Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Noord-Thailand informatie

De oorsprong van wat we nu kennen als Thailand ligt in het Noorden van het land. Lang geleden trokken daar vanuit China de Tai naar toe. Het was een gebied waar grenzen eigenlijk geen rol speelden. Als je niet al te precies de huidige landsgrens volgt, kun je zeggen dat Noord-Thailand ingesloten ligt tussen de Mekong rivier, aan de kant van Laos, en de Salween, aan de kant van Myanmar. Grenzen ontstonden pas toen de Franse en Britse koloniale machten land begonnen te claimen. Tussen die rivieren liggen de bergruggen en valleien rond kleinere rivieren, zoals de Nan, de Ping en de Yom en de Wang. Rivieren die zuidelijker in Thailand samen de Chao Phraya vormen, waaraan Bangkok is gebouwd.

Noord-Thailand is nog altijd vooral natuur, een bergachtig gebied vol wouden, valleien en watervallen. Het heeft maar liefst 60 nationale parken. De hoogste berg van Thailand, Doi Inthanon (met bijna 2600 meter hoogte) ligt niet ver van Chiang Mai, de onbetwiste hoofdstad van deze regio. In dit gebied woonden vooral bergvolkeren, en alhoewel veel minder, nog altijd. Het is ook de regio waar de handel in opium floreerde, omdat daar de bolpapaver werd verbouwd (aanvankelijk door de bergvolkeren als medicijn gebruikt), maar ook omdat het 'buitenland' dicht bij was en smokkelen, vanwege die niet bestaande grenzen, niet echt een probleem.

Volgens velen ligt hier ook de bakermat van de Thaise cultuur. Die ontstond in het Lanna Koninkrijk, feitelijk het prilste begin van wat Thailand zou worden. Al aan het eind van de 12e eeuw was Lanna of Lannathai een sterke zelfstandige staat, die pas honderden jaren later zou worden weggedrukt door Ayutthaya. In Lanna werd een belangrijke rol weggelegd voor het Theravada Boeddhisme, dat in Thailand nog altijd wordt aangehangen. In 1386 werd de Doi Suthep tempel gesticht, ook nu nog een van de hoogtepunten in Chiang Mai.

Reizigers komen in niet al te groten getale naar dit gebied. Zij die komen zijn geïnteresseerd in de natuur, de traditionele bevolking en opvallende tempels als Doi Suthep en de Witte Tempel in Chiang Rai. Maar er zijn er ook die van Noord-Thailand houden omdat het klimaat hier een stuk milder, lees minder warm, is dan in de rest van het land. Het kan er in de bergen in de winter zelfs behoorlijk fris worden.

Mae Sariang
Chiang Mai
Pai


Pai ligt ongeveer halverwege Mae Hong Son en Chiang Mai en dus ook halverwege de ruim 1000 bochten die beide steden van elkaar scheiden. Pai is net als Mae Hong Son een 'mistig stadje aan de rivier Pai', aan de grens met Birma en op 600 meter boven de zeespiegel. Pai is omgeven door hoge bergen. De inwoners hebben de meest uiteenlopende herkomst, maar leven vreedzaam samen met behoud van hun eigen cultuur. U vindt hier Thai Yai, Lisu, Lahu, Karen en ga zo maar door. De durfals raften van hier naar Mae Hong Son, de overigen brengen en bezoek aan warmwaterbronnen, watervallen en prehistorische grotten. In de winter kan de temperatuur 's nachts dalen tot in de buurt van 10 graden Celsius.

Mae Hong Son
Chiang Rai
Phayao
Nan
Phrae
Lampang


Lampang, een leuk stadje op ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Chiang Mai, dateert uit de 7de eeuw. Het was nog niet zo lang geleden het centrum van de Thaise teak-industrie en richt zich nu voornamelijk op het vervaardigen van aardewerk (ook voor de Nederlandse markt). De Birmezen hebben hier ongeveer twee eeuwen de scepter gezwaaid en dat is aan veel tempels duidelijk te zien. In de tempels treft u veel originele decoraties aan. Lampang staat bekend vanwege de paard en wagentjes in de straten.
Op weg naar Chiang Mai komt u langs het Elephant Conservation Centre, wat beslist een bezoek waard is.

<< Sri Lanka voorbereidingen Aanbieding Vakantiebeurs 2019 >>