De 9 leukste manieren van vervoer!

Hier een aantal aparte en leuke manieren van vervoer in Thailand op een rijtje gezet, pas natuurlijk wel altijd op uw eigen veiligheid en houd er rekening mee dat niet alles zonder risico is!

1 Brommertaxi

Motortaxi’s (de bestuurders dragen genummerde hesjes) ziet u óf door de stad scheuren óf in groepjes bij elkaar staan. Ze vervoeren u voor een paar Bath zeer snel van A naar B. U bent verplicht een helm te dragen (zij hebben er een te leen voor u). Maar meerijden op deze scheurijzers is niet zonder risico!

IMG_4750

2 Tuk – Tuk

Je kent ze vast wel, het kleurrijke lawaaierige vervoersmiddel met drie wielen.  De naam tuk tuk is afgeleid van het geluid dat de tweetaktmotor van dit vervoersmiddel maakt.  De tuk-tuk’s zijn in Thailand vooral populair onder toeristen. De Thaise bevolking vindt ze vooral lawaaierig en vies.  Toegegeven, de tuk-tuk dient voornamelijk gebruikt te worden voor de ervaring op zichzelf. Het scheuren door het drukke verkeer van Bangkok is hier zeker een leuke ervaring en een beleving op zich. Echter is de tuk-tuk vaak niet goedkoper dan een taxi en is ook stukken minder luxe. Voor kleine ritjes is het nemen van een tuk-tuk nog wel te overwegen en hiervoor zul je maximaal 40 Baht moeten betalen. Verder staat de tuk-tuk niet goed bekend en worden vaak in verband gebracht met oplichtingspraktijken.

Een tuk-tuk heeft geen taxi-meter dus men dient van te voren te onderhandelen over een vaste prijs.

5

3 Longtailboot

Er zijn verschillende soorten longtail boten, de meeste worden gebruik als vissersboot of als een watertaxi. De longtail boot dankt zijn naam aan de typische lange aandrijfas voor de schroef, aan de achterkant van de boot. Hierdoor lijkt het alsof de boot een lange staart heeft. Traditioneel werden deze boten gemaakt van hout of bamboe, echter er zijn nu ook moderne exemplaren van bijvoorbeeld fiberglas.

De enorme motoren aan de achterkant van de boten zijn soms op maat gemaakt, doch meestal betreft het gewoon een aangepaste dieselmotor van een auto of vrachtwagen. Hierdoor zijn ze relatief goedkoop en gemakkelijk te onderhouden. Het nadeel is dat de uitlaat niet gedempt is en ze daardoor nogal luidruchtig zijn.

tonsai-longtail-boat-1200x1200

4 Busboot Chao Praya rivier Klong Saen saep

Bij de meeste toeristen is wel bekend dat er op de Chao Phraya diverse boten varen. Je kunt vrij eenvoudig vanaf het Saphan Taksin Skytrain station naar de pier lopen waar de watertaxi’s aanmeren. Je kunt dan kiezen voor een toeristische rondvaart, maar ook voor een watertaxi die een vaste route vaart.

Er is nog een handig alternatief als je snel naar het centrum van Bangkok (Siam Square en omgeving) wil reizen zonder files. Dat zijn de khlong boats (busboten). Deze varen dagelijks heen en weer op het Saen Saep kanaal van 05.30 uur – 20.30 uur.

99995 Nachttrein

Het vervoer per trein is goed georganiseerd. Vooral de lange stukken zijn goed te overbruggen met de nachttrein. De treinen zijn redelijk schoon en netjes, maar verwacht niet al te veel comfort. Je hebt meerdere klasse in de trein. De derde klasse zijn stoelen, de tweede klasse is een soort slaapzaaltje met meerdere smalle uitklapbedden. Je bagage kun je kwijt in de rekken naast of onder je bed. In de eerste klas heb je een coupe voor twee personen.

Evenveel ruimte, maar wel meer privacy. De (hurk)toiletten zijn op de gang, samen met een fonteintje met koud – niet drinkbaar – water. Verderop in de trein is een restauratiecoupe voor een Pad Thai en een kom noodle soup. Je raakt hier al snel aan de praat met andere mensen, waardoor de reis misschien wel zo voorbij is. Het is belangrijk om de treinreizen van tevoren vast te leggen. Vooral rond de feestdagen Loi Krathong (november) en Songkran (april) zijn deze snel volgeboekt.thetrain

6 BTS en de MRT

Door het drukke en chaotische verkeer is het nemen van een taxi vaak niet de snelste manier op van A naar B te gaan. Gelukkig heeft Bangkok een goed en efficiënt openbaarvervoernetwerk over rails. Deze manier van vervoer is vaak het snelste, is duidelijk en gebruiksvriendelijk, efficiënt en niet duur.

De treinen zijn schoon, veilig en uitgerust met airconditioning (best koud). Doordat Bangkok miljoenen inwoners kent zijn ook de treinen (of skytrain Bangkok) tijdens spitsuren erg druk. Maar vooral in het drukke centrum van Bangkok is de skytrain of de metro de beste optie voor snel vervoer. In de buurt van Khao san road en Rambuttri zijn er helaas geen haltes. De haltes worden vaak gebruikt om locaties en plaatsen aan te duiden. Kijk goed bij welke halte je hotel dicht in de buurt ligt of boek een hotel zo dicht mogelijk bij een halte om zo efficiënt mogelijk van A naar B te gaan.

Bangkok_Skytrain_047 Thaise lokale bus

en leuke manier om je te verplaatsen is per lokale bus. Deze bussen stoppen op veel plekken onderweg, waardoor je tussen de Thaise bevolking zit. Je kan een gesprek proberen aan te knopen met een nieuwsgierige Thai. Soms zijn de locals verlegen en lachen ze voorzichtig naar je. Je zult zien dat monniken achterin de bus plaatsnemen, nooit naast een vrouw, en het wordt erg gewaardeerd als je deze plekken vrij laat. Houd er wel rekening mee dat de bussen vaak vol zitten en dat er weinig ruimte is voor grote bagage. De lokale bussen hebben een ventilator, ook staan de ramen en deuren open ter verkoeling.Thailand_Rural_bus_interior_02

8 Songtheaw

Een veel voorkomend en makkelijk vervoersmiddel is de songthaew. Het is een soort truck, waar je aan de achterkant instapt. Songthaew_in_Pattaya_019 Samlor ”Riksjah”

Samlor  de Thaise driewieler ook wel  riksja genoemd in andere landen.In Bangkok zijn ze in 1965 uit het straat beeld verdwenen, het werd verboden. In de kleinere plaatsen zie je ze nog genoeg.

Een fiets taxi in Thailand met je kids? ja doen. Vaak zijn het oudere mannen die hun Samlor huren, maar en zijn ook eigen rijders. Leuk voor een kort ritje, en heb je een grote tas bij je, vaak zit er aan de achterkant een ophang haak. In een dorp is het leuk om met een samlor een tempel tourtje te maken, de fietser weten alles te vinden alsof het hun eigen broekzak is. Krijg je dorst dan laat je ze stoppen en bied de fietser ook iets aan. Vergeet niet van te voren een leuke prijs af te sprekenSamlor_in_Phitsanulok_02