Vakantie maakt je officieel gezonder!

2336472887_516fdc52cc_zOp vakantie gaan is goed voor je gezondheid, zo blijkt uit ieder onderzoek. Verrassend is dat natuurlijk niet, maar het gaat toch verder dan we dachten. Een vakantie is goed tegen stress, verbetert je slaappatroon, verlaagt de bloeddruk, versterkt je relaties, doet je langer leven én kan zelfs een positief effect hebben op je libido.
Waarschijnlijk heb je op vakantie zelf al één of meerdere van deze positieve effecten ervaren, maar nu is er ook wetenschappelijk onderzoek als bewijs. Daarvoor zorgde een groep psychotherapeuten, die zich in hun studie focusten op 12 mensen. Die hadden een verschillende achtergrond en leeftijd, maar leidden stuk voor stuk een druk leven.

Drie koppels werden voor twee weken op vakantie gestuurd. Een eerste koppel bezocht Thailand, een tweede deed vrijwilligerswerk op een schip in het Amazone regenwoud van Peru en het laatste mocht uitrusten op een eiland in de Maldiven. De andere drie paren bleven thuis en moesten gedurende deze periode blijven werken.
Mentaal

Hoewel de resultaten niet eenduidig waren, stelde psychotherapeute Christine Webber wel vast dat de vakantie zorgde voor een positiever humeur en een hoger energieniveau. De proefpersonen keerden ontspannen terug van hun reis en waren zich weer beter bewust van hun doelen in het leven.
De paren die thuisbleven hadden daarentegen geen positievere gevoelens. Integendeel zelfs, want sommigen hadden last van negatieve emotionele en mentale gevoelens.dampa_fish1sumbariner elnido

Fysiek
Daarnaast waren er ook duidelijke fysieke veranderingen. Aan de hand van verschillende tests en controles stelden wetenschappers van ‘Nuffield Health’ vast dat de bloeddruk van de vakantiegangers gemiddeld 6 procent daalde. Hun slaapkwaliteit verbeterde dan weer met 17 procent, terwijl de weerstand tegen stress er met 29 procent op vooruitging.
Bij de thuisblijvers was er een gemiddelde bloeddrukstijging van 2 procent en een achteruitgang van 14 procent qua slaapkwaliteit. Bovendien konden ze 71 procent minder goed omgaan met stress.
Verrassend was ook de verbeterde verhouding tussen taille en heupen bij de vakantiegangers. Want hoewel je op reis de neiging hebt om meer te eten, kwamen zij in betere vorm terug.
Maar…

Toch was het niet alleen rozengeur en maneschijn. Eén van de proefpersonen op de cruise in het Amazonewoud vond de reis te verstikkend en kwam met een verhoogd stressniveau terug. De twee vriendinnen op de Maldiven moesten dan weer voortdurend ontkennen dat ze een verliefd koppel waren, wat hen erg irriteerde (hoewel één van hen wel een hoger libido rapporteerde).
Opvallend was ook dat je niet noodzakelijk op het strand moet liggen om ontspannen terug te komen. “In het experiment bleek het koppel met de drukste reis – naar Thailand – op lange termijn de grootste vermindering van stress te hebben”, zegt Christine Webber.

“Algemener toonden onze bevindingen dat de meeste mensen gelukkiger, uitgerust en met minder stress terugkomen van een vakantie. En die voordelen kunnen zelfs maanden blijven duren.” Hoog tijd dus om je vakantie voor de komende winter te boeken bij Green Wood Travel!

Koh Kood resort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *