 internet netwerk. Google, Facebook, YouTube en Twitter zijn net zo populair als in Nederland of België. Dat er goede netwerken zijn betekent dus dat gratis bellen via Whatsapp, Messenger, Skype, Line of FaceTime dus prima mogelijk is. De meeste hotels, coffeeshops en restaurants bieden gratis WiFi. Op sommige plaatsen in de grotere steden zijn gratis WiFi hotspots.

  Het is handig om al bij aankomst op het vliegveld een prepaid-pakket aan te schaffen. Grote en goede aanbieders zijn op alle vliegvelden te vinden.

  Controleer thuis, voordat u op reis gaat, wel even of uw telefoon simlock vrij is. Dat wil zeggen, of er een andere simkaart wordt geaccepteerd dan de kaart die er al in zit.

  Houd er rekening mee dat de Indonesische overheid websites censureert. Het kan dus zijn pagina's die u mogelijk in Nederland of België opent, in Indonesië niet toegankelijk zijn, meestal om religieus-politieke redenen.

  Om vanuit Indonesië naar Nederland te bellen toetst u +31 (of 0031) en voor België +32. Daarna het kerngetal zonder 0, gevolgd door het abonneenummer. U kunt altijd bellen met uw eigen Nederlandse simkaart, maar dan zijn de kosten aanzienlijk hoger dan in Nederland of met een tijdelijke lokale simkaart.

  Zorg ervoor dat u ROAMING uitschakelt zodra u buiten Europa reist

  De ANWB geeft de volgende tips voor veilig internetgebruik in het buitenland:

 • maak liever geen verbinding met een open wifi-netwerk, dus zonder wachtwoord.
 • mocht u toch verbinding met een open netwerk maken, voer geen persoonlijke gegevens in zoals wachtwoorden en inlognamen.
 • ook een verbinding met 'het slotje' is niet altijd te vertrouwen.
 • gebruikt u geen wifi, zet deze dan uit op uw apparaat.
 • verbind niet automatisch met 'bekende netwerken'.
 • wilt u onderweg vertrouwelijke informatie versturen, maak dan gebruik van de 3G- of 4G-verbinding.
 • gebruik een browser die onthoudt wanneer een website vraagt om 'in het vervolg uitsluitend beveiligde verbindingen voor deze website te gebruiken'.
 • varieer uw wachtwoord-gebruik.
 • creëer uw eigen Wifi-netwerk met mifi-apparaat. Mifi is een apparaatje dat u met een lokale simkaart kunt omtoveren tot een eigen wifi-hotspot. Veilig en betrouwbaar. U koopt de mifi eenmalig en voor iedere vakantie kunt u er een lokale simkaart bij kopen.


 • Luchthavens


  Indonesië voorbereidingen voordelige vliegtickets
  We zeiden het al, er zijn zo'n vijftienduizend eilanden in Indonesië. Die zijn lang niet allemaal bewoond, maar zo'n zesduizend wel. Vliegen is dus een goede optie om van de ene naar de andere plek te komen. Er zijn bijna 700 vliegvelden in Indonesië.

  De bekendste zijn Soekarno-Hatta International Airport bij Jakarta (trouwens ook het grootste vliegveld in Zuidoost Azië). De vluchten van KLM komen hier aan. De op een na drukste luchthaven ligt op Bali. Het is Ngurah Rai International Airport in Denpasar. Vluchten met KLM naar Bali landen hier.

  Andere belangrijke luchthavens met veel passagiers zijn Juanda International Airport in Sedati (Surabaya) en Kualanamu International Airport in Medan.

  Verkeer


  Indonesië voorbereidingen voordelige vliegtickets
  Jakarta is waarschijnlijk een van de drukste, zo niet DE drukste, stad die ooit zult bezoeken. Iedereen die hier aan het verkeer deelneemt weet dat hij of zij voorlopig onderweg is. Omdat JAVA het drukst bevolkte eiland van Indonesië is, is hier ook het meeste verkeer.

  Het mag dan druk zijn, de wegen zijn over het algemeen van redelijke tot goede kwaliteit. Dat geldt ook voor BALI. Op de overige eilanden, vooral die eilanden waar minder mensen wonen, zijn er alleen verharde wegen van en naar grotere plaatsen en op de doorgaande routes tussen de regionale centra.

  Hoewel er aan beter publiek transport wordt gewerkt (en in ieder geval over nagedacht) valt er nog wel wat te wensen. Handig is de KA Commuter Jabodetabek (Commuterline), een soort bovengrondse metro-trein.

  Ook zijn er overheidsbussen en privé organisaties die buslijnen uitvoeren. U zult veel Mikrolet of Angkots zien, een bus voor maximaal tien passagiers. Ze rijden vaststaande trajecten.

  Voor korte afstanden is er de ojek, een brommer-taxi. De ojek is erg populair omdat per brommer en motor veel files en verkeer kan worden ontweken. GoJek, GrabBike en BlueJek zijn apps om snel een ojek te vinden. Qua taxi zijn in Jakarta Uber en GrabCar actief.

  Wegen zijn niet zo goed verlicht als in Europa. Het is dus beter niet in het donker te rijden (mocht u zelf gaan rijden), er is niet alleen slechter licht, ook wegmarkering ontbreekt soms. Let op voor onverwachte obstakels.

  Links rijden heeft consequenties voor de uitvoer van verkeersregels. U moet links rijden en rechts inhalen. Weet dat bestuurders op hoofdwegen voorrang hebben (of nemen). Bestuurders van links hebben voorrang, tenzij door verkeerstekens anders wordt aangegeven. In het algemeen worden verkeersregels en voorrangsregels minder in acht genomen dan u in Europa bent gewend. Vaak geldt dat meer wielen voor minder wielen gaat en grotere wielen voor kleinere.

  Eten en drinken


  Indonesië voorbereidingen voordelige vliegtickets
  Wie kent er niet de Indische rijsttafel? Nasi Goreng? Gado-Gado? Sate! Gerechten uit de Chinees-Indische keuken waren in Nederland zo'n beetje de eerste buitenlandse, vooruit Oosterse, aanvulling op de toch wat beperkte Hollandse pot. Babi Pangang is al jaren populair in Nederland. En gelukkig kunt u in Indonesië nog veel meer lekkers eten. Goed eten hoeft niet veel te kosten. Ook op straat wordt er veel smakelijks gemaakt.

  De al genoemde Nasi Goreng (met gebakken rijst, wat kip, een ei en zoetzure komkommer) is zo'n beetje het populairste gerecht onder bezoekers. Zet vooral uw belangstelling op scherp, want afhankelijk waar u bent kunt u gerechten proeven die beïnvloed zijn door de Indiase, Perzische, Chinese of Arabische keukens.

  Geloof het of niet, zelfs Nederlandse eet tradities hebben hun sporen nagelaten: poffertjes (Kue Cubit) en pannenkoeken, biefstuk (Bistik Jawa) of gebakken brood (Roti Bakar). Ga in ieder geval ook op zoek naar Woku of Brenebon (hoort u ook het woord bruine bonen, inderdaad!) uit Sulawesi; Sago uit de Molukken of Papua, Gudeg (JAVA) of Rendang (SUMATRA).

  Het spreekt misschien voor zich, maar we zeggen het toch maar even. In Indonesië kunt u geen water uit de kraan drinken. Let er bij flessen water op dat de sluiting nog intact is en ben voorzichtig met ijsblokjes.

  En verder


  Indonesië voorbereidingen voordelige vliegtickets
  VERZEKEREN
  Wij raden u aan om een reis-, medische-, annulering- en andere typen verzekeringen af te sluiten in Nederland of België. Deze soorten verzekeringen met gelijkwaardige werelddekking kunnen niet in Vietnam of Zuidoost-Azië worden afgesloten. Een goede reisverzekering is absoluut een vereiste.

  Heeft u reeds een reisverzekering, controleer dan of deze werelddekking biedt. Is dit niet het geval, laat uw huidige dekking dan uitbreiden. U bent anders niet verzekerd! Vergeet niet uw verzekeringsbewijs mee te nemen op vakantie.

  Kijk ook op onze VERZEKERINGSPAGINA voor meer informatie over de verschillende verzekeringen.

  TAAL
  In Indonesië spreekt men Bahasa Indonesia, dat afstamt van het Maleis. Daarnaast wordt op het eiland Java (waar anders) ook Javaans gesproken, op Bali Balinees en meer dan 700 lokale dialecten en talen in de rest van het land. In toeristengebieden wordt Engels gesproken.

  FOOI
  Net als overal elders in de wereld wordt een fooi op prijs gesteld. Veel restaurants rekenen een service toeslag in de prijs. Toch hopen obers dat er nog wat kleingeld blijft liggen. Veel mensen die in hotels, restaurants, bars en op de taxi werken, zijn van fooien afhankelijk om hun meestal geringe inkomen wat aan te vullen. U hoeft dat niet te overdrijven, een afronding naar boven is vaak genoeg. Denk voor een chauffeur en/of gids die u een dag begeleidt aan ongeveer 4 tot 7 euro.

  TIJDSVERSCHIL
 • op SUMATRA, Java en Zuidwest-Borneo is het 5 uur later (in onze zomertijd)
 • op Oost-Borneo, Celebes, Bali en Lombok is het 6 uur later (in onze zomertijd)
 • en op de Molukken en Papua is het 7 uur later (in onze zomertijd)


 • Vervoer naar Schiphol en Brussel


  Indonesië voorbereidingen voordelige vliegtickets
  SCHIPHOL
  Schiphol heeft een één terminal-concept. Alle drie de vertrekhallen liggen onder één dak. Inchecken voor de meeste niet-Schengenvluchten kan in vertrekhal 3. KLM- en SkyTeam vluchten worden voornamelijk ingecheckt in vertrekhal 2.

  Schiphol is te bereiken per auto, trein en (uiteraard) het vliegtuig. Het treinstation Schiphol ligt direct onder de luchthaven. Vanaf het perron gaat u met de roltrap of lift direct naar Schiphol Plaza.

  Vanaf Amsterdam, Utrecht, Leiden, Den Haag, Delft en Rotterdam kunt u rechtstreeks naar Schiphol reizen. Plan uw reis op NS.NL.

  Reizigers die in de buurt van Amsterdam wonen kunnen ook de bus overwegen. Er zijn 24 directe busverbindingen naar de luchthaven. Meer informatie vindt u op 9292.NL.

  BRUSSELS AIRPORT
  Brussels Airport zoals de luchthaven internationaal wordt aangeduid, ligt op 12 kilometer ten noordoosten van Brussel, in Zaventem. Van Antwerpen naar het vliegveld is ongeveer 40 kilometer. Vanuit Eindhoven is het ongeveer 125 kilometer, vanuit Breda ongeveer 95 kilometer en vanuit Maastricht zo'n 105.

  Vanaf de Brusselse Ring (die heel erg druk kan zijn) staat het vliegveld goed aangegeven. Wie de route vooraf wil bestuderen, vindt op ROUTE PLANNING een paar websites die uw route uitstippelen.

  Op niveau O is een busstation met rechtstreekse bussen naar onder meer het treinstation Brussel-Noord, het NAVO kwartier en Brussel Expo. Ook zijn er bussen naar Mechelen, Leuven en andere omliggende steden.

  Het vliegveld is goed bereikbaar met de trein (niveau -1). Antwerpen ligt op ruim een half uur treinen, Brussel-Centraal op 17 minuten en Brugge op anderhalf uur. Ook vanuit Nederland zijn de verbindingen goed. Zo'n 15 keer per dag zijn er treinen van en naar Amsterdam via Dordrecht, Rotterdam en Den Haag. Naar Amsterdam is een kleine drie uur. Den Haag iets meer dan twee.

  Via een overstap in Brussel-Zuid kunt u met de Thalys naar Parijs of Keulen en met de Eurostar naar Rijsel & Londen. Meer informatie vindt u op de website van de Belgische spoorwegen: TREINEN.

  Informatie over Düsseldorf, over parkeren op Schiphol en Brussels Airport vindt u hier: VERVOER NAAR DE LUCHTHAVENS VAN SCHIPHOL, BRUSSEL EN DUSSELDORF

  Reisadvies Indonesië


  Hier vindt u het laatste Indonesië reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Heeft u vragen over dit advies neem dan contact op met Green Wood Travel in Bangkok. Wij adviseren u graag.

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een reisapplicatie voor smartphones en pads. Met deze app bent u goed voorbereid wanneer u naar het buitenland vertrekt. U krijgt bijvoorbeeld actuele reisadviezen en u hebt in geval van nood de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades in de wereld bij de hand.

  De app is te downloaden in de Android Market en de App Store.
  Download de app voor Android
  Download de app voor iPhone

  U kunt voor actuele reisadviezen ook het Twitteraccount www.twitter.com/bzreisadvies volgen.

  Bij calamiteiten of nood kunt u het Ministerie van Buitenlandse Zaken ook 24 uur per dag bereiken per Whatsapp (+31 6 8238 7796), per telefoon (+31 247 247 247) of via TWITTER.

  << Sri Lanka voorbereidingen Aanbieding Vakantiebeurs 2019 >>