Graven in grotten
Ernst
August 17, 2023
Thailand Thailand
Chiang Mai
Cultuur Chiang Mai
Cultuur
Aan overweldigende natuur heeft Thailand geen tekort. Bergen, zeeën, eilanden, meren, regenwouden, en misschien wat mindere bekend: grotten. Wat denk je hiervan: met je kajak peddel je over de Nam Luang rivier regelrecht de Tam Lod grotten in. Je ziet er duizenden jaren oude graftombes, buiten is een prachtige zonsondergang die honderdduizenden vogels in beweging brengt. Het is maar een fragment uit de Green Wood Travel tour vol avontuurlijke dagen in het Noorden van Thailand.

Grotten onthullen ook veel over het verleden. Niet ver van de Tam Lod grotten werd een paar jaar geleden Coffin Cave ontdekt. De naam zegt het al: een grot met houten grafkisten, tussen de 1600 en 1900 jaar oud. Eerder al werden in de regio Kanchanaburi houten grafkisten gevonden die drieduizend jaar oud bleken te zijn.

Gemakkelijk gaat dat onderzoek niet. Om Coffin Cave te bereiken moeten de wetenschappers 2 kilometer lang heuvels op klauteren en vervolgens met een bamboeladder 50 meter afdalen naar de spelonken van de grot.

Daarna wordt het werken op de vierkante centimeter. Beetje bij beetje worden er geheimen onthuld. Er zijn hier lichaamsresten gevonden van zeker 120 personen, die niet allemaal een eigen kist hadden, want ze lagen samen in slechts 20 kisten. De wetenschappers proberen te achterhalen waar de eerste Thai vandaan kwamen. Is dat uit het zuiden van China of toch ergens anders vandaan? 

Dat ze in de opgravingen naast botten ook textielresten, gereedschap en stukken van grotere botten die als ‘cadeau’ werden meegestuurd met de overledenen aantroffen, wijst in die richting. In China werden soortgelijke resten gevonden. Aangetoond is al wel dat beide volkeren toen al rijst aten. De rest moet blijken uit DNA onderzoek, dat later dit jaar wordt afgerond.

Wil je weten wat er in Thailand nog meer te beleven valt, kijk dan op Green Wood Travel Thailand Reizen.

 
 

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *RECENT POST
Dromen van Koh Chang Ernst | February 05, 2024
RELATE STORY
Dromen van Koh Chang Ernst | February 05, 2024
Thailand Algemeen Ernst | January 17, 2024
Ontdek de Isaan. 10++ tips! Ernst | January 03, 2024
Bitterballen in Bangkok Ernst | December 31, 2023

POPULAR STORY VIEW ALL


Populaire Green Wood Travel tours