Homepage > Dubai

Highlights van Dubai

Veruit de meeste reizigers die ooit een voet op het grondgebied van de Verenigde Arabische Emiraten zetten, doen dat op het vliegveld van Dubai. Ze lopen een rondje, drinken een glaasje thee of kopen dadels terwijl ze wachten op hun verbindende vlucht. Toch heeft deze moderne stad in de woestijn genoeg te bieden voor een paar Arabische dagen. U bent er toch!

 

Dubai heeft zich ontwikkeld van een nederzetting in de woestijn tot een wereldstad. De foto's van Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld, het iconische Burj al Arab hotel (u weet wel dat '7 sterren' hotel aan zee) en het gigantische kunstmatige palm-eiland Palm Jumeirah kennen we allemaal.

De stad biedt boottochten en waterparken; heeft een natuurreservaat waar u kunt kamperen of per kameel kunt ontdekken; sfeervolle restaurants aan het water; strand en een tuin met 150 miljoen bloemen en planten. Mensen die meer over de achtergronden van Dubai willen weten adviseren wij een bezoek te brengen aan de Jumeirah moskee en Al Fahidi, de eerste nederzetting.

Dubai heeft de Turbopass, daarmee kunt u met de hop-on hop-off bus en heeft u met korting toegang tot de meeste top attracties.

 

BURJ KHALIFA

Vraag een willekeurig iemand wat hij of zij van Dubai weet en waarschijnlijk is het eerste antwoord: het hoogste gebouw ter wereld. Burj Khalifa is (en daar kun je je maar moeilijk een voorstelling van maken) 828 meter hoog.

Het werd in slechts zes jaar gebouwd (begonnen in 2004) en het ontwerp is gebaseerd op de woestijnbloem Spider Lily. Het bevat het Armani hotel, exclusieve appartementen, restaurants, lounge, een zwembad en twee observatoriums.

De toren heeft twee observatoriums. 'At The Top' ligt op de 124e en 125e verdieping (456 meter hoog). Op dit platform kunt u achter een glazen wand naar de omgeving kijken of op het buitendek. In de lift naar boven wordt (in het kort) in een video een geschiedenis van de toren gepresenteerd.

Nog hoger (en exclusiever, en dus duurder) ligt 'At the Top, Burj Khalifa SKY', dat is op de 148e verdieping, op 555 meter hoogte (het hoogste observatorium platform in de wereld). Bezoekers van dit platform krijgen een persoonlijke rondleiding.

Wie bereid is nog meer uit te geven en wat langer te blijven, kan ook naar de lounge, niet toevallig ook de grootste lounge ter wereld, die de verdiepingen 152 tot en met 154 in beslag neemt (op 585 meter hoogte).

Wij kunnen toegangskaarten aanbieden voor het 'At The Top' platform op de 124e verdieping. Let op, deze kaarten zijn niet vrij verkrijgbaar, er is een gelimiteerde uitgave.


EXPO 2020

Eind 2020 organiseert Dubai de Wereldtentoonstelling. Expo 2020 duurt een half jaar en herbergt 192 landenpaviljoens met thema's als mobiliteit, innovatie en duurzaamheid (waaronder die van Nederland en België ), heeft een paar honderd restaurants, tentoonstellingen, elke dag 60 live shows in meerdere open lucht theaters.
 


Het is de eerste Wereldtentoonstelling ooit in het Midden-Oosten. De eerste Expo was in 1851 in Londen, en beroemde resultaten van de Wereldtentoonstelling zijn de Eiffel toren in Parijs (in 1900) en het Atomium in Brussel (1958).

Er is op Expo 2020 aandacht voor natuur en milieu, architectuur, kunst en cultuur, en er wordt een overvloed aan entertainment gepresenteerd en men werpt een blik in de (digitale) toekomst. Het lijkt erop dat niemand zich hier hoeft te vervelen.... Expo is van 20 oktober 2020 tot 10 april 2021.


Miracle Garden

In deze tijd waarin iets pas van belang is als het op Instagram staat, is de Miracle Garden in Dubai een uitkomst. Elke jaar (tussen november en mei) komt hier 72 duizend vierkante meter aan bloemen tot bloei.

In dit Disneyland voor bloemen zijn 150 miljoen bloemen en planten te bewonderen. Er is kosten noch moeite bespaard om al deze bloemen te tonen. Het decor is indrukwekkend. En omdat alles in Dubai overrompelend moet zijn heeft Dubai Miracle Garden twee keer Guinness World Records gevestigd. Voor de grootste verticale tuin ter wereld en voor de grootste sculptuur van bloemen (in de vorm van een Airbus A380).

Dubai Miracle Garden heeft ook een grote vlindertuin met meer dan 15 duizend vlinders (zo'n 26 verschillende soorten). Er is een aparte entree voor de vlindertuin, dus u kunt ze los van elkaar bezoeken.


Atlantis Aquaventura Waterpark

De temperaturen in Dubai zijn hoog, dus dat er juist hier een enorm water pretpark ligt, is geen verrassing. Atlantis Aquaventure Waterpark biedt jong en oud meer dan genoeg vertier voor een dag.

Er zijn tientallen attracties, 30 water glijbanen (in verschillende gradaties qua spanning, met en zonder rubberbanden), het park heeft 500 meter strand, u kunt er dobberen op de Lazy River, 'verloren raken' in het 'aquarium met de kwijtgeraakte kamers' met 65 duizend zeedieren. Er zijn demonstraties waarin haaien worden gevoederd, en er is Splashers Island waar dolfijnen en zeeleeuwen te zien zijn.


Dubai Mall en Dubai Fountain

Nieuwsgierigheid is misschien nog wel een belangrijkere drijfveer dan kooplust om de gigantische Dubai Mall te bezoeken. U kunt er waarschijnlijk alles kopen waarvan u niet wist dat u het wilde hebben.

Er zijn meer dan 1300 winkels, en samen met al het overige vertier vormt het een van de grootste shoppingmalls ter wereld.

Zelfs als u alles al heeft, is een wandeling door de Dubai Mall de moeite waard. Er zit een bioscoop in, meerdere kindvriendelijke attracties, een enorme waterval, een Italiaanse warenhuis, een skelet van een dinosaurus en een ijsbaan.

Maar ook Dubai Aquarium & Underwater Zoo, het grootste aquarium ter wereld met meer dan dertigduizend vissen en andere oceaanbewoners, waaronder haaien. U kunt er snorkelen en een tochtje maken met een 'glass bottom boat'.

Voor de deur staat de Dubai Fountain, waar dagelijks water shows te zien zijn op westerse an Arabische muziek. Met een 'boardwalk' kunnen bezoekers tot op slechts een paar meter van de fontein komen, waarvan het water op sommige momenten tot 140 meter hoog spuit.


Jumeirah Moskee

Mensen die meer over de islam willen weten, kunnen een bezoek aan de Jumeirah moskee overwegen. Deze moskee staat open voor bezoekers en geeft uitgebreide rondleidingen en achtergrondinformatie. De moskee ligt op slechts een paar minuten lopen van het strand.

De moskee is in 1976 gebouwd in de Fatimid traditie uit Syrië en Egypte en bestaat helemaal uit witte stenen. Het heeft kantelen, een grote centrale koepel, vier kleinere koepels en twee hoge, opvallende minaretten. Er is plaats voor 1200 gelovigen.

De meeste anderen moskeeën in de Verenigde Arabische Emiraten zijn niet toegankelijk voor niet moslims.


Dubai Desert Conversation Reserve

De Dubai Desert Conservation Reserve is een beschermd nationaal park dat bestaat uit woestijngebied. Het is het eerste in de Verenigde Arabische Emiraten en is 225 vierkante kilometer groot. Hier wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de natuurlijke habitat van de woestijn.

Het is ook een beschermd gebied voor planten (het is niet alleen zand, er staan bomen, groeien grassen en kruiden), en voor de dieren die hier leven (zoals wilde honden, hagedissen, vleermuizen, antilopes, slangen en schorpioenen).

Er worden tours gegeven waarbij per 4 wheel drive, per kameel of paard diep de woestijn in wordt getrokken. Er zijn demonstraties met valken, er is buikdansen, er kan worden gekampeerd of u gaat zand-skiën en er zijn diners in de stijl van de Bedoeinen.


Dubai Frame

De grootste fotolijst ter wereld. Dat klinkt een beetje simpel, maar het is feitelijk wel wat het Dubai Frame is. Ook Dubai Frame haalde het Guinness Book of Records, als grootste 'frame' ter wereld. Het is 150 meter hoog en 95 meter breed.

Architect Fernando Donis heeft de plannen voor het frame bedacht, hij won er een door Dubai uitgeschreven architectuur wedstrijd mee. Zijn idee was dat Dubai geen nieuw embleem nodig had, hij wilde proberen met het 'frame' de bestaande landmarks te vangen, en daarmee verleden, heden en toekomst.

Het 'frame' heeft vanaf het 'sky deck' uitzicht op de oude en nieuwe delen van Dubai. Het is een uitkijkpunt met een 360 graden uitzicht.


Burj El Arab

Burj al Arab, de Arabische toren, is een van de meest iconische gebouwen van Dubai. Het is een van de grootste hotels in de wereld (qua omvang althans, al is een groot deel van het gebouw niet functioneel beschikbaar als hotel, want voornamelijk omvang om indruk te maken).

Het hotel heeft zichzelf verkocht als het eerste 7 sterren hotel ter wereld en het staat op een kunstmatig eiland, net voor de kust van Jumeirah Beach. Het gebouw is 320 meter hoog en dat is behoorlijk, toch staat het daarmee maar net bij de 20 hoogste gebouwen van Dubai.

Als u binnen wilt kijken (in de 180 meter hoge lobby bijvoorbeeld) moet u hier verblijven of een reservering hebben voor een van de restaurants of de Skyview Bar.


Jumeirah Strand

Dubai heeft een overvloed aan zand en zee, maar een (gratis toegankelijk) strand is moeilijker te vinden. Dat geeft Jumeirah, het langste publieke strand van Dubai in ieder geval extra betekenis.

Vaak zijn palmen, jungle of bergen het achterliggende decor van een strand, hier niet; hier wordt het decor gevormd door de wolkenkrabbers van de stad. Overigens, een bijzonder gezicht.

Het is ook een leuk strand met veel activiteit. U ziet er mensen hardlopen, fietsen, een wandelingetje maken en een ijsje eten. Een deel van het strand is ook na zonsondergang open voor mensen die 's avonds (tot middernacht) een duik willen nemen. Er zijn speciale dagen waarop overdag alleen vrouwen en kinderen toegang hebben tot het strand.


Al Bastakiya (Al Fahidi Historical Neighbourhood)

Om een mooie indruk te krijgen van hoe Dubai er eeuwen geleden uitzag, biedt Al Bastakiya uitkomst. Dit oudste stadsdeel bestaat al sinds begin 19e eeuw. Het was een dorpsnederzetting van een zestigtal traditionele Arabische huisjes waar hooggeplaatste overheidsdienaren en aanvankelijk Iraanse handelaren in parels en textiel woonden.

Het was als het ware een oasis in de woestijn. Het lag aan een beek, had schaduwrijke binnenplaatsen met dikke muren om de warmte, stof en zand buiten te houden.

De straatjes (sikkas) waren om dezelfde redenen smal en vormden een labyrint. Windtorens op de gebouwtjes zorgden voor enige verkoeling. Het lag dicht bij zee en genoot bescherming van het Al Fahidi fort.

Al Bastakiya is grotendeels gerestaureerd vanuit de gedachte dat wie het verleden niet kent, niets van de toekomst kan begrijpen. De charmante en sfeervolle oude wijk is nu de plak voor kleine kunstgaleries, cafeetjes en musea.


Palm Jumeirah

Ook Palm Jumeirah is een prestigeproject en tegelijkertijd een van de iconische landmarks van Dubai. Wie kent niet de luchtfoto's van de eilanden voor de kust van Dubai in de vorm van een palm?

De palmbladeren zijn gevuld met luxe villa's en dure hotels. De opvallendste is het Atlantis en het bijbehorende Aquaventure Waterpark, dat op de buitenste ring ligt. Die buitenste ring is, even voor het idee van de grootte, bijna 11 kilometer lang. Niet zo gek dat deze 'palm' vanuit de ruimte te zien is.

U kunt hier (speed)boottochten maken of, als uw portemonnee er voor geschikt is, een helikoptervlucht. Er zijn gelukkig ook genoeg restaurants en terrassen die ook gewoon met het openbaar vervoer (en de Palm Monorail) te bereiken zijn.


Dubai Marina

Dubai Marina is een beetje een stad in de stad. Rondom een recentelijk aangelegd kanaal is een moderne woonwijk gebouwd. Het kanaal vormt een open verbinding met de zee.

Er is een promenade en er zijn restaurants, cafeetjes en winkels, en is dus geschikt voor een wandelingetje in de avond. Het decor wordt gevormd door de grootste groep dicht bij elkaar staande wolkenkrabbers van Dubai en een jachthaven. U kunt vanaf hier een diner cruise maken.