Vogels spotten in Thailand

vogels-ThailandVogels spotten is een sport die steeds populairder wordt. Misschien is er wat twijfel over de term sport als je aan mannen (dat zijn het meestal) denkt die urenlang in de bosjes liggen met een verrekijker om dan eindelijk die klapekster of bontbek plevier te mogen zien. Maar voor de ware vogelaar is dit een bloedserieuze en verslavende bezigheid. Hele dagen in de natuur is dan ook best prettig en het uitwisselen van gegevens met mede-vogelaars over de hele wereld boeiend. Thailand is een uitstekende plek om vogels te zien in alle soorten en maten. Meer dan 900 soorten zijn er te zien. Ter vergelijking: in Nederland zijn het er ongeveer 500 en in een top vogelland als Peru zijn het er 1879. In de heuvels van Noord-Thailand is er veel aan vogels te zien o.a. bij Doi Inthanon en Doi Angkhang maar ook de nationale parken Kao Yai in het noordoosten en Khao Sok in het zuiden zijn uitstekende locaties om te genieten van alle tropische flora en fauna en natuurlijk de vogels.

Met bijna 1000 waargenomen soorten is Thailand een waar Mekka voor vogelaars. Door zijn unieke ligging kent Thailand veel verschillende habitats en is het een belangrijke plek op de trekroutes. Dus of je nu steltlopers wilt zien langs de kust, ijsvogels in de jungle of roofvogels in de bergen: alles is mogelijk. De uitstekende infrastructuur van het land staat garant voor een vlotte bereikbaarheid van alle belangrijke vogelgebieden.

Zelfs op toeristeneiland nummer 1 Phuket zijn heel wat vogelsoorten te spotten. Green Wood Travel heeft diverse tours waarbij de natuur centraal staat en ook vogelaars zeker aan hun trekken komen zoals de tours met gids/ bioloog Sjon Hauser door Noord-Thailand en de tours in Khao Yai en Khao Sok. Ook andere bestemmingen en speciaal op maat gemaakte programma’s zijn mogelijk.4958975068_27d806973e

Doi Inthanon National Park is dé vogelspot bij uitstek van het Noorden. Goed bereikbaar vanuit Chiang Mai staan dit park en gelijknamige berg (2565mtr) garant voor een onvergetelijke ervaring. Maar liefst 382 soorten zijn hier waargenomen, waarvan 266 ‘residents’. De Groenstaarthoningzuiger is hier endemisch en wordt alleen gezien rondom de top van de berg.

Daarnaast tref je er o.a. Ornaatminia, Indische Bloedwielewaal en vele Vliegenvangers. Zelf heb ik destijds terplekke een scooter gehuurd, om zo zelf de berg en het park te verkennen. Niet door de verrekijker kijken terwijl je rijdt want de wegen zijn nogal bochtig!

Voor een metropool heeft Bangkok bijzonder veel te bieden als je hier een dagje wilt vogelen. Mijn favoriete stop, als ik in Bangkok ben, is het Suan Rot Fai park.

Het park heeft o.a. diverse IJsvogelsoorten, Klauwieren en de prachtige Indische Scharrelaar in de aanbieding. Maar ook de kleurrijke Menievogels tref je er in grote hoeveelheden aan. Doordat het park druk bezocht is door de inwoners van Bangkok zijn de vogels aan mensen gewend en laten ze zich goed bekijken. Vanuit Bangkok kun je eenvoudig één- of meerdaagse vogelexcursies boeken.5691602101_09e4dfdaa4_o

De mangroves en zoutpannen rondom Petchaburi kennen een enorme rijkdom aan soorten: Steltlopers, IJsvogels, Bijeneters, Waaierstaarten, Koekoeken, etc. Teveel om op te noemen. In de wintermaanden is dit tevens één van de plaatsen waar de met uitsterven bedreigde Lepelbekstrandloper en de White-faced Plover te zien zijn. Deze laatste soort is recentelijk herontdekt, nadat hij per abuis meer dan een eeuw uit de vogelgidsen verdween. Vandaag-de-dag is deze kleine plevier (verwant aan de Strandplevier) dé attractie van Laem Pak Bia. Met een van de lokale vissersboten kun je je tot aan de Sandspit laten varen, waar je dit prachtige vogeltje met eigen ogen kunt bewonderen. Een must voor elke vogelaar! En: de rustige badplaats Hua Hin ligt binnen handbereik! Ik ging op pad met Mr Deng – een visser die in zijn vrije tijd graag vogelt en tegen een kleine vergoeding met vogelaars de zee op gaat. Gezegend met een uitstekend stel ogen (en een telescoop), ziet hij de meest kleine vogels al van grote afstand.

Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk – een paar uur met hem op pad en je kunt weer tientallen soorten aan je lijstje toevoegen. Bij terugkomst heeft mevrouw Deng vaak nog wat lekkers klaarstaan. En dan te bedenken dat er vele lokale Mr. Deng’s zijn in Thailand!

Met een oppervlakte van bijna 3000 km2 is dit Thailands grootste nationale park en verreweg de beste plek voor bossoorten. 5335673940_1d6afdce07_o

Door zijn ligging vind je hier zowel ‘noordelijke’ soorten waarvoor dit de zuidelijkste plek op de distributiekaart is, als ‘zuidelijke’ soorten die Kaeng Krachan als meeste noordelijke plek hebben.
Een aantal echte zeldzaamheden zijn hier te vinden. Met een mix van geduld en geluk maak je hier kans op de Blauwe Pitta en de Reuzenpitta. Spechten en andere typische bosvogels zijn hier goed te horen en te zien. Het park is tevens de enige plek in Thailand waar de Trapstaartekster te bewonderen is! Trek dus gerust enkele dagen uit voor dit uitgestrekte gebied.

Organisatie aanvraag via Green Wood Travel?

Hierboven staat slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je komt als vogelaar aan je trekken. Green Wood Travel is als geen andere in staat om de organisatie van je trip uit handen te nemen. Hierdoor kun je je concentreren op hetgeen waarvoor je komt: genieten van de enorme vogelrijkdom die het land te bieden heeft. En wil je een gids? Geen probleem, ook die regelt het team van Green Wood Travel graag voor je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *