Chiang Khan: van backpacker naar Thaise toerist

chiang_khan_street het uiterste noorden van de Thaise provincie Loei grenst aan de Mehkong rivier het toeristische plaatsje Chiang Khan dat alsmaar populairder wordt. In twaalf jaar tijd groeide het aantal guesthouses van vijftien naar meer dan honderd. De Nederlander Huub Oudenhoven runt sinds 1998 het Chiang Khan guesthouse en heeft het dorpje in die tijd flink zien veranderen.

“Meer dan dertig jaar geleden tijdens een van mijn vele wereldreizen voelde ik een bijzondere interesse voor het Boeddhisme toen ik in Thailand was. Naast deze levenswijze was ook de ‘way of life’ in dit bijzondere land een gezonde bodem om mij hier te vestigen”, vertelt Oudenhoven. Hij werd achttien jaar geleden gevraagd door Viengtravel om een aantal tours te begeleiden. De samenwerking was prima en vanaf dat moment is de Nederlander in Thailand gebleven.

Na een aantal jaren in Hua Hin te hebben gewoond keerde hij terug naar Bangkok waar hij zijn vrouw Pim leerde kennen. ”In 1998 zijn we verhuisd naar Chiang Khan, het dorp dat ik kende van eerdere tours. Bij toeval kwamen we in contact met de eigenaar van een guesthouse. We tekenden een contract voor dertig jaar en er was een schoonmaak van twee maanden nodig voor we open gingen. Zowel Pim als ik zijn mensen van de ‘country side’. De Mehkong rivier en de hartelijkheid van de dorpelingen hier waren erg belangrijk voor ons. Ook het zeer eigen karakter van Chiang Khan trok ons erg aan.”

Backpackers
Een vermelding in de backpackersbijbel Lonely Planet en een simpele website zorgden ervoor dat Oudenhoven en zijn vrouw de gasten bereikten. “Langzaam werden we bekend en bouwden een aardige klantenkring op. Dit waren voornamelijk westerlingen, zoals backpackers die via Nong Khai naar Laos gingen of juist in Laos een avontuur achter de rug hadden en wat ontspanning zochten in Chiang Khan voor ze richting Bangkok vertrokken. ”Ook de Nederlandse fietsclub AWOL (Asian Way of Life) bracht veel fietsers naar het guesthouse vanwege de goede band van Oudenhoven met wereldfietser en journalist Bert Sitters.38406061

Acommodatie Loei

Oudenhoven vervolgt: “Een van de hoogtepunten was de studentenvereniging Joker uit België met maar liefst veertien gasten. Tijdens deze dagen verzorgden we de boot- en fietstocht en een diner met dans en muziek van de eigen huisband van de schoolkinderen. Dit leverde een schitterend optreden op van zogenaamde Ponglang-muziek met traditionele kostuums.”
Pai achterna
Volgens Oudenhoven is er in de jaren dat hij in Chiang Khan zijn guesthouse runt een hoop veranderd. “Na Pai was Chiang Khan aan de beurt om een toeristenoord voor de Thai te worden. Dit ging bijzonder snel. Via de bekende tv-kanalen kwam er een enorme promotie, waar Thaise mensen erg gevoelig voor zijn. De huur ging omhoog en we werden zelfs onder druk gezet om het guesthouse voor heel veel geld te kopen.”

Ook de dorpelingen kregen door deze ontwikkelingen dollartekens in hun ogen. “De rustieke uitstraling en de gemoedelijke sfeer maakten plaats voor naar geld zoekende dorpelingen die hun armoedige plekje verkopen voor een astronomisch bedrag. De backpacker blijft massaal weg omdat zij niet zitten te wachten op een boetiek hotel met kamers van 1500 bath per nacht. Dit bedrag is voor de uit Bangkok afkomstige Thai geen enkel probleem”, aldus Oudenhoven.

“Zowel Pim als ik zijn nog steeds van mening dat dit niet eeuwig duurt en dat dit slechts een tijdelijke hype is. Wij runnen dan ook het enige guesthouse wat niet is verbouwd of gemoderniseerd met airconditioning en een modern toilet. Wij blijven het ‘Thai family style friendly guesthouse’, met al zijn typische eigenschappen. img05

#Thailandvakantie #Greenwoodtravel #Loei #Verrereizen #MaatwerkThailand

One thought on “Chiang Khan: van backpacker naar Thaise toerist

  1. Een van mijn favoriete plaatsen langs de Mekong River. In the weekenden en vakantie dagen druk met Thais tourisme (vooral uit Bangkok) maar voor de rest nog steeds een leuke dorpje. Lekker eten in 1 van de velen restaurants langs de Mekong Rivier en zonsondergang over Laos. Maar ook de nabije omgeving is prachtig, maak eens een ritje langs te Mekong River vanaf Chiang Khan naar Nong Khai. Of ga heel vroeg in de ochtend naar Phu Tok voor een prachtige zonsopkomst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *