Koninklijk Hua Hin

Dat Hua Hin een koninklijk oord was, wisten we al langer. De paleizen en het koninklijk wachthuis op het station getuigen daarvan. Maar nu is er een nieuw park geopend met maar liefst 7 grote beelden met voormalige Koningen van Siam. Lees hieronder meer over de belangrijkste stichters van het land zoals we dat nu kennen.  Een bezoek aan deze beelden maakt uw verblijf in het koninklijk Hua Hin helemaal compleet.

statues

Uit de Sukhothai periode (1238 tot 1438) is er een beeld van Koning Ramkhamhaeng. Onder Ramkhamhaeng de Grote, zoals hij nu bekendstaat, genoot Sukhothai een gouden eeuw van voorspoed. Op het toppunt van zijn macht strekt zijn rijk zich uit van Martaban in Birma tot Luang Prabang in Laos en tot Nakhon Si Thammarat in het zuiden van Malakka.

De volgende periode uit de Thaise geschiedenis is de Ayutthaya periode. Vernoemd naar de hoofdstad van dit koninkrijk Ayutthaya, waar nu prachtige ruines te bezichtigen zijn. Uit deze periode zijn twee beelden afkomstig. Een van Koning Naresuan en een van Koning Narai.

Koning Naresuan was de koning die Ayutthaya bevrijdde van de heerschap van de Birmezen. Deze Koning wordt gezien als een nationale held.

2

Ook is er een beeld van Koning Narai uit de Ayutthaya periode (1350 tot 1767). Deze Koning was een groot heerser en veroverde veel land. Ook was hij vernieuwend op het gebied van buitenlandse betrekkingen. Er waren overzeese handelsposten van allerlei landen in Ayutthaya gevestigd. Nu nog steeds te bezoeken is Baan Hollanda, de Nederlandse handelspost uit die tijd.

Nadat het Thaise Ayutthaya rijk door de Birmezen waren verslagen volgde de Thon Buri periode. Deze periode is vrij onbekend en telt maar een Koning. Deze heeft echter veel bereikt en wordt daarom ook Koning Taksin de Grote genoemd. Hij besteedde maar liefst 15 jaar om het Thaise rijk te bevrijden van het Birmese rijk. Hierna benoemde hij Thon buri aan de mond van de Chao Phrao rivier als hoofdstad.

Na het regeren van Koning Taksin kwam de Chakri familie aan de macht. Dit wordt ook wel de Rattanakosin periode genoemd.  Koning Buddha Yodfa Chulalok, Koning Rama 1 stichtte Bangkok aan de andere zijde van de rivier. Op deze manier was het koninkrijk beter beschermd tegen de dreiging van de Birmezen. Hij gaf de Koninklijke familie de naam Chakri Dynas

3

Het volgende beeld wat u tegenkomt is het beeld van Koning Mongkut, Rama 4. Deze Koning staat bekend om zijn goede banden met de westerse wereld. Hij stelde zijn rijk open voor andere culturen en deed zaken met Europa en de Verenigde Staten. Hij had een vrouwelijke Engelse vertegenwoordiger die woonde aan het hof. Hierover is een bekend boek geschreven: The English Governess at the Siamese Court, later ook verfilmd.

Het laatste beeld wat in Hua Hin te vinden is, is het beeld van Koning Chulalongkorn, Rama 5. Deze Koning heeft een reeks van hervormingen doorgevoerd in Thailand. Hij heeft er onder andere voor gezorgd dat Thailand niet gekoloniseerd werd. Ook schafte hij de slavernij af in het Thaise rijk.