Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Myanmar voorbereidingen

Het is heerlijk om weg te mijmeren over de duizenden tempels in Bagan of de vissers op één been op het Inle Meer. Maar het is ook goed om u te informeren over belangrijke zaken als het visum en gezondheid. Vandaar dit informatiebulletin. Hebt u specifieke vragen die wij hier niet beantwoorden, wilt u meer informatie over Myanmar of de omringende landen, aarzel dan niet bel NL 070 250 0062, e-mail of chat met ons. Uw vragen zullen wij graag beantwoorden.
Om uw reis naar Myanmar tot een onvergetelijke gebeurtenis te maken, beschikt Green Wood Travel over een persoonlijke vertegenwoordiging in Yangon (Myanmar).

En, o ja, bereidt u er vast op voor dat de meest gestelde vraag aan u, de bezoeker, zal zijn: Where you from?

Foto's:

Myanmar informatie prijsgarantie Birma rondreisMyanmar informatie prijsgarantie Birma rondreisMyanmar informatie prijsgarantie Birma rondreisMyanmar informatie prijsgarantie Birma rondreisMyanmar informatie prijsgarantie Birma rondreisMyanmar informatie prijsgarantie Birma rondreisMyanmar informatie prijsgarantie Birma rondreisMyanmar informatie prijsgarantie Birma rondreisMyanmar informatie prijsgarantie Birma rondreis

Algemene Informatie


Myanmar heeft een totale oppervlakte van 676.577 km2. Dat staat leuk, maar laat nog veel aan de verbeelding over. Myanmar is een groot land, dat is wel duidelijk. Ter vergelijking: het is twee keer zo groot als Vietnam en heeft de oppervlakte van Groot-Brittannië en Frankrijk samen! Myanmar is het grootste land in Zuidoost-Azië en grenst aan Bangladesh, India, China, Laos en Thailand. MYANMAR ! Exclusieve Green Wood Travel privé reizen
PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DE REIS !
Op uw volgende feestje moet u eens vragen wie weet wat de hoofdstad van Myanmar is. Niet veel mensen gaan goed antwoorden. Het is Nay Pyi Taw. Het betekent zoiets als 'zetel van de koning' of 'de koninklijke hoofdstad'. In 2002 werd begonnen aan de bouw van de nieuwe hoofdstad en alhoewel deze nog niet klaar is, functioneert Nay Pyi Taw sinds 2006 als zodanig. Waarom moest er een nieuwe hoofdstad komen, wilt u weten? Dat is niet helemaal duidelijk, maar officieel is weleens medegedeeld dat Yangon (eerder Rangoon) te druk en vol was geworden.

Al in de 19e eeuw werd Myanmar, dat tot 1989 Birma heette, een Britse kolonie en dat bleef het tot aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Birma ging als democratische natie verder maar werd in 1962 na een staatsgreep een militaire dictatuur. Daar worstelt het land zich de laatste jaren wat onderuit met burgerbestuurders en verkiezingen. In 2015 won de partij van Nobelprijs winnaar Aung San Suu Kyi met overmacht de verkiezingen. In de grondwet werd voorkomen dat zij minister-president mocht worden, maar er kwam wel voor het eerst sinds de staatsgreep een burger als premier. Al trekt in de volksvertegenwoordiging en achter de schermen het leger nog zeer strak aan de touwtjes.

De meeste Birmezen zijn Bamar, een van de vele etnische bevolkingsgroepen in Myanmar. Vaak hebben ze hun eigen culturele geschiedenis en eigen taal. Verder treft u waarschijnlijk Shan, Kayin en Mon. De taal van de Bamar is het Birmees, tevens de officiële taal van het land. Het is gerelateerd aan het Tibetaans en Chinees. Het zal u mogelijk niet verbazen dat de meeste Birmezen boeddhist zijn (bijna 90% van de 51 miljoen inwoners die het land heeft), maar er zijn ook christenen, moslims en aanhangers van tribale geloven. Traditionele familiebanden en respect voor ouderen staan nog steeds centraal. Gastvrijheid en oprechte vriendelijkheid zijn kenmerkend voor de Birmezen.

Voor bezoekers zijn Yangon, Mandalay en Bagan de voornaamste plaatsen om te bezoeken. Yangon is met ruim vijf miljoen inwoners verreweg de grootste stad. In Mandalay en Naypyidaw wonen elk ruim een miljoen mensen. Vanuit het buitenland is het mogelijk om naar Yangon en Mandalay te vliegen. Andere plaatsen zijn alleen met Birmese luchtvaartmaatschappijen te bereiken.

Klimaat


Myanmar informatie prijsgarantie Bagan rondreis
Myanmar heeft een tropisch klimaat met drie seizoenen, analoog aan dat van Thailand. Dat wil zeggen dat het van maart tot medio mei heet kan zijn met temperaturen van 25 tot 38 graden Celsius.
Het regenseizoen loopt van half mei tot september en het winterseizoen tot februari, met temperaturen tussen de 18 en 24 graden.

Het winterseizoen is de drukste periode voor het toerisme, maar steeds meer mensen geven de voorkeur aan het regenseizoen (paraplu niet vergeten!), omdat het dan niet zo druk is. Het tijdsverschil met Thailand bedraagt een half uur, dus 4,5 uur met de Nederlandse / Belgische zomertijd en 5,5 uur met de Nederlandse / Belgische wintertijd.Gezondheid


Voor Myanmar zijn geen inentingen verplicht. Inentingen tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en difterie, tetanus en polio (DTP) worden echter wel aangeraden.


De resistentie van malariamuggen tegen profylaxis is wereldwijd een groot probleem. Hoewel enkele toeristische gebieden malariavrij zijn, kent Myanmar ook risicogebieden. Vooral in bosrijke gebieden. De vroege verschijnselen van malaria zijn koorts, moeheid, hoofdpijn en spierpijn. Verder kunnen diarree, braken en hoesten met kortademigheid voorkomen. Een malaria-aanval kan erg op griep lijken. Denk daarom bij koorts of griep die langer dan twee dagen aanhoudt, aan malaria. Heeft u koorts tijdens uw reis in malariagebied of in de eerste maanden na thuiskomst? Laat dan altijd ook uw bloed onderzoeken op malaria. Malaria kan behandeld worden. Hoe sneller men begint met behandelen hoe groter de kans op herstel.


Vraag de GGD of uw huisarts naar malariapillen. Neem preventieve maatregelen zoals muskietennetten, muggenolie en muggenwierook.

 • Draag 's avonds en 's nachts bedekkende kleding; lange broek, lange mouwen, sokken.
 • Smeer de onbedekte huid in met een muggenmiddel met DEET. Slaap 's nachts onder een geïmpregneerde klamboe.
 • Zet de ventilator of airco aan: muggen hebben een hekel aan tocht en kou.
 • Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding.
 • Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
 • Gebruik geen parfum of geurende deodorant of aftershave.


 • Handig om mee te nemen: klamboe en muggenmiddel met DEET (tegen malaria), Stopmiddel tegen diarree en ORS tegen uitdroging bij diarree en een koortsthermometer (meten is weten).

  Kijk voor een actueel advies over malaria, inentingen en vaccinaties voor Myanmar op deze website van de GGD.

  Wij raden u aan de geneesmiddelen die u eventueel gebruikt in voldoende mate mee te nemen. Mogelijk zijn deze in Myanmar niet verkrijgbaar. Neem voor de zekerheid ook een kopie van het recept mee. Wanneer u een speciaal doktersadvies heeft (bijvoorbeeld bij een allergie) is het raadzaam uw arts dit advies in het Engels te laten uitschrijven. Dit om taalproblemen bij een eventueel artsenbezoek te voorkomen.

  Ziekenhuizen met een geneeskundige zorg die te vergelijken is met Nederland kent Myanmar (nog) niet. Het land telt een paar particuliere klinieken met redelijke zorg in noodgevallen. In geval van ernstige ziekte of ongeval is medische evacuatie naar bijvoorbeeld Bangkok de beste optie. Een reisverzekering die dit dekt, is dus absolute noodzaak.

