Het weer in Thailand.

Zon is fijn, maar het is ook fijn als de zon even ondergaat.

Thai praten niet veel over het weer. Het wordt warm, behoorlijk warm of erg warm. Dan ben je snel uitgepraat. Maar als je naar Thailand komt, wil je weten wat voor weer je mag verwachten. Het Thai Meteorological Department meet al lang genoeg de temperaturen in Thailand om er serieus wat meer over te kunnen zeggen dan dat het warm is. Er is qua temperatuur best een verschil tussen de droge periode (november tot eind maart), het warme seizoen (maart tot eind mei, begin juni) en het regenseizoen (van eind mei tot in oktober). 

Een ijsje brengt verkoeling.

De temperaturen in de droge periode zijn het prettigst, vooral ’s avonds is het op de meeste plekken prettig. De luchtvochtigheid is laag, de hitte is dragelijker, het is minder klam. Tijdens de warme periode nemen de luchtvochtigheid en de temperatuur toe. De temperaturen gaan meedogenloos omhoog. Als het goed is brengt de regen enige verlichting in de hitte. 

Het regent meestal niet lang, maar soms wel hard.

Naar welk eiland of strand kun je het best gaan? In de droge maanden, die wij winter noemen, kun je overal terecht. De kans dat je regen krijgt is minimaal. Er loopt in het regenseizoen (juni tot oktober) een onzichtbare lijn van de Andaman Zee, via het smalle zuidelijke deel van Thailand, over de Golf van Thailand, om dan af te buigen boven Koh Chang. De stranden en eilanden onder die denkbeeldige lijn krijgen het in het regenseizoen soms flink te verduren. De bekendste eilanden daar zijn Phuket en Koh Phi Phi in de Andaman Zee en Koh Chang in de Golf van Thailand. 

Koh Samui.

Het kan regenen, maar dat doet het niet de hele dag. Van die Hollandse buien die onverwacht in het weekeinde beginnen en een week lang teisterend doorregenen, die hebben we in Thailand niet. Hier gaat het tropisch tekeer, om even onverwacht weer te stoppen. Geen reden om niet te gaan, maar eerlijk is eerlijk, je kunt pech hebben. Qua eilanden en strand kun je in deze periode het best je heil zoeken aan de Thaise Riviera (Hua Hin, Cha Am), op de eilanden Koh Samui, Koh Talu, Koh Tao, Koh Phangan in de Golf van Thailand, in Surat Thani of aan de andere kant van de Golf, in Pattaya of op Koh Samet.

Zo kun je ook schuilen voor de regen.

Het weer per regio, over regen en hitte, opvallende extremen en actuele weersvoorspellingen, je vindt ze op Green Wood Travel.