6 surprises in Centraal-Thailand
Ernst
July 31, 2023
ThailandCentraal Thailand Centraal
Sukhothai
Cultuur Sukhothai
Cultuur
Binnen de grenzen van wat als Centraal-Thailand wordt gezien liggen Bangkok en de oude hoofdsteden Ayutthaya en Sukhothai. Alle drie terechte publiekstrekkers. Maar Centraal-Thailand heeft nog veel meer te bieden. Wat denk je van deze 6 verrassingen?

NAKHON PATHOM

Phra Pathom Chedi, ‘de eerste stoepa’, is met 127 meter (waarschijnlijk) de grootste stoepa van de wereld. Belangrijker is mogelijk dat de stoepa is gebouwd op de plek waar een paar duizend jaar geleden in Thailand het boeddhisme werd geïntroduceerd. Al in de 4e eeuw werd hier een tempel gebouwd. Om wat voor reden dan ook viel de tempel ten prooi aan verwaarlozing en raakte overgroeid met jungle. Vele honderden jaren later bezocht koning Mongkut de restanten van de tempel en besloot dat deze plek opnieuw een indrukwekkende tempel verdiende. 17 jaar later (in 1870) was deze gigantische stoepa een feit.
 
ANG THONG

Het mooiste zicht op de belangrijkste attractie van Ang Thong, de gigantische zittende Boeddha, heeft u al lang voordat u er bent. Al van heinde en ver torent het beeld boven de palmbomen en rijstvelden uit. Het is verleidelijk de auto op het midden van de snelweg stil te zetten om een foto te maken (niet doen). De Boeddha van Ang Thong is 92 meter hoog en daarmee het grootste beeld van Thailand (en het zevende grootste in de wereld). Veel bezoekers doen een poging (er is een klein trapje voor nodig) om de vingers van de rechterhand van de Boeddha aan te raken, dat brengt geluk, menen zij.
 
UTHAI THANI

De geschiedenis lijkt een beetje voorbij te zijn gegaan aan Uthai Thani. De inwoners van het stadje (in de gelijknamige provincie) zijn er nog het meest trots op dat de vader van koning Rama I hier vandaan kwam. Maar Wat Chantharam, ook bekend als Wat Tha Sung of -handiger- de glazen tempel is beslist de moeite van een bezoek waard. De tempel stamt al uit de Ayutthaya periode en is voorzien van spiegels en kristallen versiering die de tempel een sprookjesachtig voorkomen geven.

 LOPBURI

De stad staat bekend om de vele makaken. Amsterdam heeft de duiven op de Dam, Lopburi de apen. Deze apen zitten vooral bij de Phra Prang Sam Yod tempel, niet voor niks de Apen-tempel genoemd. Die apen houden zich niet altijd gedeisd en zijn uit op uw zonnebril of andere dingen waar u aan hecht. U bent gewaarschuwd. Wie geen zin heeft in apen maar toch de tempel wil bezoeken, kan het best kiezen voor de kleine ingang waar geen apen zitten. Of u bezoekt de tempel Wat Phra Sri Ratana Mahatat, aap-vrij.
 
PHITSANULOK​​​​​​​

In de levendige marktstad Phitsanulok staat de Phra Si Rattana Mahathat tempel, die in Thailand beroemd is omdat er (volgens de Thai) het mooiste Boeddhabeeld van het land te zien is, de Phra Phutta Chinarat, een Boeddhabeeld uit de veertiende eeuw. Dit beeld is na de smaragden Boeddha van Bangkok het meest vereerde van Thailand. Koning Rama V was in ieder geval erg onder de indruk en wilde het beeld naar Bangkok brengen. De bevolking kwam in opstand en de Boeddha bleef in Phitsanulok.

 NAKHON SAWAN

Dit is de hemelse stad. Dat bedenken wij niet, het is de letterlijke vertaling van Nakhon Sawan. Vroeger was het de poort naar het onontgonnen noorden van Thailand. In de tijd van het Sukhothai koninkrijk was Nakhon Sawan een belangrijke handelspost vanwege de goede bereikbaarheid over rivieren Bij Nakhon Sawan stromen de rivieren de Ping en Nan samen om de Chao Phraya rivier te vormen. Interessant is de Khiriwong tempel op de Dawa Dung berg. De tempel is de moeite waard, alleen al voor het panoramische uitzicht over de omgeving.

Meer weten over dit deel van Thailand? Kijk op Centraal-Thailand Informatie of op Green Wood Travel voor nog veel meer prachtige plekken.

 
 

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *RECENT POST
Dromen van Koh Chang Ernst | February 05, 2024
RELATE STORY
Dromen van Koh Chang Ernst | February 05, 2024
Thailand Algemeen Ernst | January 17, 2024
Ontdek de Isaan. 10++ tips! Ernst | January 03, 2024
Bitterballen in Bangkok Ernst | December 31, 2023

POPULAR STORY VIEW ALL


Populaire Green Wood Travel tours