  Reisdocumenten en Visum


  U moet vooraf een visum voor Myanmar aanvragen!

  U kunt op verschillende manieren een visum voor Myanmar aanvragen:
  1. Het E-Visum
  2. Via de ambassade in Brussel of Berlijn
  3. In Bangkok

  Dat gaat zo:

  1. E-VISUM
  Vul het aanvraagformulier in via eVisa Myanmar. Op het moment van aanvraag moet uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. U dient een digitale recente kleuren pasfoto mee te sturen en moet per creditcard 50 US$ betalen voor de aanvraag. LET OP: Rabobank creditcards worden niet geaccepteerd.

  U krijgt na ongeveer drie werkdagen per e-mail een bevestiging toegestuurd waarmee u toegang krijgt tot Myanmar. Na afgifte is deze 90 dagen geldig en geeft recht op een bezoek van maximaal 28 dagen. U kunt slechts 1 keer Myanmar binnen reizen. Niet vergeten die bevestiging af te drukken en mee te nemen!

  Met de digitale bevestiging kan dat bij:
 • Yangon International Airport
 • Mandalay International Airport
 • Nay Pyi Taw International Airport
 • Tachileik Land Border Checkpoint
 • Myawaddy Land Border Checkpoint
 • Kawthaung Land Border Checkpoint

 • Wij adviseren u om uiterlijk 14 dagen voor vertrek alles afgerond te hebben. Ook voor kinderen dient u een E-visum aan te vragen.

  2. VIA DE AMBASSADE
  Nederlanders en Belgen kunnen dat doen in Brussel. Er is wel een honorair consulaat in Breda, maar die verstrekken geen visa.

  Ambassade van Myanmar, General Wahislaan 9, 1030 Brussel.
  Tel: 02-701-9380

  Openingstijden visum aanvraag: 10:00 - 12:00 uur. (maandag - vrijdag, niet op feestdagen)
  Ophalen visum kan van: 14:00 - 16:00 uur. (maandag - vrijdag, niet op feestdagen)

  Er is ook een ambassade van Myanmar in Berlijn.


  Wat heeft u nodig bij aanvraag via de ambassade?

 • Nationaal paspoort, minimaal nog 6 maanden geldig bij aankomst in Myanmar.
 • Twee zogeheten application forms, origineel geschreven of getikt, GEEN fotokopie!
 • Twee recente gelijke kleurenpasfoto's van 4x6cm en niet ouder dan 6 maanden, geplakt op het aanvraagformulier, geniet wordt NIET geaccepteerd!
 • Of soft copy foto in JPEG formaat op USB-drive van naam voorzien.
 • Naam van het hotel van verblijf en touroperator in Myanmar. Deze gegevens vindt u bij de te downloaden aanvraagformulieren.
 • Formulier Arbeidsverleden. Download van website Ambassade.
 • Visumkosten euro 25- CONTANT!
 • Gefrankeerde, aangetekende en geadresseerde retourenvelop.

 • Visum is geldig voor een periode van 3 maanden vanaf afgiftedatum, met een maximaal verblijf van 28 dagen (kan niet verlengd worden.)

  Kijk voor actuele informatie over de aanvraag van een visum op de website van de Ambassade van Myanmar. U kunt via deze pagina ook actuele aanvraagformulieren downloaden.

  3. IN BANGKOK
  U kunt ook uw visum in Thailand aanvragen. Dat kan tot 12:00 uur op werkdagen bij de ambassade van Myanmar. Het duurt meestal twee werkdagen voordat u uw visum krijgt. Bij uitzondering worden soms meteen visa afgegeven, maar dan kan een hele goede overtuigende reden worden gevraagd. Reken hier niet op! Een 'spoed' visum dat dezelfde dag wordt afgegeven of de volgende dag is duurder. Dezelfde dag betaalt u ongeveer 1300 Thai Baht, volgende dag is ongeveer 1000 Thai Baht, na twee dagen kost ongeveer 810 Thai Baht.

  Ambassade van Myanmar, 132 North Sathorn Road Bangkok 10500.
  Tel: +66 (0)2 2332237, (0)2 2344789, (0)2 2344698 Fax: (0)2 2366898

  Openingstijden: 09:00 - 16:30 uur. Voor visumaanvraag: 09:00 - 12:00 uur. (maandag - vrijdag) Niet op feestdagen in Thailand en Myanmar!
  Ophalen tussen 15:30 en 16:30 uur (maandag - vrijdag) Niet op feestdagen in Thailand en Myanmar!

  Wat heeft u nodig?
 • Nationaal paspoort, minimaal 6 maanden geldig bij aankomst in Myanmar.
 • Internationaal retourvliegticket.
 • Paspoort meebrengen EN Paspoortkopie.
 • Een zogeheten 'application form', origineel geschreven of getikt, GEEN fotokopie!
 • Twee recente gelijke kleurenpasfoto's van 4x6cm en niet ouder dan 6 maanden, 1x geplakt op het aanvraagformulier en 1x met paperclip,
  geniet wordt NIET geaccepteerd.
 • Naam van het hotel van verblijf en touroperator in Myanmar. Deze gegevens ontvangt u bij boeking van Green Wood Travel.
 • De visumkosten bedragen 810 THB (= ongeveer $20) per persoon. (Niet te verlengen en geldig voor 28 dagen.)
  Als u vroeg in de ochtend het visum aanvraagt dan kunt u meestal uw visum na twee werkdagen afhalen. U moet eerst entreenummers trekken voor uw visumaanvraag. Kom dus vroeg, omstreeks 07.30 uur, naar de ambassade.


 • Er is een Nederlandse ambassade in Yangon.
  Nederlandse Ambassade in Yangon
  Open van maandag tot vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur.
  Telefoon: +95 1 2306046 t/m 9
  Voor noodgevallen: +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

  Geldzaken


  De lokale munt is de kyat (uitgesproken als 'tsjat'). Voor een euro krijg je ongeveer 1.300 kyat, maar dat varieert natuurlijk. Er zijn biljetten van 1 tot 5000 kyat, munten zijn nagenoeg waardeloos. Kyat mogen niet worden ingevoerd of worden geëxporteerd. Langzamerhand wordt de kyat steeds gangbaarder als betaalmiddel. De Amerikaanse dollar wordt niet meer voor alles als tweede valuta gebruikt. Het spreekt voor zich dat afrekenen met de dollar in hotels, guesthouses en voor de aanschaf van tickets duurder is dan betalen met kyat.

  Ook pinnen gaat steeds beter. Op de meeste luchthavens (Yangon, Mandalay, Bagan en Heho) en in de grotere steden (onder meer Yangon, Mandalay, Bagan, Inle Lake, Kalaw) kan worden gepind met creditcards van Visa en MasterCard en vaak met bankpassen (al schijnen ING passen problemen op te leveren). Het maximale bedrag is 300.000 kyat (ongeveer 250 euro). De kosten bedragen ongeveer 5.000 kyat. Let er wel op dat uw pinpas ingesteld staat op pinnen buiten Europa (dat is geen standaardinstelling). Omdat niet alle pinautomaten altijd en overal goed werken is extra cash geld een verstandige optie. Grote (alleen niet gevouwen, onbeschadigde en 'niet bevlekte'!!) biljetten van 100 dollar of 50 of 100 euro leveren een betere koers op dan kleinere biljetten.

  Pas op met zwart wisselen. Birmezen benaderen toeristen vaak met de vraag 'change money?' Wees daar voorzichtig mee (vooral open en bloot op straat). Wisselaars smeren u mogelijk oude, ongeldige biljetten aan of doen alsof er iets mis is met uw dollars. Vraag dus altijd aan de gids om geld voor u te wisselen. Of wissel wat extra bij een bank in Yangon (waar geld wisselen het best gaat).

  Kleding


  Myanmar is conservatief op dit vlak. Te korte broeken (mannen en vrouwen) of te open bloezen worden als aanstootgevend beschouwd. In het algemeen wordt 'strandkleding' in een stedelijke omgeving niet op prijs gesteld.
  Als u pagodes en tempels bezoekt moet u er rekening mee houden dat schouders en knieën bedekt zijn, dat geldt zowel voor mannen als vrouwen. Draag sandalen of gemakkelijke instapschoenen, omdat heiligdommen blootsvoets (zonder kousen of sokken) moeten worden betreden. Dit is een regel waar niet wordt van afgeweken, dit geldt ook voor de ruïnes van Bagan.

  Warmere kleding (sweater) kan zeer welkom zijn tijdens reizen 'up country', vooral 's avonds en 's nachts tijdens het koele (winter)seizoen. Dit geldt ook voor het Inle Lake, waar de temperatuur 's nachts in de winter tot tegen het vriespunt kan dalen. Een ruim (katoenen of linnen) shirt met lange mouwen biedt ook uitkomst tegen eventuele muggen. Ook een pet of andere hoofdbescherming tegen de zon komt goed van pas.

  Internet & Telefoon


  De meeste hotels, restaurants en cafés in de grote steden bieden (gratis) internet aan. Er zijn ook internet-cafés, maar die worden vooral gebruikt om te gamen. Op steeds meer plaatsen in Myanmar is internet aan een stevige opmars bezig, toch leveren een gebrekkige bandbreedte en slechte elektriciteit soms frustratie op. De verbinding is dus mogelijk traag; veel trager dan u waarschijnlijk bent gewend. Facebook. Gmail en Twitter worden niet langer door de overheid geblokkeerd.

  Bellen kan dus via Facetime, Skype, Whatsapp, Line of soortgelijke internetdiensten. Klassiek Birmees is telefoneren op straat, omdat de meeste mensen geen telefoon hadden. Op veel plekken op straat zitten Birmezen met een paar telefoons achter een tafeltje. Voor de inwoners van Myanmar was dit jarenlang de manier om te bellen. Omdat ook in Myanmar de mobiele telefoon aan populariteit wint, verdwijnen veel van deze typische telefoon aanbieders.

  Op uw eigen simkaart heeft uw mobiele telefoon geen ontvangst, maar u kunt deze vervangen door een Birmees prepaid of top-up exemplaar van Ooredoo, Telenor of MPT (Myanmar Post & Telecommunications). Die koopt u bij een van de vele lokale mobiele telefoon winkeltjes. Er kan u gevraagd worden naar een kopie van uw paspoort en visum en naar een pasfoto. Met de prepaid kunt u niet alleen in Myanmar voordelig bellen, maar ook internationaal.

  Voltage


  De netspanning in Myanmar is 230 volt. In de meeste hotels kunt u met een Nederlandse stekker terecht, maar niet altijd. Aangezien het stekkertype nog wel eens verschilt, is het raadzaam om een universele adapter mee te nemen.

  Stroomstoringen zijn in Myanmar geen uitzondering, zeker op het platteland.

  Luchthaven


  Zo'n zes miljoen reizigers maken elk jaar gebruik van de internationale luchthaven van Yangon. De 'oude' terminal wordt vooral gebruikt voor binnenlandse vluchten. De 'nieuwe' deel van het vliegveld, inmiddels tien jaar oud, is bestemd voor internationaal vliegverkeer. Toch wordt ook dit deel van het vliegveld nog steeds vernieuwd. Eind 2016 werd een nieuwe terminal in gebruik genomen. De meeste internationale vluchten gaan naar Bangkok en Singapore. De andere internationale luchthavens in Myanmar zijn in Mandalay en in Nay Pyi Taw.

  Bij vertrek uit Myanmar moet er 20 US Dollar belasting worden betaald. Normaal gesproken zit dit bedrag in uw vliegticket. Alhoewel het in Europa geen noodzaak meer is, is het verstandig uw binnenlandse vluchten en internationale vluchten 72 uur voor vertrek te herbevestigen. Naarmate meer maatschappijen e-tickets gaan gebruiken, zult u waarschijnlijk van eventuele wijzigingen per e-mail door de maatschappij op de hoogte worden gebracht.

  Verkeer


  Het verkeer in Myanmar rijdt rechts (of doet alsof). Op de weg geldt het recht van de sterkste. Dat wil zeggen: vrachtwagens en bussen eerst, op de voet gevolgd door personenauto's. Chauffeurs gaan er altijd van uit dat de voetganger zich bijtijds uit de voeten maakt. Uiterste voorzichtigheid is dus geboden, met name in het drukke Yangon, dat overigens zes keer meer taxi's heeft dan New York.

  Tot 2011 waren auto's voor de meeste Birmezen veel te duur omdat de sector werd gemonopoliseerd door een paar zakenmannen. Het militaire regime gaf de markt grotendeels vrij. De prijzen daalden; showrooms schoten als paddenstoelen uit de grond en auto's werden massaal verkocht. Gevolg: de ergste verkeersopstoppingen van Zuidoost-Azië. In Yangon beweegt het verkeer nagenoeg nog minder dan in Manilla, Jakarta of Bangkok. Wijze raad is duur, al lijkt een systeem van metro en skystrain (zoals in Bangkok) de beste oplossing.

  Eten & drinken


  Net als in Thailand is eten zo'n beetje de belangrijkste dagelijkse bezigheid. De Birmezen zijn er gek op en maken er werk van. Net als in Thailand hoeft goed eten niet veel te kosten, ook in Myanmar kun je geweldig op straat eten. Wie krijgt er niet meteen zin in Mohingar, het populaire ontbijt van rijstnoedels, vis en knapperig gefrituurde courgette? De Birmese keuken kent invloeden uit China en India en is veelal gebaseerd op vis of groenten. En rijst natuurlijk!
  Geliefd is Athouq, een lichte maar gepeperde salade van groente en fruit, met citroensap, pinda's, uien en geroosterde kikkererwten en chili. Vergeet niet dat veel van de culinaire rijkdom van Myanmar tot voor kort ontoegankelijk was voor de rest van de wereld. Culinaire ontdekkingsreizigers wacht dus een missie.

  Een bezoek aan een theehuis kunnen we ook aanbevelen. Het zijn al eeuwenlang de plekken waar de belangrijke zaken van het leven met vrienden worden besproken. Hier wordt veel zwarte thee gedronken, meestal met een flinke klont suiker en een scheut melk. Een biertje lusten ze ook in Myanmar. Populair zijn Myanmar Beer, Dragon of Mandalay Beer.

  Het spreekt misschien voor zich, maar we zeggen het toch maar even. In Myanmar kunt u geen water uit de kraan drinken. Let er bij flessen water op dat de sluiting nog intact is en ben voorzichtig met ijsblokjes. In veel restaurants drinkt men groene thee bij het eten. Deze is gratis en veilig.

  Souvenirs


  Net zoals in andere Aziatische landen is het algemeen gebruik af te dingen op de prijs, vooral in gebieden waar veel toeristen komen. De kleine winkels in Yangon, aan Kaba Aye Pagoda Road zijn leuk om in rond te snuffelen, maar de prijzen zijn aan de hoge kant. Afdingen helpt hier niet veel. Pas in Mandalay op voor oud uitziende souvenirs. De meeste spullen zijn gloednieuw. Onderschat het vakmanschap niet en zeker niet op dit vlak.

  Veel van die souvenirs uit Mandalay worden ook in Bagan verkocht. Afdingen! Wie het vliegtuig neemt vanuit Bagan dient er rekening mee te houden dat de douane van de luchthaven van Bagan de bagage zeer streng onderzoekt op antiek.

  << Sri Lanka voorbereidingen Aanbieding Vakantiebeurs 2019 >>