Wat James Bond al weet en jij nu ook!

ManWGoldenGun_174Pyxurz

James Bond kwam er al snel achter: Bangkok is een waterwereld. In ‘Man with the Golden Gun’ maakt Roger Moore als 007 al volop gebruik van het enorme netwerk van rivieren en kanaaltjes dat Bangkok doorkruist. Niet voor niets dat Bangkok lang geleden al het Venetië van het Oosten werd genoemd.

1860-bkk-klong

Ruim honderd jaar geleden waren er nog bijna geen wegen in Bangkok. De mensen woonden en werkten op het water. Met die kennis in pacht is het niet moeilijk om je voor te stellen hoe de wereldberoemde drijvende markten zijn ontstaan. Er waren simpelweg geen anderen!

floating-markets-2

Nog altijd telt Bangkok bijna 1200 kanaaltjes, bij elkaar goed voor een lengte van 2300 kilometer! En nog altijd worden er mensen en goederen over vervoerd. De bekendste khlong-route, die over de Saen Saep, voert langs het Prince Palace Hotel. Veel Thailand bezoekers zijn hier vast wel eens op de boot gestapt.

PNSOC590912001002101

In Bangkok vinden ze dat ze best nog meer gebruik kunnen maken van al die watermogelijkheden. Het levert snel en goedkoop vervoer op. Er gaat (alhoewel nogal onregelmatig) ook een boot van de Chao Praya rivier naar China Town vaart. Ze gebruiken opgeknapte boten waar vroeger vuilnis mee werd vervoerd. Recenter is een toeristenboot over de Saen Saeb die vanaf Pratunam (bij Central World) doorvaart naar Khao San Road. Kosten: 200 baht voor een hele dag en daarmee een stuk duurder dan de ongeveer 9 baht die een kort enkeltje kost.

Voor het eerst gepubliceerd: 28 september 2016. Actuele update: 10 december 2018.