Het Groene Hart van Sri Lanka (8 dagen)

Tourcode:SR-0002
Datum: Dagelijks
Tijd: 08.00
Category: Rondreis individueel
Algemene waardering: uit of 5 beoordelingen. eerlijke recensies. Lees Recensie
Het groene hart van Sri Lanka beslaat eigenlijk het grootste deel van het eiland dat we lang geleden kende als Ceylon. Natuurlijk bekend van de thee, en terecht, misschien ook vanwege de heerlijke curries en rijst. Onbekender is het natuurschoon dat op Sri Lanka eigenlijk altijd voorhanden is. Deze acht dagen door het groene hart zetten u (als de dieren een klein beetje meewerken, het is geen dierentuin) oog in oog met flamingo's, apen en olifanten. U doorkruist het mooiste regenwoud van het eiland (het Singharaja regenwoud), maakt een avond jeep safari in Bundala National Park, waar vele duizenden trekvogels neerstrijken in de lagunes van dit natuurgebied.

U ziet watervallen en uitgestrekt theeplantages, gaat wandelen door Klein Engeland en kunt naar de savanne van Horton Plains. Ook bezoekt u de Tempel van de Heilige Tand, een tand van Boeddha, het heiligste relikwie van het land. En als u wilt 'World's End', een steile rotswand met een bijna 900 meter diepe afgrond.

Het voormalige eiland Ceylon wordt omringd door de Indische Oceaan en is overzichtelijk klein (denk aan Nederland). Omdat het zich zonder al te veel te reizen laat ontdekken, is er alle tijd om te genieten van smaragdgroene rijstvelden, bronskleurige stranden, levendige dorpjes, tropische oerwouden met wilde dieren en heuvelland vol plantages.
Overnachting: Ratnaloka Tour Inns Hotel
Maaltijden:
Vervoer: minibus
Dag 1: Aankomst op Sri Lanka. Naar de edelstenen stad Ratnapura.
Aankomst op Sri Lanka. U wordt opgewacht door onze Engelssprekende chauffeur die u naar Ratnapura brengt, dat ligt op ruim honderd kilometer van hoofdstad Colombo.

U heeft de gelegenheid om een wandelingetje naar het dorp te maken of in de omgeving vogels te observeren.

Waarschijnlijk had Sri Lanka (dat toen nog niet zo heette) tweeduizend jaar geleden al de bijnaam van het 'eiland van de edelstenen'. Die reputatie is gebaseerd op wat er in dit gebied rond Ratnapura is gevonden. Om maar eens wat te noemen: de Blue Giant of Orient, een ongeveer 465 karaats saffier, de grootste ter wereld, of de Rossar Reeves Star Ruby, een van de grootste en duurste robijnen.


Overnachting: Ratnaloka Tour Inns Hotel
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: jeep
Dag 2: Excursie naar het Singharaja regenwoud, het woud van de leeuwenkoning.
Vroeg in de ochtend maakt u een Jeep excursie naar het Singharaja regenwoud. Vanwege het vroege vertrek heeft het hotel voor u een ontbijtpakket klaargemaakt.

Het Singharaja regenwoud staat op de Wereld Erfgoedlijst vanwege het belang van dit natuurgebied voor het ecosysteem van Sri Lanka. Los daarvan is het het mooiste en grootste regenwoud van het eiland. Het plantenrijk is hier op z'n best, er zijn meer dan 830 bloeiende plantensoorten geteld. Singharaja betekent leeuwenkoning, een verwijzing naar de Sri Lankaanse leeuw die hier leefde. Die treft u hier niet meer aan, maar wel apen, talloze vogels en mogelijk een olifant. Al zijn er hier niet veel meer van in dit natuurgebied.

Na deze excursie keert u terug naar Ratnapura. Voor de rest van de dag is er geen programma.


Overnachting: Hibiscus Tissamaharama
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus, jeep
Dag 3: Naar Tissamaharama. Avond tocht per jeep naar Bundala National Park.
Tissamaharama, dat is een mond vol, maar gelukkig zeggen de Sri Lankanen meestal gewoon Tissa, is de bestemming van vandaag. De natuur dringt zich hier op. Er liggen meerdere natuurparken in de omgeving en de stad zelf ligt aan een fraai meer.

Toen Boeddha voor de derde keer Sri Lanka bezocht, ging hij als eerste naar Tissa. De verering van Boeddha is nog altijd het best waar te nemen bij de Tissamaharama Raja Maha Vihara tempel. Boeddha verbleef hier met 500 arhats, personen die allemaal de verlichting bereikte. Er ligt ook een oud klooster met de blikvanger van het complex, de Tissamaharama Dagoba stoepa. Het witte religieuze monument, dat al 200 jaar voor Christus door koning Kayantissa werd gebouwd, is 56 meter hoog en telt 165 meter als u er omheen loopt. (Een eventueel bezoek aan deze tempel is niet inbegrepen).

In de avond maakt u een jeep safari door het Bundala National Park, een 'wetland', een laagland dat meestal of altijd wordt verzadigd door het opkomende water. De lagunes in het park zijn belangrijke overwinteringsgebieden voor trekvogels. Opvallende bezoeker is de grote flamingo. Toch zitten hier niet alleen vogels, er leven apen, bedreigde reptielen en olifanten.


Overnachting: Orient Hotel
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 4: Via de Rawana waterval naar het berggebied in Bandarawela.
Sri Lanka heeft de nodige watervallen. De populairste is misschien wel de Rawana waterval. Niet alleen reizigers, ook Sri Lankanen genieten veelvuldig van de frisse ontspanning die 40 meter hoge Rawana te bieden heeft.

Op weg naar het berggebied in Bandarawela, ons doel voor vandaag, leggen we aan bij de waterval. Bandarawela toont duidelijk een koloniaal verleden en is voor veel mensen in de omgeving de markt waar spullen kunnen worden gekocht. Het is mooi meegenomen dat door de hogere ligging het klimaat er prettig is. De omgeving is bergachtig en groen.

U verblijft in het Orient of een gelijkwaardig hotel.


Overnachting: Grosvenor Hotel
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: trein, minibus
Dag 5: Treinrit naar Klein Engeland. Britse landhuizen en Victoria Park.
Na het ontbijt wordt u naar het treinstation gebracht voor een treinritje naar Nanuoya. Daar wordt u weer opgewacht door onze chauffeur en naar Nuwara Eliya gebracht.

Onderweg ziet u vanuit de trein ravijnen en rivieren. En u ziet hoe de omgeving veranderd van tropische vegetatie naar een heuvellandschap vol rubberplantages en groene heuvels. Op deze heuvels groeit de wereldberoemde Ceylon thee, waarvan het planten rond 1800 door de Britten werd geïnitieerd.

Nuwara Eliya wordt niet zonder reden het 'Klein Engeland' van Sri Lanka genoemd. Alweer lang geleden genoten hier de Britse- en Schotse theehandelaren van het prettige klimaat. Het is een van de koelste plekken op het eiland (het kan er 's nachts zelfs behoorlijk fris worden). Landschappelijk doet het ook erg aan de groene valleien van Engeland denken. Kijk rond bij de karakteristieke Britse landhuizen en Queen Ann stijl herenhuizen. Het wordt nog mooier door de achtergrond van bergen, valleien, watervallen en theeplantages. Het Victoria Park, in het midden van de stad, is een heerlijke plek voor een wandeling of een picknick en ideaal om vogels te bestuderen (er zitten hier zeldzame exemplaren). Ook voor veel Sri Lankanen is Nuwara Eliya een heerlijke plek om even op adem te komen en te ontsnappen aan de hitte en vochtigheid.

U overnacht in het Grosvenor of in een gelijkwaardig hotel.


Overnachting: Casamara Hotel
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 6: Via de Vlakte van Horton naar Kandy. Tempel van de Heilige Tand.
De Sri Lankanen noemden het heel simpel 'de grote vlakte' (Maha Eliya) maar omdat ene meneer Horton er ten tijde van het Britse bestuur graag op jacht ging, staat het nu bekend als de Horton Plains, de vlakte van Horton. Horton Plains, met savanne, watervallen en bos, ligt meer dan 2.300 meter boven zeeniveau en wordt omringd door de twee hoogste bergen van het eiland, de Krigalpottha en de Totupola. Ook de moeite waard: Baker's waterval en 'World's End', een steil rotswand met een bijna 900 meter (!) diepe afgrond. (Een excursie naar Horton Plains is niet inclusief)

In de middag arriveert u in Kandy, een leuke en fascinerende stad vol energie. Het leven beweegt zich tussen oude tradities en gebruiken en invloeden van een modernere levensstijl.

Voor veel reizigers naar Kandy vormt de Tempel van de Heilige Tand de voornaamste reden. 's-Avonds gaan we er kijken. De tand van Boeddha in deze tempel is het belangrijkste religieuze relikwie van Sri Lanka. Wie deze tand bezit, zo wordt geloofd, heeft het echt het land te besturen. Niemand krijgt de tand te zien, deze zit goed opgeborgen in een kleine gouden stoepa (en wordt goed beschermd). Voor het bezoek maakt het niet veel uit. Er is genoeg te zien en te doen. Er zijn meerdere altaars, kleinere tempels en een museum. En er zijn dagelijks meerdere rituelen. Eens per week (op woensdag) wordt de tand ritueel gewassen. De tempel ligt binnen de muren van het koninklijk paleis, waar tot in de 19e eeuw de koning woonde.


Overnachting: Rani Beach Resort
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 7: Via de Pinnawala olifanten naar Negombo.
Na het ontbijt gaat u naar het olifanten weeshuis in Pinnawela. Al sinds 1975 worden hier verlaten en gewonde olifanten opgelapt en verzorgd. Meestal leven er rond de 60 olifanten die uit alle delen van Sri Lanka komen. Het zijn niet allemaal oude olifanten, er zitten ook baby olifantjes tussen. Er zijn in dit weeshuis al meer dan 20 olifantjes geboren. Afhankelijk van de tijd dat u er bent, ziet u het voederen of het baden van de olifanten in de nabijgelegen rivier.

Negombo ligt aan de gelijknamige lagune en heeft een kilometers lang strand. In Negombo valt nog veel van het koloniale verleden te zien. De Portugezen hadden het lang in bezit, net als -u voelt het aankomen- de Nederlanders. De Portugezen lieten veel kerkjes na. Van het midden van de 17e eeuw tot in de 18e eeuw (toen werden de Nederlanders verjaagd door de Britten) werd hier veel kaneel vandaan gehaald. Er staat nog altijd een Hollandse Poort (nu onderdeel van een gevangenis) en er ligt een door Nederland aangelegd kanaal.


Overnachting: geen
Maaltijden: Ontbijt,
Vervoer: minibus
Dag 8: Het zit er al op. Tot ziens Sri Lanka.
Zo als altijd: het was veel te kort. Vraag, mocht u nog wat tijd hebben, naar de mogelijkheden om deze reis met een strandvakantie te eindigen. U hoeft er niet verder voor te reizen, want Negombo is een heerlijke strandlocatie.

Na het ontbijt wordt u naar het vliegveld gebracht voor uw vlucht naar huis (of naar een andere bestemming).

Optionele Tours:

Sri Lanka Kleurrijk Erfgoed (15 dagen)
Er is geen ontkomen aan. Het kleurrijk erfgoed van Sri Lanka overrompelt menige bezoeker al bij aankomst. Nieuwe kleuren, geuren en smaken gaan u hier
Fascinerend Sri Lanka (12 dagen)
Fascinerend Sri Lanka is een bezoek van 12 dagen aan een land en een bevolking van wie we nog weinig weten. Laat u verrassen en fascineren door de men
Opmerkingen: Door plaatselijke omstandigheden, het weer, de conditie van de (water)wegen, hotelsluiting etc. kan route of hotel soms worden gewijzigd. We behouden het recht om veranderingen aan te brengen indien nodig. De intentie van de Sri Lanka Kleurrijk Erfgoed tour blijft te allen tijde gehandhaafd.
Inclusief de tour: alle vermelde maaltijden, entreegelden en omschreven transfers. Excursies als omschreven in de reisbeschrijving onder begeleiding van een professionele lokale Engelssprekende gids.
Vervoer per airconditioned minibus, jeep en/of auto. Verblijf in toeristenklasse hotels op basis van logies en ontbijt, met airconditioning en eigen sanitair.
Onze Persoonlijke Zorg en Attentie.
Exclusief de tour: overige maaltijden, fris- en alcoholische drankjes, niet vermelde transfers, vliegtickets internationaal Amsterdam - Colombo (deze worden apart berekend in uw programma), online inchecken (lokaal en internationaal), visumkosten, luchthavenbelasting bij vertrek, bagageafhandeling, persoonlijke uitgaven en facultatieve excursies.
Wij verplichten onze klanten aan om een reis-, medische-, annulering- en andere typen verzekeringen af te sluiten in Nederland of België. Dit soort verzekeringen met gelijkwaardige werelddekking kan niet in Sri Lanka worden afgesloten. Deze verzekeringen kunt u voordelig afsluiten via Green Wood Travel.

Recensie voor Het Groene Hart van Sri Lanka (8 dagen)

Algemene waardering: uit of 5 beoordelingen. eerlijke recensies.

Aanbevolen door Green Wood

Vanaf:
Contact
Sri Lanka - Kort maar krachtig (6 dagen)

Zesdaagse mini tour door Sri Lanka. Kort maar krachtig, maar niettemin overrompelend en met alle hoogtepunten. De reiziger zet voet op oude grond. De geschiedenis van Sri Lanka gaa

Vanaf:
Contact
Sri Lanka - Ratnapura & regenwoud (5 dagen)

Het is terug naar de natuur op deze korte vijfdaagse reis in Sri Lanka die zich helemaal rond de stad Ratnapura afspeelt. Op de derde en vierde dag ziet u het enorme contrast aan n

Vanaf:
Contact
Het Groene Hart van Sri Lanka (8 dagen)

Het groene hart van Sri Lanka beslaat eigenlijk het grootste deel van het eiland dat we lang geleden kende als Ceylon. Natuurlijk bekend van de thee, en terecht, misschien ook vanw

Vanaf:
Contact
Sri Lanka Kleurrijk Erfgoed (15 dagen)

Er is geen ontkomen aan. Het kleurrijk erfgoed van Sri Lanka overrompelt menige bezoeker al bij aankomst. Nieuwe kleuren, geuren en smaken gaan u hier veroveren. Daar hoeft u niet

Vanaf:
Contact
Fascinerend Sri Lanka (12 dagen)

Fascinerend Sri Lanka is een bezoek van 12 dagen aan een land en een bevolking van wie we nog weinig weten. Laat u verrassen en fascineren door de mensen, hun kleurrijke tradities,