Schoonheden van Sangkhlaburi

47767064De meeste toeristen die naar Thailand komen, gaan vooral naar de bekende oorden. De minder bekende gebieden worden dan overgeslagen, terwijl die minstens zo mooi zijn. Sangkhlaburi is zo’n onbekend gebied.

Het district Sangkhlaburi ligt in de provincie Kanchanaburi in het noordwesten van Thailand. Vanuit Bangkok is het een prima bestemming om er een paar dagen door te brengen en eventueel te combineren met de vele bezienswaardigheden in Kanchanaburi zelf. Immers, de stad Kanchanaburi ligt op de weg naar Sangkhlaburi

Vanuit Bangkok is het ongeveer 320 kilometer rijden naar dit slaperige stadje met zo’n 15.000 inwoners. Dat lijkt niet ver, maar het kost je toch zeker 5 uur aan reistijd. Het grootste gedeelte van de weg is goed te doen, al schiet het niet echt op. De laatste 40 kilometers voeren door de bergen en zijn erg mooi. Tegelijkertijd is het wegdek hier soms slecht, waardoor je regelmatig flinke gaten moet ontwijken. Wel heb je van bovenaf de bergen een adembenemend uitzicht over het Vajiralongkorn meer. Ook vind je hier veel grotten en watervallen.

Een avontuurlijke tocht door de prachtige tropische natuur van Kanchanaburi met zijn rijke geschiedenis. Maak kennis met de olifanten en hun berijders, zak een rivier af op een vlot en rij in een oude trein over de beruchte dodenspoorlijn. Bezoek gebieden die, vreemd genoeg, overgeslagen worden door toeristen. Beleef authentiek Thailand!

Net iets buiten de stad Sangkhlaburi ligt de Drie Pagodas Pas. Dit is de plek waar de beruchte Birma-spoorlijn vanuit Thailand en Birma samen kwam. Nu ligt er nog een klein stukje van de spoorlijn ter herinnering aan dit vreselijke drama. Je ziet hier regelmatig Birmezen de grens met Thailand oversteken. Verder is hier een klein marktje waar je allerlei souvenirtjes kunt kopen.Sangkhlaburi is van oorsprong een Karen-dorp, maar er woont ook een grote groep Mon. Beide volken zijn etnische minderheden uit Birma.IMG_1632

Sangkhlaburi zelf telt naast de mooie natuur een aantal fraaie bezienswaardigheden. De meest bekende is de Mon brug over het meer. Met zijn 400 meter lengte is dit de langste houten brug van Thailand, al is hij in de zomer van 2013 behoorlijk beschadigd geraakt door noodweer in de provincie. Daardoor zakte een deel van de brug in. Er ligt nu een tijdelijke bamboebrug naast, zodat je toch het meer over kunt steken.
Verwacht geen luxe maar oprechtheid aan de grens van Myanmar. Deze tour is een uitgekiende combinatie van geschiedenis, avontuur, cultuur, natuur en ontspanning.

Dag 1: Veel belevingen in Kanchanaburi – boemeltrein – watervallen en Khao Leam Dam

Vroeg in de morgen vertrek vanaf uw hotel in Bangkok met een minibus naar Kanchanaburi , ongeveer 130 kilometer ten westen van Bangkok. Hier bezoeken we het JEATH-oorlogsmuseum en een van de oorlogsbegraafplaatsen. Het museum van de ‘dodenspoorlijn’ bestaat uit bamboebarakken, die er net zo uitzien als een Jappenkamp. Foto’s, tekeningen en zelfgemaakte voorwerpen herinneren aan de vreselijke gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, toen Japan, na bezetting van Thailand en Birma, een spoorlijn tussen beide landen liet aanleggen dwars door bergland en jungle.
Ook de ‘Bridge over the River Kwai’ staat op het programma. Deze brug werd wereldberoemd door de gelijknamige film.
Daarna met een boemeltrein naar Wang Po, het een na laatste station van de huidige Thais-Birmese spoorweg. De trein rijdt langzaam over de houten viaducten langs de River Kwai. Een schitterend gezicht, hou uw camera in de aanslag! Vlakbij de pier Pak Seang lunch in een plaatselijk restaurant. We rijden verder naar de Sai Yok Noi waterval om te relaxen en ons op te frissen. Op weg naar ons hotel passeren we de Khao Leam Dam. 2

Het Samprasob Resort is een uniek, in Thaise stijl gebouwd bungalow-resort op een heuvel aan de Wachiralongkom dam. We overnachten in de eenvoudige Boutique House kamers. Voor een meerprijs kunt u ook in de Samprasob View Deluxe overnachten.
Vanuit het resort heeft u een prachtig uitzicht over het meer en de langste houten brug van Thailand. Diner (niet inclusief) Het Samprasob resort staat bekend om zijn uitstekende keuken.

Overnachting: Samprasob Resort
Vervoer: (mini)bus & trein515e545dc083907-samprasob-pool1

Dag 2: Vandaag is alles puur natuur met een laag cultuur in het Mon-dorp

Na het ontbijt vertrek naar de pier. Met de ‘longtail’-boot maken we een schitterende tocht over de Bikli rivier; we varen tussen hoge bergen, bedekt met een dichte jungle. Als het water laag staat, kunnen we een oude ondergelopen tempel bezoeken. Staat het water hoog dan passeren we het dak van deze onderwatertempel. Onze boot stopt vlakbij een Karen-dorp.
In noordwest-Thailand zijn het veelal de Karen die olifanten opleiden en als mahout, berijder van olifanten, optreden. Vanuit een van hun dorpen maakt u een onvergetelijke rit door de ruige jungle, op de rug van zo’n jumbo. Deze olifanten-trekking van ongeveer een uur voert over heuvels, langs en door riviertjes en dichte jungle. Aan het begin van de middag een lunch (picknick) vlakbij een meertje.
Ontspan samen met de olifanten in het kristalheldere water**). Na dit gezamenlijke bad brengen de dieren ons naar het punt waar we op vlotten*** de Bikli rivier afzakken. Dit is een avontuur dat u niet mag missen! De vlotten zijn gebouwd van bamboe en u kunt meehelpen met navigeren over deze spannende rivier. Natuurlijk kunt u ook gewoon gaan zitten en genieten van de adembenemende natuur. We leggen aan in het Karen-dorp en gaan met een ‘longtail’ boot weer terug naar het startpunt. Vanaf hier reizen we per minibus naar het resort en kunt u even uitrusten.
In de namiddag zetten we de tocht voort naar Wat Wangvivegaram in Moo Baan Mon. Dit is een authentiek tempeldorp van de Mon. Evenals de Karen wonen zij in Thailand, langs de grens met Birma. Weer “thuis” bij ons resort maken we nog een wandeling over de langste houten brug van Thailand, een ware sensatie voor iedere reiziger. 515e545dc083914-samprasob-restaurant2

Vol met Oosterse indrukken keren we terug naar het Samprasob Resort voor een heerlijk diner.) 15202563515e545dc083908-samprasob-pool2

Dag 3: Inkopen (zeep) doen aan de grens met Birma en gekookt in Hin Dat en gekoeld in een jungle rivier

Ontbijt en vertrek naar de Three Pagoda Pass. Hier gaan we de grens (indien mogelijk) over naar Birma voor een bezoek aan een kleurrijke lokale markt met veel handwerk, meubilair van teakhout, celadon aardewerk, edelstenen (en nog veel meer) voor spotprijzen. Eenmaal terug in Thailand is het tijd voor onze lunch. Met een voldaan gevoel vertrekken we richting Bangkok.

Onderweg stoppen we onder meer bij de mineraalrijke Hin Dat heetwaterbronnen. Langs de heetwaterbronnen stroomt een jungle riviertje met heerlijk koud water. Geniet van de temperatuur verschillen. Er zijn douches en kleedkamers.

Transfer naar uw hotel in Bangkok, waar u kunt nagenieten van deze schitterende tocht.

Sangklaburi de toegangspoort naar Birma (3 dagen / 2 nachten)

922893_143277805859005_101120455_n

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *