Thaise olifanten, ‘werkloos’ vanwege coronavirus

Onder de miljoenen werklozen in Thailand als gevolg van het coronavirus zijn ook olifanten die afhankelijk zijn van toeristen om hun enorme eetlust te voeden.

Met een beperkt aantal buitenlandse bezoekers hebben commerciële olifantenkampen en opvangkampen geen geld voor hun onderhoud.

Stichting Save Elephant in de noordelijke provincie Chiang Mai bevordert de terugkeer van de olifanten naar hun oorspronkelijke omgeving. De stichting ondersteunt fondsenwervende oproepen om dieren te voeren die nog steeds in toeristenparken zijn gehuisvest, maar vindt het ook goed dat ze terugkeren naar hun natuurlijke leefomgeving waar ze meer zelfvoorzienend kunnen zijn.

Sinds vorige maand zijn meer dan 100 olifanten vanuit heel Chiang Mai naar hun geboorteland Mae Chaem gemarcheerd, dat bezaaid is met dorpjes waar de Karen etnische minderheid leven en traditioneel olifanten houden.

De karavaan van 11 olifanten, hun eigenaren en hun mahouts, vertrok op 30 april en reisde over heuvels, over verharde en onverharde wegen. Ze werden maandag begroet met een welkomstfeestje bij hun aankomst in het dorp Ban Huay Bong.

‘Deze olifanten hebben al twintig jaar geen kans meer om naar huis terug te keren. Ze lijken erg blij als ze thuiskomen, ze maken hun gelukkige geluiden, ze rennen naar de beek bij het dorp en hebben plezier samen met onze kinderen” verteld een dorpeling.

“We weten niet wanneer COVID-19 zal verdwijnen”, verteld de woordvoerder van Save Elephant. “Dus dit is onze taak, de olifanten helpen voeden die door de uitbraak zijn ontslagen.”