De smaragden boeddha

13

De smaragden boeddha Bangkok

Het meest heilige Boeddhabeeld in Thailand is de Smaragdgroene Boeddha. Het beeldje is te bewonderen in de centrale ubosoth van de Wat Phra Kaew in Bangkok. De tempel ligt in het historische centrum, district Phra Nakhon, op het terrein van het Koninklijk paleis en is sinds 07 juni weer open voor bezoekers.

Zowel Thai als toeristen uit de hele wereld bezoeken de Wat Phra Kaew om het beeldje van slechts 66 cm te aanschouwen. De Boeddha staat hoog op een gouden altaar in een vitrinekast. Alleen de Koning mag het van dichtbij benaderen. Het kleine beeldje is overigens niet van smaragd maar van jade.

wat phra kaew8

De smaragden boeddha

De bouw van de tempel Phra Kaew begon toen koning Rama I in 1785 de hoofdstad van Siam verplaatste van Thonburi naar Bangkok. Anders dan andere tempels wonen hier geen monniken. De tempel heeft alleen gedecoreerde gebouwen, standbeelden en pagodes.

De legende van de smaragden Boeddha
Volgens legendes komt het beeld oorspronkelijk uit India, maar het werd voor het eerst gesignaleerd in 1434 in Chiang Rai in Noord-Thailand. In dat jaar werd de Chedi van Wat Phra Kaew getroffen door de bliksem, waardoor er een beeld van gips tevoorschijn kwam. De abt van de tempel ontdekte dat er onder het gips een groen beeld schuil ging. Toen de koning van Chiang Mai het verhaal hoorde, stuurde hij zijn olifantenleger om het beeld te halen.

Het beeld werd in 1552 meegenomen naar de Wat Phra Kaew in Laos. Nadat het lange tijd in Laos was gehuisvest werd het na een oorlog door koning Taksin en zijn generaal Chakri (de latere koning Rama I) meegenomen, eerst naar Thonburi. Het beeld is ook nog 15 jaar bewaard in de Wat Arun. Op 5 maart 1785 werd het naar zijn huidige onderkomen gebracht.

Image: Buddhist monks pray during a religious ceremony held to mark King Adulyadej's 84th birthday anniversary at the Wat Phra Kaew Temple of the Emerald Buddha in Bangkok

De smaragden boeddha Bangkok Thailand

Het beeld wordt toegeschreven aan de late Lannaschool uit de 15e eeuw, het beeldje wordt versierd met drie verschillende gewaden. In de zomer draagt het een kroon en sieraden. In de winter een gouden sjaal en in de regentijd een vergulde monnikspij en hoofdtooi. Het wisselen van de gewaden loopt synchroon met de seizoenen in Thailand. Het vervangen van de gewaden is een belangrijk ritueel wat alleen uitgevoerd mag worden door de Koning of de Kroonprins. Het moet voorspoed en geluk brengen in ieder seizoen.

Bezoekersinformatie Wat Phra Kaew
Op het tempelcomplex zijn gidsen aanwezig van 10:00 tot 14:00 uur. Een zogenaamde persoonlijke audiogids (PAG) is beschikbaar in het Engels, Frans, Duits, Japans, Mandarijn, Russisch, Thai en Spaans. Er gelden strikte kledingvoorschriften voor de meest heilige tempel van Thailand. Geen korte rokjes of korte broeken. Vrouwen dienen de schouders bedekt te houden. Eventueel kan je er bedekkende kleding huren. De toegangsprijs is 500 baht.

6320_117324815698_101655275698_2268008_6230069_n

Het koninklijke paleis in Bangkok Thailand

Locatie: Na Phralan, Phra Nakorn (Grand Palace complex), Oude Stad (Rattanakosin) Bangkok
Openingstijden: 08:30 – 15:30 uur.

One thought on “De smaragden boeddha

  1. Nuttige informatie is misschien ook dat de meeste bezoekers in de ochtend komen, dan is het nog lekker koel. Helaas komen er tegenwoordig wel erg veel bezoekers en zou ik het mensen aanraden om in de namiddag te komen (maar natuurlijk wel ruim voor sluitingstijd).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *