Sak yant tattoo in Thailand

Angelina-jolie-neck-tattoo
De laatste jaren is de interesse in Sak Yant tatoeages enorm toegenomen vooral nadat Angelina Jolie er een liet zetten. Eigenaar Tom Wijnstok van Thai Tattoo legt uit wat de Sak Yant tattoo inhoudt.

Steeds meer mensen verdiepen zich in het boeddhisme, gaan op vakantie naar Thailand en maken daar kennis met de magische Sak Yant tatoeages. Nadat Angelina Jolie een Ha Taew Sak Yant tatoeage op haar linker schouder liet zetten door Ajarn Noo Kanpai – Sompong Khanpai (in Thailand hebben mensen dikwijls meerdere namen) in Bangkok, ontstond er wereldwijd een brede interesse voor Sak Yant tatoeages. Er bestaan honderden verschillende Sak Yant ontwerpen.

Yant Ha Taew
De Yant Ha Taew is een Yant (tatoeage) die uit vijf lijnen (kata’s – mantra’s) bestaat en die in deze combinatie de drager bescherming en voorspoed brengt. Mantra’s zijn gebeden en psalmen met magische formules in het Sankriet, Khom, Khmer en Pali schrift. De krachtige Yant Ha Taew bestaat uit de volgende rijen die als basis de volgende mantra’s bevatten:

Rij 1: Beschermt je tegen rechtszaken en gaat slechte en negatieve invloeden van buitenaf tegen.
Rij 2: Zorgt voor een goede horoscoop, positieve constellatie en geeft bescherming tegen slechte karma.
Rij 3: Beschermt je tegen zwarte magie en vervloekingen in vele vormen.
Rij 4: Brengt je geluk, succes en voorspoed in je maatschappelijk leven.
Rij 5: Maakt je (sensueel) aantrekkelijk en versterkt je geluk en voorspoed zoals omschreven in de 4e rij, en geeft extra kracht aan de 3e rij.
Ajarn Noo Kanpai – Sompong Khanpai is beroemd geworden door zijn Angelina Jolie tatoeage en vraagt inmiddels tot 100.000 Thai Bath (€ 2800,-) voor het zetten van een Yant Ha Taew.

De Sak Yant, het geheime schrift
Het woord Sak betekent “tikken” of “tatoeëren” en Yant is afgeleid van Yantra, wat “heilig geometrisch ontwerp” betekent. Vele eeuwen werden Thaise en Khmer krijgers vermaard en gevreesd om de magische Sak Yant tattoos op hun huid. De tekeningen waren een mengeling van boeddhistische psalmen en gebeden, sjamanistische spreuken en tovenarij, die de religieuze overgang van het pre-boeddhistische Hindoetijdperk hadden overleefd en waren verwerkt in het geloofssysteem van de boeddhistisch herboren landen.

Sinds de tijd van koning Naresuan, in het gouden tijdperk van Ayutthaya, hebben Thaise soldaten bescherming gezocht in de kracht van Sak Yant, en het dragen van en bidden tot amuletten. De geallieerde troepen gaven Thaise soldaten in de Tweede Wereldoorlog en in de Vietnamoorlog de bijnaam “Taharn Phee” (spooksoldaten), vanwege hun Sak Yant tatoeages en amuletten.
Sak_Yant_Thai_Tattoo_by_darrenbianco

Een Sak Yant tattoo is een heilig geometrisch ontwerp, dat beschermende krachten en verschillende zegeningen verschaft door middel van boeddhistische psalmen en magische formules. De boeddhistische psalmen die vroeger in het Khom, Pali, Khmer en Thai Khom schrift rond deze Yants waren geschreven, staan bekend als “kata”. Een kata wordt in de westerse wereld ook wel een “mantra” genoemd. “Mantra” is een woord uit het Sanskriet dat “gebed” betekent.

Het Khom schrift (ofwel mantra’s) in en rond de Sak Yant zijn in de loop der eeuwen eigenlijk onleesbaar geworden. Het Khom schrift ontstond in het jaar 611 en kwam voort uit het Khmer schrift, wat zijn oorsprong had in het Pallava schrift uit India. Bijna alle Sak Yant is geschreven in “symbolische” Khom en soms in Thai Khom. Elke Sak Yant Master vertaalt het schrift naar zijn eigen symbolische schrift. Het daardoor ontstane geheimschrift heeft zodoende de “handtekening” van de Master. De kracht van de Sak Yant ontstaat mede door de gebeden die tijdens het zetten worden opgezegd.

De betekenis van Sak Yant
Welke betekenis hebben de verschillende soorten Yant? Als je de betekenis begrijpt, dan zal dat de kracht van de Yant die je draagt vergroten. Uiteindelijk is Sak Yant volkskunst in een pure vorm en maakt hij een belangrijk deel uit binnen je dagelijks leven. De lijnen die worden getrokken in de Yant vertegenwoordigen de navelstreng van Boeddha en staan van oudsher bekend als “de botten van de Yant”. Er zijn vele verschillende vormen Yantra, zoals de ronde Yant, de driehoekige Yant en de vierzijdige Yant.

De ronde Yant vertegenwoordigt het gezicht van Boeddha (Pra Pakt Pra Putta Jao) in de Brahmaanse traditie, met Brahma als betekenis.

De driehoekige Yant vertegenwoordigt de drie juwelen van de Boeddha Dharma en Sangha (Pra Put, Pra Tamm, Pra Songk). In de Brahmaanse traditie worden de drie Heren des Hemels toegepast als de betekenis (Shiva Brahma, Vishnu).

De vierzijdige Yant vertegenwoordigt de vier elementen/continenten (aarde, water, lucht en vuur).

De geïllustreerde Yant vertegenwoordigt verschillende engelen, mensen en mystieke wezens (Sathw Himapant).

De Onk Pra vertegenwoordigt Boeddha zelf. Het symbool van de halve maan, die zo vaak te zien is boven “Onk Pra”, vertegenwoordigt de maan die onze weg verlicht tijdens onze donkere uren.

Unaalome vertegenwoordigt de heiligen, die de status van ‘verlicht schepsel’ hebben bereikt. De spiraalvormige zigzaglijn boven elke Yant heet Unaalome. De ketens van het verlangen zijn losgemaakt en terzijde gelegd. Deze wezens worden niet onzeker op hun pad, zoals normale mensen. De spiraal in het midden vertegenwoordigt de kruin van het hoofd van Boeddha. Kortom: De ultieme weg naar Nirvana. De kleine cirkel (zonnesymbool), die te zien is boven veel Yants, vertegenwoordigt de zon die overdag onze weg verlicht, en dat alle mensen en levende wezens bestaan onder de invloed van de sterren en planeten, en dat deze krachten ons in staat stellen om onszelf te ontwikkelen en verandering te brengen.

Naast de geometrische ontwerpen zijn afbeeldingen van Goden en dieren belangrijk in de ontwerpen van de Sak Yant. Naast Boeddha, Hanuman en Ganescha nemen o.a. de leeuw, tijger, gekko, krokodil en vogels een belangrijke plaats in.

Wat Bang Phra
In Thailand is de wereldberoemde Wat Bang Phra tempel de plek waar men heen gaat voor een door monniken getatoeëerde Sak Yant. De tempel staat 50 kilometer ten westen van Bangkok in de provincie. Het adres is Phra Udomprachanat (Luang Por Phern) Wat Bang Phra, Tambol Ban Gaew Fa Amphor Nakornchaisri, Nakornpathom.

Sak Yant
De tattoo sessies beginnen meestal rond acht uur ’s ochtends en het is verstandig om er vroeg te zijn omdat het er erg druk is. Je hoeft niet raar op te kijken als men je vraagt om eerst even het plein voor de tempel aan te vegen of een ander huishoudelijk klusje te doen. Daarna ontvang je van een monnik de zegening van de tempel. Nadat je offers, wat geld, bloemen en/of sigaretten hebt neergelegd, kijkt de Sak Yant Master welke Sak Yant er bij je past.

Als je nog geen Sak Yant op je lichaam hebt, dan kiest de monnik er een voor je. De Yant Gao Yord is meestal de eerste Yant die bij je wordt gezet, omdat het de “Yant Kru – meester Yant” en de meest heilige Yant is. De Gao Yord komt meestal hoog op de rug of borst. De negen Unaalomes staan bij de Gao Yord voor de negen pieken van de heilige berg Meru, volgens het boeddhisme het centrum van de kosmos en de verblijfplaats van de god Bramha. Brahma is volgens het boeddhisme de schepper van het heelal en de god van de wijsheid. De Yant omvat tevens negen symbolische afbeeldingen van Boeddha. Het cijfer negen neemt in het Boeddhisme een belangrijke plaats in. De namen van de negen Boeddha’s zijn A, Sang, Wi, Su, Loe, Bu, Sa, Pu en Pa.

De mantra’s onder de Gao Yord zijn geschreven in Khom, het antieke Khmer schrift. De mantra’s geven de drager diverse vormen van bescherming en voorspoed. Er zijn meerdere uitvoeringen van de Yant Gao Yord.

Sak Yant in Thailand en Nederland
Het tatoeëren in de tempel gebeurt op de traditionele manier met lange stalen tattoo sticks en met, door de monnik, zelf samengestelde inkt. De inkt bestaat meestal uit palmolie en houtskool. De inkt kan ook kruiden, slangengif, bloed, heilige grond en zelfs as van overledenen bevatten. Tijdens het zetten worden er mantra’s opgezegd om de Yant zijn (mystieke) kracht te geven.

In de maand maart is er op het terrein van het tempelcomplex het Wat Bang Phra tattoo festival (Wai Khru Day). Duizenden Sak Yant dragers komen op het festival af en sommigen raken in een extatische trance (Khong Khuen). Zij veranderen hierbij in één van de Sak Yant die zij op hun lichaam hebben staan. Je ziet dan ook mannen die zich gedragen alsof zij een tijger, slang, krokodil of zelfs een god zoals Hanuman zijn. In extase verzamelen ze zich voor het beeld van de beroemde monnik Luang Pho Poen die in 2002 op 79 jarige leeftijd overleed. Nadat men de zegening met het heilige water heeft ontvangen, keert de rust langzaam weer terug.

Wai Khru Day: in extatische trance bij de Wat Bang Phra tempel Wai Khru Day: in extatische trance bij de Wat Bang Phra tempel

Wai Khru Day: in extatische trance bij de Wat Bang Phra tempel.

Hoewel het in het verleden niet was toegestaan, kunnen vrouwen tegenwoordig ook een Sak Yant laten zetten. Monniken mogen geen vrouwen aanraken en helpers houden nu tijdens het tatoeëren de huid van de dame in kwestie strak. Tussen de dame en de monnik is een kussen geplaatst. De monnik hoeft op deze manier de vrouw niet aan te raken. Sommige monniken doen hier niet aan mee en weigeren resoluut om dames en toeristen te tatoeëren.
d9ba0a2a4f94735a339698614baa09e44cc23e72

In Nederland speelt het bovenstaande niet en tatoeëert Thai Tattoo in Vlaardingen uitsluitend Sak Yant bij zowel mannen als vrouwen. Dit gebeurt niet met de stalen tattoo sticks uit Thailand maar met de modernste apparatuur, omdat er zo minder beschadiging aan de huid ontstaan en het tatoeëren minder pijnlijk is. Tom van Thai Tattoo kan het Khom schrift duiden en schrijven, heeft de zegening ontvangen om Sak Yant te mogen tatoeëren en beschikt over een ruime collectie originele Sak Yant ontwerpen, welke o.a. van bevriende monniken uit Thailand komen. Thai Tattoo ontvangt Sak Yant liefhebbers uit heel Europa.Een Sak Yant gezet met “onzichtbare” olie

In Thailand gebeurt het tatoeëren bij vrouwen dikwijls met olie, zodat de Sak Yant met al zijn kracht wel aanwezig is maar niet zichtbaar. Binnen twee weken is de wond genezen en zie je de Sak Yant niet meer.

De regels van een Sak Yant
Als je een Sak Yant laat zetten zul je je aan een aantal regels moeten houden. Hoewel elke monnik die een Sak Yant tatoeëert je een eigen interpretatie van de algemeen geldende regels meegeeft, zijn de meest belangrijke regels dat je niet mag doden, stelen, liegen, genieten van seksueel wangedrag en geen verdovende middelen tot je mag nemen.

Als je van plan bent om een tatoeage te laten zetten in Thailand, let dan in elk geval goed op of de shop waar je terechtkomt hygiënisch werkt. Uit recent onderzoek bleek helaas dat in veel shops de kans op een hepatitis infectie groot is. Als je geen tijd hebt om naar de Wat Bang Phra tempel te gaan, of als het er te druk is, dan is Ajarn Thoy Dabos van de tempel Wat Thong Wai, Sukhumvit Soi On Nut 25 in Bangkok een goed adres.

Ben je in Chiang Mai, Noord Thailand, dan kun je naar de monnik Pi Bang Grating in de tempel Wat Pra Non, Tambon Don Gaew 398 Moo 5 Soi Chatone -128 Mae Ri. De monnik Pi Bang Grating is een vriendelijke jonge Sak Yant master die vooral mooie tijger Yants zet. Natuurlijk is de keuze om de bij jou passende Sak Yant te kiezen altijd puur persoonlijk en maatwerk, zodat de mantra’s volledig aansluiten bij jouw wensen en leven. Veel succes bij het kiezen van de juiste Sak Yant en dat hij je veel bescherming, geluk en voorspoed mag brengen.

Sak Yant Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *