Boeddha dagen. Wat zijn dat?
Ernst
May 17, 2023
Thailand Thailand
Cultuur
Cultuur
Thailand kent Boeddha dagen. Behoorlijk veel ook, trouwens. Al zijn de meeste hoofdzakelijk regionaal. Een paar zijn er landelijk, daar beperken we ons nu toe. Op die dagen wordt een belangrijk moment uit het leven van Boeddha herdacht. Er wordt in tempels extra geofferd, gebeden en naar preken geluisterd. Op officiële Boeddha dagen zijn veel Thai vrij en is de verkoop van alcohol in Thailand verboden. Valt de Boeddha dag in het weekeinde, dan krijgen zij op maandag een compensatie vrije dag.
 

Makha Bucha Day is de eerste van vijf belangrijke Boeddha dagen die elk jaar in Thailand worden gevierd. Afhankelijk van de stand van de maan valt de dag in februari of begin maart. Bij volle maan op de derde maanmaand (Tabodwe genoemd) kwamen negen maanden nadat Boeddha met preken was begonnen, spontaan 1250 monniken naar hem luisteren.

Het wordt gezien als een van de momenten waarop het boeddhisme is begonnen. 45 Jaar later, in dezelfde maand, hield Boeddha een toespraak waarin hij aankondigde zijn geest van het lichaam te scheiden. Hij had de status van Nirvana bereikt. Drie maanden later overleed Boeddha. Makha refereert aan de maan (vergelijk met maart) en Bucha staat voor het vereren, aanbidden.
 

Visakha Bucha Day valt in mei of juni. Ook deze datum wordt bepaald door de maanstand. Boeddhisten geloven dat er op deze dag drie belangrijke dingen zijn gebeurd.  Allereerst werd Boeddha bij volle maan geboren. Op dezelfde dag, op zijn 35e, bereikte Gautama Buddha (de stichter van het boeddhisme) de verlichting en weer 45 jaar later overleed hij en bereikte hij het Nirvana.
 

Op Asahna Bucha Day (juli) wordt herdacht dat Boeddha in Benares in India zijn eerste preek gaf. Daarmee was de stichting van het boeddhisme, 2500 jaar geleden, een feit. In die preek sprak Boeddha over de principes van de nieuwe religie. Veel Thai lopen een ceremonie die Wian Tian heet, met de klok mee lopen ze om het belangrijkste tempelgebouw met een kaars, wierook en een lotusbloem. Het is voor veel boeddhistische mannen in Thailand het moment om voor korter of langer monnik te worden.

Buddhist Lent Day hoort bij Asahna Bucha day. Het is het begin van Vassa, de vasten, de dag waarop de monniken zich drie maanden terugtrekken in de kloosters en tempels, meestal ook het begin van de regentijd. Deze dag valt altijd een dag na Asahna Bucha day. Buddhist Lent Day staat ook bekend als Khao Phansa. Op de dag zelf worden wassen kaarsen brandend gehouden. In Ubon is een speciaal festival waar na een parade met bijzondere kaarsen winnaars van de mooiste kaars-ontwerpen worden bekend gemaakt.

De regenperiode is voorbij (op papier althans) en dat betekent dat er ook een einde komt aan de vastentijd van de monniken en de tijd dat de monniken binnen de muren van kloosters en tempels blijven. Awk Phansa is het begin van een nieuw seizoen.

Verblijf je in de locale Bangkokse Punnawithi buurt? Dan kun je in de dichtbij gelegen Dhammamongkol Tempel in het Engels meditatiecursussen volgen bij Thaise monniken. Heel bijzonder want het is geen standaard tour, maar de monniken doen het kleinschalig en bij wijze van uitzondering, als wij het ze vragen. Meer informatie? Bel ons! Of: kijk op feestdagen en festivals Thailand of Green Wood Travel.


 
 

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *RECENT POST
Dromen van Koh Chang Ernst | February 05, 2024
RELATE STORY
Dromen van Koh Chang Ernst | February 05, 2024
Thailand Algemeen Ernst | January 17, 2024
Ontdek de Isaan. 10++ tips! Ernst | January 03, 2024
Bitterballen in Bangkok Ernst | December 31, 2023

POPULAR STORY VIEW ALL


Populaire Green Wood Travel tours