Einde Bangkok Shutdown?

download-1Na  zes weken komt er maandag een einde aan Bangkok Shutdown. People’s Democratic Reform Committee leider Suthep Thaugsuban heeft dat vrijdag bekend gemaakt.

Op maandag 3 maart moeten alle demonstratiesites verspreid door de stad door de demonstranten ontruimd zijn. Het protest gaat verder, maar het verkeersinfarct wat Bangkok al zes weken dwars zit wordt beëindigd. De demonstranten trekken zich terug in Lumpini Park. Deze verrassende ontwikkeling komt op dezelfde dag dat Suthep waarnemend premier Yingluck heeft uitgedaagd voor een tv debat.

Van de aangekondigde twintig demonstratie sites waren er nog vijf over: Pratnumwan, Asok, Silom, Ratchaprasong en Chaeng Wattana.

Chaeng Wattana Government Complex wordt geleid door de monnik Luang Pu Buddha Issara. Hij is degene die onlangs middels het in gebed gaan een ontruiming door de oproerpolitie wist te voorkomen. Hij is nu ook degene die tegen de uitspraak van Suthep ingaat en zijn site op Chaeng Wattana zegt open te houden. Onder geen beding wil hij de site ontmantelen of verplaatsen.

Einde Bangkok Shutdown?

Een officiële reden voor de verhuizing van de sites heeft Suthep niet gegeven. Er circuleren wel allerlei geruchten: het is gemakkelijker voor de demonstranten van buiten Bangkok, Lupini Park is een stuk comfortabeler dan het beton en asfalt van de oude sites. Ook de omliggende conferentiezalen en andere gebouwen bieden de mogelijkheid om seminars en bijeenkomsten te organiseren om te komen tot een uitwisseling van standpunten.

Thaksin-Shinawatra-001

De locatie in Lumpini Park zo ook gebruikt gaan worden om events en concerten te organiseren waar van de opbrengst gaat naar de familie van de 20 doden en ongeveer 700 gewonden.

Feit is ook dat de belangstelling voor de sites de afgelopen weken terug liep. Wellicht is een site in een park ook beter te beschermen tegen aanslagen zoals vorig weekend op vrijdag, zaterdag en zondagavond het geval was. Helemaal veilig zal het daar ook niet zijn gezien de explosie met twee gewonden op dinsdagavond .

Met het teruggeven van de wegen aan Bangkok wil Suthep volgens zijn zeggen aangeven:  ‘’hoe belangrijk de demonstraties zijn voor het land en een oproep doen om hem te steun en te vergezellen’’.

De demonstranten zouden zelf de sites opruimen voor ze maandag naar Lumpini Park verhuizen.

Dat Suthep strijdbaar blijft, blijkt uit de sneer die hij nog uitdeelde naar demissionair premier Yingluck:  ”dat ze niet voldoende Engels sprak om de onderhandelingen te kunnen met de Verenigde Naties.”

 

Met dan aan Hieristhailand.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *