15 november: Loy Krathong

mai479De Tourism Authority of Thailand heeft zes locaties aangewezen voor toeristen die op zoek zijn naar de mooiste Loy Krathong festivals in Thailand op 15 november.

Het jaarlijkse festival valt in de nacht van de volle maan van de 12de Thaise maanmaand, dat is op dinsdag 15 november van dit jaar.
In wezen is het een familiefeest, het festival heeft zijn oorsprong in de legendes van de Sukhothai periode (1238-1438). De legendes vertellen over leden van de koninklijke familie die een feest organiseerden om te vragen om vergeving van Phra Mae Kongka (Ganges godin van rivieren) en om respect te tonen aan de Heer Boeddha.681x454

De zes locaties zijn gekozen omdat vieringen aldaar uitbundiger zijn dan in andere plaatsen, maar eigenlijk kan het festival overal gevierd worden waar een rivier of meer is. De uitgekozen bestemmingen zijn: Bangkok, Ayutthaya, Samut Songkhram, Sukhothai, Tak en Chiang Mai.

Wat is een Krathong?
Loi betekent drijven en Krathong verwijst naar een boot in de vorm van een lotusbloem gemaakt van materialen zoals bananenbladeren, banaan boomstammen, kokosnoot of soms papier en zelfs brood. De Krathong bevat kaarsen, wierook en bloemen, maar de details en het ontwerp kan variëren. Nadat de Krathong klaar is zullen er wierookstokjes en kaarsjes op de krathong geplaatst worden en zal de Krathong met een gebed het water in worden gelaten.051

De schoonheidswedstrijd is een belangrijk onderdeel van het festival “The Noppamas Queen Contest”. Noppamas is een legendaries persoon uit de Sukhothai periode. Oude documenten referen vaak naar haar als hoofd chef van een Sukhothai Koning genaamd “Lithai”. Noppamas was de eerste persoon die een versierde Krathong heeft gemaakt en te water heeft gelaten om zo de riviergodin om vergeving te vragen. chiangmai-miss-loykrathong-beauty-contest-contestant

De beste plekken om Loy Krathong te vieren in Thailand:

• Bangkok, Loi Krathong festival is het best te bewonderen aan de oevers van de Chao Phraya rivier met historische tempels en paleizen als achtergrond, of het centrum waar de skyline domineert. Ongeacht de keuze de uitzichten zullen prachtig zijn met een volle maan.

Locatie: Asiatique rivierfront, de rivier Chao Phraya (Krung Thep Bridge – Krung Thon Bridge).

• Bang Sai, Loi Krathong Tam Prathip Festival is zeer traditioneel ook zijn hier missverkiezingen en een drijvende markt als achtergrond.

Locatie: Bang Sai Royal Folk Arts and Crafts Centre, Ayutthaya

• Samut Songkram Loi Kratong: De kuststad aan de riviermonding aan de Golf van Thailand zal grote menigten trekken en naar schatting 100.000 krathongs zullen hier onder de volle maan worden te water worden gelaten. Andere activiteiten zijn Thaise folk shows, Noppamas missverkiezing en krathong wedstrijden, ook het aanbieden van voedsel aan boeddhistische monniken langs de rivier is een highlight.

Locatie: Koning Rama II Memorial Park, Samut Songkram2012-11-28_1492183   Subscriber-false   Marketing-false   Newsletter-false   RegYSNewsletter-false  MicroTransactions-false

• Sukhothai Loi Krathong en Candle Festival: Deze eerste hoofdstad van het land waar het festival is ontstaan viert het festival door terug te gaan in eeuwen en oorspronklijke kleurrijke verhalen na te spelen tijdens het festival. Er zijn lichtparades, vuurwerk, traditionele dansvoorstellingen, lokale recreatieve spelen en ambachtelijke markten. Sukhotai Loy Krathong word gevierd in en nabij het Sukhotai historical park, in de avond zijn de tempelruïnes verlicht en worden gebruikt voor traditionele dansen waardoor het een zeer indrukwekkende plek is om van het festival te genieten.

Locatie: Sukhothai Historical Park, Sukhothaitour-loi-krathong-sukhothai-phitsanulok-2-days-1-night

• Tak, Loi Krathong Festival: Meer dan 8000 krathongs gemaakt van cococ en Banaanplanten en versierd met kaarsen drijven weg op de rivier de Ping in de buurt van de Hall of Fame Building in Tak. Het zorgt voor een indrukwekkend uitzicht om duizenden flikkerende kaarsen te zien weerspiegelingen in het water. Helemaal mooi is als ze onder de brug wegdrijven, de verlichte bootjes lijken te dansen op de rivier en vervolgen hun reis down stream. Vlakbij zijn er ambachtelijke wedstrijden en OTOP producten te koop voor de winkelende fans.

Locatie: Rattanakosin Bridge, Tak

• Chiang Mai, Yi Peng Festival: Hier is de viering in Lanna stijl. een combinatie van Yee Peng Balonnen die weg vliegen met wind en krathongs die wegdrijven met de stroming van de rivier de Ping. Het festival wordt ook gevierd op de gracht van de oude stad.

Locatie: Chang Klan Road, Chiang Mai stad .CoLP-1111-LoyKrathongMJ-5112-XLTijdens het Loy Krathong festival is onophoudelijk het Loy Krathong lied te horen. Het lied gaat als volgt:

วันเพ็ญเดือนสิบสอง น้ำนองเต็มตลิ่ง
Wan-pen duean sìp-sŏng , náam nong dtem dtà-lìng
The full-moon day (of) the twelfth month, as water fills to the banks

เราทั้งหลายชายหญิง สนุกกันจริง วันลอยกระทง
Rao tang-lăai chaai yĭng sà-nuk gan jing wan loi grà-tong
We all both men and women are having fun in Loi Krathong day

ลอย ลอยกระทง ลอย ลอยกระทง
loi loi grà-tong, loi loi grà-tong
float float the Krathongs, float float the Krathongs

ลอยกระทงกันแล้ว ขอเชิญน้องแก้วออกมารำวง
loi grà-tong gan láew,kŏr chern nóng gâew òrk maa ram-wong
We have already floated the Krathong already, I would like to ask you (beloved younger lady) to come out and dance (Thai folk dance)

รำวงวันลอยกระทง รำวงวันลอยกระทง
ram-wong wan loi grà-tong, ram-wong wan loi grà-tong
dance in the Loi Krathong day, dance in the Loi Krathong day

บุญจะส่งให้เราสุขใจ บุญจะส่งให้เราสุขใจ
bun jà sòng hâi rao sùk-jai
making merit will give us happiness

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *