Vroegboekkorting of Last Minute?

view-from-elephant-hills

Het vroegboekseizoen voor de zomervakantie loopt van december tot februari. Veel reizen worden in deze periode met soms wel 50 procent korting verkocht. Maar, niet iedereen heeft in januari al zin om over de vakantie na te denken. Deze mensen zweren bij een last minute: lekker goedkoop en avontuurlijk! Maar wat is nu eigenlijk het goedkoopst? Profiteren van de vroegboekkorting? Of een last minute vakantie boeken, terwijl je al bijna op Schiphol bent? Uit ons onderzoek is gebleken dat daar geen eenduidig antwoord op te geven is.

 

Vroegboekkorting of last minute?
Of het slim is om in januari al te boeken of pas een paar dagen voor vertrek een vakantie uit te kiezen, hangt van veel factoren af. Daarom hebben we een test ontwikkeld. Ontdek hieronder in de infographic of jij een typische vroegboeker bent, of op het allerlaatste moment een vakantie boeken meer jouw ding is.

vroegboeken-of-last-minute
Maar wat is nu eigenlijk het goedkoopst?
Wat kwam er bij jou uit? Is het slimmer om vroeg te boeken? Of kun je beter het laatste moment afwachten?

Als je niet gebonden bent aan een tijd en een bestemming, kun je in veel gevallen het beste wachten met boeken tot vlak voor je vertrekt. Vroegboekers zijn namelijk maar zelden goedkoper uit. In de praktijk worden de enorme vroegboekkortingen vaak tenietgedaan door brandstoftoeslag en andere heffingen. Daar staat tegenover dat het voordeel van een last minute de laatste jaren minder groot geworden is. Vlak voor de zomer stijgen de prijzen van vluchten naar populairste bestemmingen zelfs vaak weer doordat er schaarste is ontstaan.

Kortom: het hangt helemaal van jouw wensen af wat het voordeligst uitpakt. Op de vraag wat er goedkoper is, kunnen we dus geen kant en klaar antwoord geven.

El_Nido_Palawan_1

Wat je ook van plan bent, we hebben hieronder de belangrijkste overwegingen nog eens voor je op een rijtje gezet. Lees verder voor de uitleg en handige tips voor vroegboekers én lastminute-vakantiegangers.

Hoogseizoen = vroegboeken
Het hoogseizoen loopt grofweg van 1 juli tot en met 31 augustus. In deze periode zijn de meeste mensen vrij en gaan ze op vakantie. Vroegboeken is voor zonvakanties dan ook eigenlijk alleen van toepassing op het hoogseizoen. Wil je daarbuiten op vakantie? Dan is een paar weken of zelfs dagen voor vertrek boeken vaak prima mogelijk.

Kamer met zeezicht
De kamers met zeezicht in de mooiste hotels zijn vaak als eerste uitverkocht. Wil je in het hoogseizoen in een mooie kamer overnachten, dan is zo vroeg mogelijk boeken het advies. Maakt het je niet zoveel uit waar je slaapt, omdat je bijvoorbeeld toch de hele dag op pad bent? Dan kun je gerust wat later boeken. Bekijk dan wel de reviews over het hotel op de website van Green Wood Travel.

Maandenlange vakantie voorpret
Terwijl het buiten vriest of keihard regent, zit jij achter de computer foto’s van blauwe luchten, witte stranden en prachtige hotels te bekijken. Een van de leukste dingen van vroegboeken is dat je heel lang hebt om je te verheugen op de vakantie. Je hebt alle tijd om informatie over de hotspots te verzamelen, een reisplan te maken en reisgidsen door te bladeren. Daar staat tegenover dat je soms nog wel een half jaar moet wachten voor je zelf op die ligstoel aan het zwembad ligt… of dat een nadeel of een voordeel is, laten we graag aan jou!

240826748_152d0a66b7_z

Vroegboeken is voorbereiden
Hoe eerder je weet wanneer en waarnaartoe je op vakantie gaat, hoe eerder je kunt beginnen met regelen. Handig, want dan kun je alvast een oppas regelen voor eventuele huisdieren, je baas op de hoogte stellen van je afwezigheid en vervoer regelen naar het vliegveld. Denk ook aan eventuele inentingen, bijvoorbeeld tegen Hepatitis A.

Vooraf betalen of wachten op vakantiegeld
Als je vroeg boekt, is het de gewoonte dat je een deel van de reissom vooruit betaald. Zo weet men zeker dat jij op de afgesproken datum in het vliegtuig stapt. Je moet dus, voor je je vakantiegeld ontvangt, al een deel van de vakantie betalen. Last minute boeken is dus slimmer, als je op je vakantiegeld wilt wachten. Gelukkig hoef je bij een vroege boeking niet alles in een keer te betalen. De rest mag je vaak in de weken voor vertrek over maken. Je hebt dus nog even om te sparen voor de rest van je vakantie! Als je heel ver van tevoren boekt, is het slim om een annuleringsverzekering af te sluiten. Onverwachte (gezondheids)problemen of onrust in het betreffende vakantieland kunnen roet in het eten gooien.

Mae Fah Luang Gardens

1 weekje of een maand op vakantie
Als je last minute een vakantie boekt, gaat het vaak om een weekje of 10 dagen, waarin de betreffende reis nog vrij is. De duur van je vakantie is vooral belangrijk als je een kamer in een hotel of een appartementencomplex reserveert. Wil je langer op vakantie in hetzelfde hotel, dan is het slim om langer van tevoren te boeken. Zo weet je zeker dat je drie weken lang in dezelfde kamer kunt vertoeven. Als je het geen probleem vindt om halverwege de vakantie van kamer te wisselen, is het natuurlijk ook mogelijk om wat korter van tevoren te boeken.

Last minutes minder scherp geprijsd
Er zijn minder supergoedkope last minutes dan een paar jaar geleden.  Toch kan het nog wel eens gebeuren dat, ondanks een flinke vroegboekkorting, de vakantie een paar dagen voor vertrek nóg goedkoper wordt aangeboden. Een echte stuntprijs. Dat is leuk voor de impulsieve vakantiegangers, maar vervelend voor de vroegboekers. Je hebt dan geen recht op restitutie, het is simpelweg het risico wat je loopt als je er vroeg bij bent. Een schrale troost: als gevolg van schaarste kunnen de prijzen vlak voor vertrek ook nog eens flink stijgen.

Flexibel? Last Minute!
Hoe flexibeler je bent, hoe makkelijker het is om op het laatste moment een vakantie te boeken. Het maakt dan niet uit of je 14 dagen weg bent of op een lastige dag vliegt. Als je maar twee weken vakantie hebt en daar alles uit wil halen, is het slim om vroeger te boeken. Dan weet je zeker dat je in die periode aan een zonnig strand zit.

elephant-khao-sok-national-park

Kinderen? Vroegboeken!
Met kinderen ben je vaak minder flexibel dan wanneer je met zijn tweetjes op vakantie gaat. Al is het alleen maar omdat je strikt gebonden bent aan de drukke schoolvakanties. De geliefde bestemmingen voor kinderen, bijvoorbeeld hotels met een groot zwembad, zijn bovendien vaak al vroeg volgeboekt. Dus vroeg boeken als je met kinderen reist. Veel hotels hebben beperkt aantal familiekamers.

Stressvol begin van de vakantie
Op het laatste moment weten wanneer en waarnaartoe je op vakantie gaat kan behoorlijk stressvol zijn. Kun je dat aan? Of begin je de vakantie liever iets relaxter? Als je geen problemen hebt met stress, dan is een last minute echt iets voor jou. Tip: zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt, zodat je ieder moment kunt vertrekken.

Bespaartips zonvakantie
Of je nu vroeg boekt of last minute op vakantie gaat, we hebben nog een paar handige tips voor je, om ervoor te zorgen dat jij zoveel mogelijk bespaart op de zomervakantie:

– Boek online!
– Staar je niet blind op vakanties vanaf Schiphol. Een ander vliegveld kan zo 100 euro per ticket schelen. Woon je vlakbij de grens, kijk dan ook eens naar Düsseldorf, Weeze, Antwerpen en Brussel.
– In veel gevallen is het goedkoper om een complete reis te boeken, waarbij je dus betaalt voor de vlucht, een eventuele transfer en je accommodatie. Bij Green Wood Travel wordt uw reis op maat gemaakt!
– Check ook altijd even de visumplicht voor je vakantieland. In sommige landen met visumplicht, is het mogelijk om je visum bij aankomst op het vliegveld te kopen. Voor andere landen moet je je visum ver vooraf aanvragen, op vertoon van je boekingsbewijs. Een last minute is dan lastig. Op onze website vindt u meer informatie over visum.

005

Met dank aan Uitmetkorting.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *