Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Indonesië algemeen

Om u alvast een indruk te geven van de voorbereidingen voor uw reis en van het leven in Indonesië, hebben wij dit informatie-bulletin samengesteld.
INDONESIE ! Exclusieve Green Wood Travel rondreizen.
PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DE REIS !

Als u meer specifieke informatie over Indonesië of omringende landen wilt, aarzelt u dan niet om ons te emaillen, te bellen (NL 070 250 0062) of te chatten.
Uw vragen zullen wij graag beantwoorden.

Reisdocumenten - Toeristenvisum


Nederlanders en Belgen die tot maximaal 30 dagen in Indonesië op vakantie gaan, hoeven vooraf geen visum aan te vragen (zie verderop: Gratis Visum en Visa-on-arrival). Nederlanders en Belgen hebben voor een verblijf van 31 dagen of langer een geldig paspoort en een visum nodig (zie verderop: Visit Visa). Uw paspoort moet bij aankomst in Indonesië nog minimaal zes maanden geldig zijn. Het visum voor een langer verblijf dient u te regelen voor aankomst in Indonesië. De procedures en voorschriften voor de aanvraag van visa veranderen echter regelmatig. Informeer daarom altijd tijdig bij de Indonesische ambassade (NL, BE) of de beschreven procedures en voorschriften nog van kracht zijn.

Voor andere nationaliteiten gelden andere voorschriften, ze kunnen vaak een visa on arrival (bij aankomst) verkrijgen.
Staatsburgers van veel Aziatische landen (waaronder Thailand) krijgen een visum voor 30 dagen en kunnen dit in Indonesië verlengen.

Visa bij aankomst: Gratis Visum of Visa-on-arrival.


Gratis visum
Verblijft u maximaal 30 dagen in Indonesië, dan komt u in aanmerking voor een 'Free Visa'. Dit gratis visum is beschikbaar op een beperkt aantal luchthavens en havens in Indonesië. Deze visa zijn niet verlengbaar.

Voorwaarden:
- Uw paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn vanaf de aankomstdatum.
- U moet kunnen aantonen dat u een retour ticket heeft.
- Voor aankomst en vertrek MOET u gebruik maken van een luchthaven of haven die wordt genoemd op deze lijst.

Wanneer u van plan bent Indonesië via een luchthaven of haven die NIET op de lijst staat binnen te reizen of te verlaten dan MOET u een Visa-on-arrival (visum bij aankomst) aanvragen.

Dit Visa-on-arrival is ook geschikt voor reizigers die langer dan 30 dagen in Indonesië willen blijven. Het Gratis Visum kan niet in Indonesië worden verlengd, het Visa-on-arrival wel.

Visa-on-arrival
Houders van een Nederlands of Belgisch paspoort kunnen het zogenaamde Visa-on-arrival ('visum bij aankomst') verkrijgen, waarmee u 30 dagen in Indonesië kunt blijven. Aankomstdag en vertrekdag worden meegeteld. Uw paspoort moet bij aankomst in Indonesië nog minimaal 6 maanden geldig zijn en u moet een retourticket kunnen overleggen. Kosten zijn 35 USD en er kan betaald worden in Euros, maar wisselgeld wordt in Rupiah teruggegeven. We raden echter aan om 35 USD contant mee te brengen om moeilijkheden of slechte wisselkoers te voorkomen. Indien u langer dan 30 dagen wilt verblijven is het mogelijk een Visa-on-arrival te verlengen bij de immigratie dienst (niet op de luchthaven).

We wijzen erop dat er weliswaar een Visa-on-arrival mogelijkheid geboden wordt voor Nederlandse of Belgische paspoorthouders, maar dat dit niet automatisch betekent dat men zonder meer Indonesië binnen kan komen. Er bestaat geen recht van binnenkomst. Dezelfde regelgeving geldt trouwens ook voor Nederland of België.

Journalisten die Indonesië willen bezoeken of onderzoekers en toeristen die Papua, de Molukken of Aceh willen bezoeken wordt geadviseerd hun visum voor vertrek te regelen.

Reisdocumenten en visa: het visum voor uw vakantie bestemming(en) is uw verantwoordelijkheid, niet die van Green Wood Travel!

Luchthavenbelasting
Luchthavenbelasting is opgenomen in de prijs van het vliegticket.

Vooraf visum aanvragen.


Visit Visa
Reizigers die langer dan 30 dagen willen blijven, kunnen het best VOORAF bij de Indonesische Ambassade in Den Haag een Visit visa aanvragen. Met dit visum kunt u vanaf de dag dat u in Indonesië aankomt 60 dagen blijven. Het kan in Indonesië bij een kantoor van de immigratiedienst worden verlengd. In Nederland moet een aanvraagformulier met pasfoto worden ingeleverd. De ambassade geeft aan vier werkdagen nodig te hebben om de aanvraag te kunnen beoordelen, maar in de praktijk blijkt het ook weleens twee weken te duren. Maak een afspraak! En weet: bij de aanvraag EN bij aankomst in Indonesië moet uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn en dient u een retourticket te kunnen overleggen. Vraag het visum niet te vroeg aan want het moet wel binnen 90 dagen na uitgifte in Nederland ingaan.

Dus:
Benodigdheden:
 • geldig paspoort, dat bij aankomst in Indonesië nog minimaal 6 maanden geldig is
 • kopie van retourticket of boekingsbewijs
 • èèn pasfoto
 • een visumformulier
 • kosten € 45- (moet per pin betaald worden! Contant wordt niet geaccepteerd)
 • De Indonesische Ambassades zijn gevestigd: • In Nederland
  Tobias Asserlaan 8, 2517 KC DEN HAAG
  Tel: 070-310.8100
  Website: www.indonesia.nl

  Open: van maandag tot en met vrijdag van 09.00-12.00 uur voor aanvragen zonder afspraak en
  15.00-16.00 uur voor het ophalen van visa.

  In België
  Tervurenlaan 294, 1150 BRUSSEL
  Tel: 02-771.2014

  De Indonesische Ambassade in Bangkok:
  600 Petchburi Road, Phayathai, Bangkok 10400. Telefoon: 66 (02) 2523135 t/m 40.
  Website: Indonesische Ambassade in Bangkok

  Openingstijden voor visumaanvragen: van maandag tot en met vrijdag van 9.00-12.00 uur.
  Nederlanders en Belgen kunnen, volgens dezelfde voorwaarden als hierboven beschreven, in Bangkok een Gratis Visum of een Visa-on-arrival aanvragen. Houd rekening met een paar (werk)dagen verwerkingstijd!

  Bij verlies of diefstal van uw paspoort moet u een nieuw reisdocument aanvragen bij de Nederlandse of Belgische ambassade in Jakarta of via het Nederlands consulaat op Bali. Zij verstrekken u dan een noodpaspoort. Dit reisdocument is alleen geldig voor de verdere duur van de reis. Vergeet niet door de politie een proces-verbaal op te laten maken en/of op de ambassade een verklaring van vermissing in te vullen.


  Nuttige links en adressen voor Nederlanders


  - Voor meer informatie klik: www.visum.nl en www.visumdienst.nl.
  - www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identificatie alle informatie over het Nederlandse paspoort.
  - www.indonesia.nl de website van de Nederlandse Ambassade in Den Haag.


  Nederlandse Ambassade in Jakarta:
  Jl. H.R. Rasuna Said Kav. S-3
  Kuningan - Jakarta 12950
  Indonesia
  Tel: (62-21) 524.8200
  website Nederlandse Ambassade in Jakarta

  Nederlands (Honorair) Consulaat op Bali:
  Jl. Raya Kuta 127
  Kuta, Denpasar 80001
  Indonesia
  Tel: (62-361) 761.502
  website Nederlands (Honorair) Consulaat op Bali  Belangrijke telefoonnummers


  - Internationaal toegangsnummer Indonesië: 00 62
  - Toegangsnummer Nederland uit Indonesië: 00 31
  - Toegangsnummer België uit Indonesië: 001 32
  - Schiphol alle informatie: 0900 -0141 website Schiphol

  Reisverzekering


  Wij raden u aan om een reis-, medische-, annulering- en andere typen verzekeringen af te sluiten in Nederland of België. Deze soorten verzekeringen met gelijkwaardige werelddekking kunnen niet in Indonesië of Zuidoost-Azië worden afgesloten. Een goede reisverzekering is een absoluut vereiste. Heeft u reeds een reisverzekering, controleer dan of deze werelddekking biedt. Is dit niet het geval, laat uw huidige dekking dan uitbreiden. U bent anders niet verzekerd! Vergeet niet uw verzekeringsbewijs mee te nemen op vakantie.

  Kijk ook op onze verzekeringspagina voor voordelige tarieven voor o.a. een annuleringsverzekering.

  Inentingen en malariapillen


  Voor Indonesië zijn geen inentingen verplicht. Inentingen tegen DTP (difterie, tetanus, polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) worden echter wel aangeraden.

  Voor sommige gebieden wordt het gebruik van malariapillen geadviseerd. Neem in ieder geval preventieve maatregelen tegen de muggen:

  -Draag 's avonds en 's nachts bedekkende kleding; lange broek, lange mouwen, sokken.
  -Smeer de onbedekte huid in met een muggenmiddel met DEET.
  -Slaap 's nachts onder een geïmpregneerde klamboe.
  -Zet de ventilator of airco aan: muggen hebben een hekel aan tocht en kou.
  -Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding.
  -Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van uw huid te komen.
  -Gebruik geen parfum of geurende deodorant of aftershave.

  Bij uw huisarts of de GGD kunt u inlichtingen inwinnen over inentingen en malariapillen. Omdat de medische voorschriften regelmatig wijzigen, raden wij u aan ruim een maand voor vertrek een afspraak te maken met de GGD of huisarts.
  lees hier het reisadvies van de GGD voor Indonesië


  Andere instellingen die u hierover kunnen voorlichten zijn:

  - AMC Tropencentrum te Amsterdam, telefoon 020 - 566 3800
  website AMC Tropencentrum

  - Havenziekenhuis te Rotterdam, telefoon 0900 503 40 90
  website Travelclinic van het Havenziekenhuis

  - Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen, telefoon 0900 - 101 10
  website Instituut voor Tropische Geneeskunde


  Medicijnen


  Als u regelmatig medicijnen slikt, is het aan te raden deze in voldoende mate mee te nemen. Het is immers goed mogelijk dat deze in Indonesië niet of met zeer veel moeite verkrijgbaar zijn. Neem voor de zekerheid ook een kopie van het recept mee.

  Heeft u een speciaal doktersadvies (bijvoorbeeld bij een allergie)? Dan is het raadzaam dat uw arts dit advies in het Engels uitschrijft, om bij een eventueel artsenbezoek taalproblemen te voorkomen.

  Gezondheid


  Reizen in de tropen vergt nogal wat van uw lichaam, een goede conditie is daarom belangrijk. Bekwame artsen en tandartsen zijn niet altijd even gemakkelijk bereikbaar. Vandaar dat wij u aanraden voor vertrek zo nodig uw (huis-)arts te bezoeken voor een medische check-up en uw tandarts uw gebit na te laten kijken.

  Mocht u allergisch zijn of een bepaald dieet moeten volgen, wilt u dat ons dan voor uw reis laten weten. Het is handig bij aankomst in Indonesië ook uw reisbegeleider daarvan op de hoogte te stellen.
  In de tropen moet men voorzichtig zijn met schaaf- en snijdwonden; deze helen langzaam en kunnen gemakkelijk geïnfecteerd raken. Onder het kopje 'bagage' staat vermeld welke medicijnen handig zijn om mee te nemen.

  Als u eenmaal in Indonesië bent is het belangrijk om een basishygiëne in acht te nemen. Was meerdere malen per dag uw handen. Drink geen water uit de kraan en let op de kwaliteit van het drinkwater, flessen mineraalwater zijn overal verkrijgbaar. Consumptie van rauwe vis, schaal- en schelpdieren, rauwe groenten, ijsblokjes en ongekookte melk is niet aan te bevelen. En nogmaals: drink water alleen uit flessen - geen kraanwater!

  Geldzaken


  De munteenheid in Indonesië is de rupiah. Een euro is ongeveer 15.000 rupiah waard en voor een US dollar ontvangt u ongeveer 13.000 rupiah (koersen zijn uiteraard dagkoersen, dit zijn slechts indicaties).
  Wij raden u aan uw geld zoveel mogelijk in Euro's en/of US dollars mee te nemen. Deze kunnen vrijwel overal ingewisseld worden. Voor biljetten van 50 en 100 euro of US dollar krijgt u meestal de meest gunstige wisselkoers. Handig is om een paar honderd euro's in niet al te grote coupures mee te nemen, zodat u die gemakkelijk kunt inwisselen bij kleine wisselkantoren of winkels in de kleinere plaatsen. Let er wel op dat er op de bankbiljetten niets geschreven staat; beschreven biljetten worden soms geweigerd. Met de rupiah kunt u overal betalen. Travelerscheques (in euro's of US dollars) zijn ook in te wisselen. Maar vaak tegen een slechtere koers dan contant geld. Neem bij creditcard, pinpas of travellercheques transacties niet steeds kleine bedragen op, want de banken brengen per keer een hoge provisie in rekening. Neem bij het wisselen van travelerscheques naast uw pasje ook uw paspoort mee.

  Het gebruik van een creditcard is mogelijk. U kunt u er voornamelijk in luxe hotels, restaurants, (dure) souvenirwinkels mee betalen. Met de Visa en Master Card kunt u het beste terecht. Buiten de eilanden Java en Bali is het misschien moeilijker om met een creditcard te betalen. .

  Het is altijd verstandig om een pinpas mee te nemen. Met deze passen (CIRRUS symbool moet op de achterkant staan ) kan gemakkelijk bij de geldautomaten van de Indonesische bank gepind worden.

  Blokkeren Belgische en Nederlandse bankpassen
  De meeste Belgische en Nederlandse banken blokkeren het gebruik van bankpassen buiten Europa in verband met het grote aantal diefstallen. U kunt bij uw bank, voordat u op vakantie gaat aangeven uw pas niet te blokkeren bij gebruik buiten Europa voor bepaalde tijd.

  Zakgeld


  Persoonlijke uitgaven tijdens uw reis door Indonesië zijn sterk afhankelijk van uw bestedingspatroon. Voor uw eten, drinken, fooien, entreegelden (voor zover niet inclusief), facultatieve excursies, kleine souvenirs etc. heeft u ongeveer € 150,- per week nodig. Uiteraard is dit bedrag een schatting en is dit gebaseerd op eten in lokale eetgelegenheden, een normale alcoholconsumptie en het kopen van een klein aantal souvenirs.

  Indonesië is een van de goedkoopste vakantie landen. Vooral het eten in restaurants is veel goedkoper dan in Nederland. Zelfs de luxere restaurants zijn voor onze begrijpen zeer betaalbaar. U hebt ook daar vaak een volledige maaltijd voor euro 6,50 tot euro 11,50 per persoon. Alcoholische dranken zijn relatief duur. Wijn is schaars en duur, met uitzondering van de lokale rosé wijn. Zoals overal ter wereld ligt het prijsniveau in de hotels veel hoger dan daar buiten.

  PRIJZEN KUNNEN IN KORTE TIJD SNEL VERANDEREN!

  Bagage


  Naast reisdocumenten, inentingspapieren, geld en kleding kunt u de volgende artikelen meenemen :

 • Pasfoto (eventueel voor bij aankomst)
 • Reis / taalgids
 • Smartphone met vertaal-apps
 • Zaklantaarn
 • Zakmes
 • Fototoestel, evt. universele reisadapter om batterijen op te laden
 • Zonnebril eventueel reservebril en/of extra lenzen
 • Zonnecrème met een hoge beschermingsfactor
 • Opvouwbare paraplu als bescherming tegen de zon en de regen
 • Wandelschoenen
 • Windjack
 • Zwemkleding, eventueel snorkelspullen
 • EHBO-set **, persoonlijke medicijnen (in originele verpakking, zodat u deze indien nodig ook ter plaatse kunt tonen en kopen)
 • Anti-muggenolie (Jaico), speciaal geschikt voor de tropen
 • Azaron


 • **) EHBO-doos: met o.a. betadine/jodium, pleisters, verband setje, paracetamol, injectienaalden, een schaartje, een pincet en lenzenvloeistof enz. O.R.S.-tabletten of oploszakjes, een goed middel tegen maag- en darmstoornissen zoals Immodium en/of Norit, middel tegen reisziekte zoals Primatour.

  NB.: Tijdens uw reis in Indonesië kunt u op vele plaatsen en hotels - tegen een kleine vergoeding - de was laten doen.
  De netspanning is doorgaans 220 volt. De vorm van de 'stekkerpoten' wil nog wel eens verschillen - plat of rond. U kunt het beste een verloopstekker meenemen. De wereldstekker van de ANWB is hiervoor een goede keus. Stroomstoringen komen regelmatig voor en een meegebrachte zaklantaarn kan dan goed van pas komen.


  Green Wood Travel Indonesië contact formulier


  Gebruik dit formulier voor vragen over Indonesië, voor het samenstellen van uw reis of het maken van een offerte.

  Bekijk alle tours die Green Wood Travel aanbiedt in Indonesië.

  << Surin, Thailand olifantenhoofdstad 10++Tips Hotel-categorie & symboolverklaring >>