Maleisië 10++ Tips

Een onverwacht goed vakantieland.

Niet veel mensen die thuis (al dan niet digitaal) door de reisgids zitten te bladeren hebben Maleisië in hun hoofd als reisdoel. In Azië trekken Thailand, Vietnam en Cambodja waarschijnlijk eerder de aandacht. Toch heeft Maleisië alles wat een reiziger zoekt.

Check: adembenemende eilanden, zoals Langkawi.

We lopen even het lijstje af: wervelende steden, check; witte zandstranden, check; heerlijk gevarieerd en lekker eten, check; nationale parken en wildlife, check; adembenemende eilanden, check; leuke mensen met allerlei verschillende achtergronden, check; een klimaat met veel zon, check. Kortom: u kunt uw hart verliezen aan Maleisië, want het is er interessant, het is er heerlijk en bovenal, het is er echt Azië. Om het u gemakkelijk te maken, hebben we een paar troeven op een rijtje gezet.

Batu Caves. Must see.

De beroemdste Hindoe tempel van Maleisië vind je in de Batu Caves. Het kalkstenen gebergte waarin de grotten van het tempelcomplex liggen is mogelijk 400 miljoen jaar oud. Laat in de 19e eeuw werden enkele van de grotten als tempel in gebruik genomen. De grootste ruimte, de Kathedraal Grot of Tempel Grot heeft hindoe altaren. Om het goed te kunnen zien moeten bezoekers de 272 treden van de trap beklimmen. De Ramayana Grot kan al van ver worden herkend aan het 15 meter hoge beeld van Hanuman.

Prachtige moskee in Malakka.

Malakka is een historische stad met rijke erfgoedgebouwen, oude monumenten en koloniale structuren. Het was in de 15de eeuw de belangrijkste haven in Zuidoost-Azië. Handelaren uit het westen en het oosten troffen elkaar hier. De stad heeft in de loop der eeuwen diverse overheersers gehad: Chinezen, Portugezen, Hollanders en Engelsen. De Nederlanders verkregen het door Padang op Sumatra met de Engelsen te ruilen. Zo ging dat toen. Uit India werd textiel aangevoerd, uit de Molukken kwamen specerijen, uit China zijde en porselein, uit Maleisië tin en uit Sumatra goud en peper.

Dutch Square in Malakka.

In de oude binnenstad vind je het rode plein. Het plein, officieel Dutch Square, heeft de rode bijnaam vanwege de gebouwen. Als u er staat, is meteen duidelijk waar die naam vandaan komt. In het oog springt de Christ Church, gebouwd in 1750 als een Nederlands Hervormde kerk. Daar vlakbij ligt het Stadthuys, in 1650 als woning voor de gouverneur gebouwd.

De Perhentian Eilanden zijn een kleine eilandengroep die veel Nederlanders direct aan een chocolade reep met kokosnoot vulling doen denken. De bounty eilanden zijn beroemd vanwege het koraal en een rijk onderwaterleven. Af en toe komen hier nog grote leatherback schildpadden aan land om hun eieren te leggen. De Perhentians zijn onderdeel van het National Marine Park of Malaysia. Perhentian betekent zoiets als ‘eindpunt’. De eilanden speelden een rol in de smokkelhandel tussen Maleisië en Thailand (wat hier behoorlijk dichtbij licht). Smokkelwaar wisselde hier van eigenaar.

Ervaar de jungle midden in het oerwoud.

De aantrekkelijkheid van Taman Negara is niet moeilijk te begrijpen: het is woeste natuur, dichtbegroeide jungle met snelstromende rivieren en een breed palet aan dieren die je zelden te zien krijgt (ook niet als je in het gebied bent trouwens). Het is het oudste regenwoud ter wereld en bestaat al 130 miljoen jaar. Verblijf bijvoorbeeld in het dorpje Kuala Tahan, midden in het groene oerwoud. In de directe omgeving ligt de Four Steps waterval (om te picknicken en om te zwemmen) en Terasek Hill, voor wie een wandeling door de jungle wil maken. Op het programma hoort een ‘night jungle walk’. Ervaar de jungle in het donker en kijk bij Bumbun Tahan, een plek waar veel zout in de grond zit, en (met een beetje geluk) herten, wilde beren en tapirs een portie zout komen likken.

Wil je meer weten over Maleisië, kijk dan bij 10++ Tips of op onze pagina met Algemene Informatie of bij Voorbereidingen Maleisië. Nog veel meer reizen vind je op Green Wood Travel. Vragen? Neem gerust even contact met ons op!