Thailand voor rustzoekers: onontdekte eilanden!

Koh Kradan Boat

De Andaman kust is met hotspots als Phuket, Koh Phi Phi en Railay een immens populaire strandbestemmig. Stuk voor stuk prachtige bestemmingen, maar de rust is er vaak ver te zoeken. De wat onbekendere eilanden Koh Lanta en Koh Lipe zijn ideale plekken om deze drukte te ontvluchten. Zijn deze voor jou nog niet rustig genoeg, dan bieden wij je in dit artikel wat inspiratie: 11 ect onontdekte paradijsjes aan de Andaman kust!

1. Koh Yao

Het prachtige Koh Yao bestaat uit twee eilandjes, genaamd Koh Yao Yai en Koh Yao Noi, en is gelegen in de bekende Phang Nga Baai. Een ideale plek om de drukte van Phuket en Krabi te ontvluchten, want vanaf deze populaire bestemmingen is het eiland prima te bereiken. Er is niet veel te doen naast uitrusten, kayakken, wandelen, snorkelen en vissen. Er zijn geen geldautomaten, maar wel wat winkels, restaurants en voornamelijk middenklasse resorts.
Hoe kom je er? Vanuit Krabi en Phuket is Koh Yao gemakkelijk per boot te bereiken. Bij Green Wood Travel kan u terecht voor meer info over accomodatie op dit eiland.

Koh Yao Thailand

2. Koh Jum

Koh Jum, ook wel Koh Jam of Koh Pu genaamd, ligt erg gunstig ten opzicht van Krabi, Koh Phi Phi en Koh Lanta. Het eiland is deels bergachtig en deels vlak. Zwemmen en wandelen zijn waarschijnlijk de meest intensieve activiteit die je op dit eiland zal ondernemen, want op Koh Jum kom je vooral voor de rust.  Er is geen nachtleven en er zijn geen pinautomaten. Internet en elektriciteit is beperkt. Het meest bezochte strand is Andaman Beach, waar de meeste accommodaties (van heel goedkoop en basic tot middeklasse met wat meer comfort) te vinden zijn.
Hoe kom je er? Koh Jum is te bereiken per boot vanuit Krabi, Koh Phi Phi en Koh Lanta.

3416753736_0867eee0d1_o

3. (Little) Koh Chang

Om dit eiland niet te verwarren met het bekendere, grotere Koh Chang in de Thaise Golfkust wordt het ook wel Little Koh Chang genoemd. Little Koh Chang ligt naast Koh Phayam en is een stuk minder ontwikkeld. Het eiland is ruig, bestaat voornamelijk uit jungle en beplanting. Als je van luxe en comfort houdt moet je hier niet zijn want de accomodaties zijn basic, elektriciteit is er alleen ‘s avonds en  winkels zijn er zeer beperkt. Daarnaast worden er regelmatig schorpioenen, spinnen en slangen gespot. De bewoners gebruiken nauwelijks gemotoriseerde voertuigen. Al met al een eiland voor de avontuurlijke rustzoeker.
Hoe kom je er? Net zoals buureiland Koh Phayam is ook Little Koh Chang vanuit Ranong te bereiken. Er varen tevens enkele keren per week boten van en naar Koh Phayam.

Koh Chang Noi thailand

4. Koh Phayam

Koh Phayam ligt naast Little Koh Chang en is wat meer ontwikkeld en iets drukker. De wegen zijn geasfalteerd waardoor je het eiland prima per scooter kunt ontdekken. Long Beach is het drukste strand van het eiland met keuze uit verschillende accommodaties.  Je kunt verschillende watersporten uitoefenen zoals duiken, snorkelen en surfen. Koh Phayam is nog steeds redelijk onontdekt, gemoedelijk en wordt dus zeker niet drukbezocht maar zoek je écht alleen maar rust dan moet je hier niet zijn.
Hoe kom je er? Koh Phayam is vanuit de kustplaats Ranong per boot te bereiken.

Koh-Muk-Kradan-010_resize2

5. Koh Ngai

Koh Ngai is een klein eiland (8 vierkante kilometer) vlakbij Koh Lanta. Het wordt vaak als dagtrip bezocht, maar overnachten kan hier ook. Dit is wel duur, want in vergelijking met andere nabijgelegen eilanden, zoals Koh Kradan en Koh Mook (zie hieronder), is Koh Ngai erg prijzig. Overnachten kan voornamelijk in luxere resorts. Het eiland is vooral bekend vanwege de mooie koralen en de spierwitte stranden.
Hoe kom je er? Koh Ngai is één van de vele stops van de boot die tussen Phuket en Langkawi (Maleisië) vaart. Daarnaast vaart er een boot tussen Koh Phi Phi en Koh Lipe, die ook Koh Ngai aandoet.

Koh Ngai thailand

6. Koh Kradan

Ook Koh Kradan is een ultieme bestemming voor rustzoekers en strandliefhebbers. Het eiland is ideaal om je dagen in alle rust door te brengen. Ook hier vind je weer geen wegen en geen geldautomaten. Wat wel? Aan de zuidkust van het eiland ligt een groot koraalrif, wat dit eiland een perfecte snorkelplek maakt. In het oosten bevinden zich enkele simpele, goedkope bungalows en hutjes; binnen een paar meter sta je op het witte zandstrand.
Hoe kom je er? De boot die tussen Phuket en Langkawi (Maleisië) vaart én die tussen Koh Phi Phi en Koh Lipe maken ook een stop op Koh Kradan.

Koh Kradan Thailand

7. Koh Mook

Koh Mook (of Koh Muk) ligt op een half uur afstand van het vaste land, ter hoogte van de kustplaats Trang. Het eiland is onderdeel van het Hat Chao Mai Nationaal Park en heeft twee stranden die met een wandelpad aan elkaar verbonden zijn. Aan de oostkant ligt een klein dorpje met wat winkels, maar daar moet je je niet veel bij voorstellen. Een schitterende plek op het eiland is de lagune, de Emerald Cave genaamd. Naast het bezoeken van deze lagune staat genieten van de stranden en onderwaterwereld centraal.  Accomodatie is net zoals op Koh Kradan simpel en goedkoop.
Hoe kom je er? Net zoals Koh Ngai en Koh Kradan, is ook Koh Mook een tussenstop van de boot Koh Phi Phi-Koh Lipe en Phuket-Langkawi (Maleisië).

Koh-Muk-Kradan-418_resize

8. Koh Laoliang

Het eilandje Koh Laoliang bestaat eigenlijk uit twee eilandjes: Koh Laoliang Nong en Koh Laoliang Pi. Beide zijn prachtig: witte stranden, karstgebergten (geschikt voor rotsklimmen), kraakhelder water en mooi koraal. Er is slechts één resort op het eiland, bestaande uit safari-tenten. De prijs is zo’n 1500 Bath (33 euro) per persoon en dat is inclusief drie maaltijden! De tenten bevinden zich direct aan het strand.
Hoe kom je er? Koh Laoling is te bereiken per boot vanuit Koh Lipe, Koh Lanta en de kustplaats Trang.

Koh Laoliang thailand

9. Koh Tarutao

Koh Tarutao is een ontontdekt eilandje vlakbij de Maleisische grens, naast het bekendere Koh Lipe. Het eiland is 26km lang (152km²) en is het grootste eiland van het Tarutao National Marine Park. Koh Tarutao bestaat voornamelijk uit mangrovebossen, jungle en kartsgebergten, die omringd zijn met prachtige, spierwitte stranden. In de tweede wereldoorlog was Koh Tarutao een gevangeniseiland en restanten daarvan zijn nog altijd terug te vinden. Er zijn geen geldautomaten en elektriciteit is beperkt.
Hoe kom je er? Koh Tarutao is te bereiken per boot vanuit Koh Lipe en Pak Barra (vaste land).

tarutao_01

10. Koh Adang

Ook vlakbij Koh Lipe, op amper tien minuten vaarafstand, ligt Koh Adang. Dit eiland wordt voornamelijk bezocht als dagtrip vanuit Koh Lipe, wat betekent dat je alle rust van de wereld hebt als je er besluit te overnachten. Het eiland heeft geen wegen, winkels en geldautomaten, maar wel prachtige verlaten stranden. Heb je na het uitrusten zin in een stevige wandeling, dan zijn er wat wandelpaden die je naar de meest adembenemende uitkijkpunten brengen.
Hoe kom je er? Koh Adang is enkel te bereiken vanuit het meer toeristische Koh Lipe. Deze bootrit duurt slechts 10 minuten.

Koh Adang thailand

11. Koh Bulon

Nog zo’n verlaten eiland in het diepe zuiden: het piepkleine Koh Bulon. Elektriciteit is alleen beschikbaar in de avond en ook hier zijn geen geldautomaten, maar daar krijg je witte stranden, charmante locals en oneindig veel rust voor terug, bijvoorbeeld op dit bescheiden resort. Er zijn een aantal mooie wandelpaden door de dichtbegroeide natuur.
Hoe kom je er? Koh Bulon vormt een stop van de boot tussen Koh Phi Phi en Koh Lipe, die tevens via Koh Lanta, Koh Ngai, Koh Muk en Koh Kradan vaart.

1304456056