Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Khao Yai National Park

Khao Yai is het oudste nationale park van Thailand maar niet het grootste. Dicht bij Bangkok en geliefd om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur...
KHAO YAI Nationaal Park
Exclusieve Green Wood Travel Khao Yai Reizen.
PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DE REIS !

Algemene informatie


Khao Yai is het oudste nationale park van Thailand, gevestigd in 1962. In 1982 werd het verkozen tot Aziatisch Erfgoed, dank zij de variëteit in flora en fauna. Inmiddels behoort Khao Yai zelfs tot het Werelderfgoed van Unesco. Dit is het op twee na grootste nationale park van Thailand, met een oppervlak van 2,165.55 vierkante kilometer. De hoogste top, Khao Rom, steekt 1,351 meter boven zeeniveau. Het hoofdkwartier van het park ligt ruwweg 200 km ten noordoosten van Bangkok. Het park strekt zich uit over 4 provincies: Saraburi, Nakhon Nayok, Nakhon Ratchasima en Prachinburi.

Khao Yai telt veel attracties, zoals watervallen, een grote diversiteit aan planten (ongeveer 2000 soorten), rijk wildleven en een interessante culturele geschiedenis. Dit maakt duidelijk waarom Khao Yai het meest populaire nationale park is van Thailand. Khao Yai National Park is een van de 6 gelijksoortige gebieden onder het management van National Parks, Wildlife and plant Conservation Department.

Cultureel belang: in Khao Yai vinden we sporen van recente bewoning die ruim 110 jaar terug gaan. In 1902 verhuisden 30 families van de provincie Nakhon Nayok naar de heuvels van Khao Yai. Zij leefden van de rijstteelt, de jacht en het verzamelen/verkopen van producten uit de jungle. Als gevolg van de moeilijke toegankelijkheid werd het dorp in het begin van de jaren '50 een uitwijkplaats voor bandieten en (politieke) criminelen. Eind 1961 hief de regering het dorp op en dwong de bewoners terug te keren naar de laagvlakte. De resten van dorpjes en boerderijen zijn nu nog in de buurt van het hoofdkwartier te vinden.

Topografie


Khao Yai National Park bestaat uit een reeks bergen zoals de Khao Rom (1,351 meter), Khao Lam (1,326 meter), Khao Keaw (1,292 meter), Khao Sam Yod (1,142 meter), Khao Far Pha (1,078 meter), Khao Kampang (875 meter), Khao Samor Poon (805 meter) en Khao Kaew (802 meter) boven de zeespiegel. Het gebied kent uitgestrekte grasvelden, afgewisseld met bossen. De hellingen in het noorden en oosten dalen langzaam af, terwijl die in het westen en zuiden steil oprijzen. Veel rivieren vinden hun oorsprong in dit gebied zoals:

1) Prachin Buri River
2) Nakhon Nayok River in het zuidelijk deel, belangrijk voor de lokale landbouw. Vloeit in Chachoengsao District samen met 1 om als Bangpakong River in de Golf van Thailand te stromen.
3) Lam Ta Kong River
4) Praplerng River
5) Muang Lek Stream

Klimaat


Khao Yai kent 3 hoofdseizoenen, met een jaarlijkse gemiddelde temperatuur van 23 graden Celsius.

Regenseizoen: van mei tot oktober. Het regent dan vrijwel elke dag met schitterende watervallen tot gevolg. De gemiddelde dagtemperatuur bedraagt 27 graden Celsius. Na de regen komt doorgaans zonneschijn. Het is dan fantastisch fotograferen.
Koude seizoen: dit loopt van november tot en met februari. Het is de meest gewilde periode voor een bezoek, vanwege het heldere, koele en zonnige weer. De temperatuur bedraagt dagelijks 22 graden, maar kan 's nachts teruglopen naar 10 graden Celsius.
Warme seizoen: van maart tot april. Zelfs in die periode is het in Khao Yai niet zo warm als elders in het land, met en dagtemperatuur in de buurt van 30 graden. Door het gebrek aan regen kunnen watervallen in april droogvallen.

Flora & Fauna


Tropisch, vochtig en altijd groen regenwoud bedekt het hart van Khao Yai. De rijke variëteit aan planten (ongeveer 2000 soorten) verbaast de nieuwe bezoeker. Torenhoge bomen bedekt met mossen, klimplaten, druipende lianen, rotanpalmen, kwetsbare varens en een steeds veranderend patroon van zwammen vormen een indrukwekkend decor. Er valt altijd iets nieuws te ontdekken in het oerwoud.
- Droge en altijd groene bossen bedekken de lagere heuvels van Khao Yai. Er zitten belangrijke soorten tussen, zoals Dipterocarps en Hopia. Ook bamboe treffen we hier vaak aan.
- Droge bossen met bladverliezende bomen vinden we ook op de lager gelegen heuvels. De belangrijkste soorten zijn Afzelia, Xylia en Lagerstroemia.
- Vochtige tropische en altijd groene bossen bedekken ongeveer 70 procent van het park, inclusief het centrale gedeelte. Dipterocarps komen in grote aantallen voor.
- Altijd groene heuvelbossen groeien boven 1000 m. Hier zijn de bomen kleiner, afgewisseld met veel varens en mossen. Lithocarps en Catanopsis zijn de belangrijkste soorten in deze bossen.
- Grasland vormt een unieke leefomgeving in Khao Yai. Enkele diersoorten in het park kunnen hier het hele jaar grazen. Grasland vormt daarnaast een welkome afwisseling van het oerwoud. Jaarlijks wordt dat in brand gestoken om te voorkomen dat bomen zich hier kunnen wortelen. Daardoor blijft dit een belangrijk voedergebied voor herten, olifanten en andere graseters. Er komen ongeveer 70 zoogdieren voor en minstens 74 soorten reptielen, hoewel die zich vaak schuil houden.

Wilde dieren


De wouden van Khao Yai zitten vol met wilde dieren, van zeer klein naar erg groot. Kijk links, rechts, naar beneden en naar boven. Luister zorgvuldig naar alles wat beweegt. Gibbons zorgen 's morgens voor een uitstekende wekker! Stille en geduldige wandelaars kunnen een glimp van deze apen opvangen, die in de bomen leven. Makaken leven aan de rand van de weg en olifanten zijn soms te bekijken op plekken met zoutstenen (om aan te likken) of 's avonds op de weg door het park. De gelukkigen vangen mogelijk een glimp op van een tijger in het grasland.

Civetkatten, eekhoorns, egels en wilde zwijnen zorgen voor de nodige afwisseling in het park. Slangen en hagedissen maken hun aanwezigheid doorgaans kenbaar door geritsel op de grond als u wandelt. Behandel de slang als gevaarlijk totdat u er zeker van bent dat dit niet het geval is. U ziet veel gekko's die insecten vangen op muren en plafonds. Cicades houden nooit op met hun krassend geluid.
Vogels vindt u in Khao Yai in overvloed; er zijn meer dan 320 soorten aangetroffen. Geduld is noodzakelijk, naast een goede verrekijker en een vogelgids. De kant van de weg, de oude golfbaan en de uitkijktorens vormen goede plekken om te beginnen. U kijkt uw ogen uit.

Vleermuizen: bijna een miljoen insectenetende vleermuizen leven in een grot aan de rand van het park. Rij ongeveer 3 kilometer noordelijk van de ingang bij Pak Chong en neem een smal pad aan de linkerkant, net na de tempel. Na een paar honderd meter gaat u rechtsaf. Volg dit pad tot het eind. U kunt de heuvel beklimmen tot aan de grot. Ga niet de grot in, want daardoor verstoord u de rust van de vleermuizen. Laat de stroom eerst 3 minuten naar buiten komen voordat u flitslicht gebruikt.

Informatie:
Khao Yai routeplanner
Khao yai National Park

Foto's:

<< Sri Lanka voorbereidingen Aanbieding Vakantiebeurs 2019 >>