Irrawaddy dolfijnen in Cambodja

dauphin_Irrawaddy_140112De Irrawaddy dolfijn symboliseert de pracht van de Mekong rivier. Het aantal dolfijnen die nog in de rivier te vinden zijn wordt geschat tussen 78 en 91 dolfijnen. Deze dolfijnen worden met uitsterven bedreigd, maar er is nog hoop!

De Irrawaddy dolfijn is een bijzondere dolfijn. Hij ziet er een beetje anders uit dan de dolfijnen die je normaal op tv of in het dolfinarium tegenkomt. Het is dus geen gewone dolfijn zoals Flipper. Zijn rug en flanken zijn blauwgrijs en zijn buik lichtgrijs. Hij heeft lange, brede flippers een ronde kop waardoor hij er tegelijkertijd schattig en vreemd uitziet. Hij kan tot 2,8 meter lang worden en een gewicht van 150 kilo bereiken.

De Irrawaddy dolfijn is genoemd naar de Irrawaddy rivier, de belangrijkste rivier van Myanmar. De Irrawaddy dolfijn komt niet alleen daar voor, maar ook nog in enkele andere rivieren in Zuidoost-Azië, en je vindt ‘m soms zelfs in ondiepe kustwateren en mangroves. Het is dus een zoetwaterdolfijn die soms ook in zout water leeft. In Zuidoost-Azië vind je Irrawaddy dolfijnen in onder meer de Mekong rivier.

Deze dolfijnen komen meestal in rivieren voor, vandaar dat ze met uitsterven bedreigd worden. Ze leven namelijk in nauw contact met mensen. Zo helpen ze bijvoorbeeld om vissen in het net te jagen en krijgen ze achteraf een beloning van de lokale vissers. Deze dieren worden zelfs als heilige dieren gezien in sommige landen.
Het contact met mensen is ook een bedreiging voor deze dieren. In de Mekong wordt veel gevist met visnetten, waardoor veel jonge dolfijnen in de netten vast komen te zitten en sterven. Ook het gebruik van explosieven om gemakkelijker vissen te vangen is schadelijk voor deze dolfijnen, omdat een groot deel van hun leefomgeving wordt aangetast of verdwijnt helemaal.

kh-DophinDe vervuiling van de rivier speelt ook een zeer grote rol. Men heeft de laatste jaren 50 dolfijnen onderzocht die dood in de Mekong waren aangetroffen en daaruit bleek dat een grote hoeveelheid giftige stoffen in hun lichaam zaten. Irrawaddy dolfijnen zijn een symbool voor Kratie en met nog minder dan 100 in leven, ze zijn een bezoekje waard.

In deze video toont WWF hoe ze in Cambodja de Irrawaddy dolfijn proberen te beschermen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *